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Robert Swierupski

Chief, Special Merchandise Branch

National Import Specialist Division

New York Seaport

6 World Trade Center

New York, New York  10048

Re:  Request for opinion concerning the classification of

     printed matter packaged with footwear.

Dear Mr. Swierupski:

     This correspondence is in reply to your Memorandum of

February 10, 1993, requesting our opinion with respect to the

classification of certain printed matter packaged with footwear

upon importation.

FACTS:  

     The instant merchandise is a printed leaflet and business

reply mail card packaged with certain footwear.  The leaflet

functions as a promotion for shoes.  Its text suggests that the

shoes are uniquely adapted for running, and extols the virtues of

their design.  It also contains a phone number where information

regarding other products may be obtained.  Basic care

instructions are provided. 

     The business reply mail card is postage prepaid to the

manufacturer.  It provides the consumer with information on how

to obtain free publications, and contains a consumer

questionnaire/survey.

ISSUES:  

     1.   Whether the printed matter and the footwear must be

classified separately, pursuant to GRI 1?

     2.   Whether the printed matter may be classified with the

footwear as "goods put up in sets for retail sale," pursuant to

General Rule of Interpretation GRI 3(b)?

     3.   Whether the printed matter may be classified with the

footwear as a "composite good," pursuant to GRI 3(b)?

     4.   Whether the printed matter may be classified with the

footwear as "packing materials," pursuant to GRI 5(b)?

LAW AND ANALYSIS:

                General Rule of Interpretation 1

     GRI 1 states, in pertinent part, that "classification shall

be determined according to the terms of the headings and any

relative section or chapter notes, provided such headings or

notes do not otherwise require."   The leaflet is essentially

promotional in nature and is therefore classifiable under

subheading 4911.10.00, HTSUSA, which provides for trade

advertising material, commercial catalogs and the like.  This

subheading is duty Free.  

     The business reply mail card is classifiable under

subheading 4907.00.00, as "stamp-impressed paper."  This

provision is duty Free.  

     The footwear, which is imported packaged together with the

printed matter, is classifiable in accordance with the provisions

of Chapter 64, HTSUSA.  

              Goods Put up in Sets for Retail Sale

     GRI 3(b) states:

     Mixtures, composite goods consisting of different

     materials or made up of different components, and goods

     put up in sets for retail sale, which cannot be

     classified by reference to 3(a), shall be classified as

     if they consisted of the material or component which

     gives them their essential character.

You argue that the leaflet, business reply mail card and shoes

packaged together comprise a "set," with the shoes imparting its

essential character.  Hence, you conclude that the literature

should be classified with the shoes as "footwear."

     The Explanatory Notes (EN) to GRI 3(b) provide, in pertinent

part, that:

     For the purposes of this Rule, the term "goods put up

     in sets for retail sale" shall be taken to mean goods

     which:

     (a)  consist of at least two different articles

          which are, prima facie, classifiable in

          different headings.  

                         *      *      *

     (b)  consist of products or articles put up

          together to meet a particular need or carry

          out a specific activity; and

     (c)  are put up in a manner suitable for sale

          directly to users without repacking (e.g., in

          boxes or cases or on boards).

As noted above, the shoes and the accompanying literature are

classifiable in three distinct headings.  Furthermore, as the

shoes and literature are packaged together in a shoe box, they

have been put up in a manner suitable for sale directly to users

without repacking.  The primary issue presented is whether the

merchandise as packaged "meet a particular need or carry out a

specific activity."

     The EN to GRI 3(b) set forth several examples which aid our

interpretation of this phrase:

     Examples of sets which can be classified by reference

     to Rule 3(b) are:

     (1)  Sets, the components of which are intended to

          be used together in the preparation of a

          spaghetti meal, consisting of a packet of

          uncooked spaghetti (heading 19.02), a sachet

          of grated cheese (heading 04.06) and a small

          tin of tomato sauce (heading 21.03), put up

          in a carton:

          Classification in heading 19.02.

          The Rule does not, however, cover selections

          of products put up together and consisting,

          for example, of:

          - a can of shrimps (heading 16.05), a can of

          pate de foie (heading 16.02), a can of cheese

          (heading 04.06, a can of sliced bacon

          (heading 16.02) and a can of cocktail

          sausages (heading 16.01); or

          - a bottle of spirits of heading 22.08 and a

          bottle of wine of heading 22.04.

          In the case of these two examples and similar

          selections of products, each item is to be

          classified separately in its own appropriate

          heading.

     (2)  Hairdressing sets consisting of a pair of

          electric hair clippers (heading 85.10), a

          comb (heading 96.15), a pair of scissors

          (heading 82.13), a brush (heading 96.03) and

          a towel of textile material (heading 63.02),

          put up in a leather case (heading 42.02):

          Classification in heading 85.10.

     In (1) and (2), the examples referred to as "sets" share a

common trait.  The individual components in each example are used

together or in conjunction with another for a single purpose or

activity.  In the "spaghetti meal" example, each component may be

sold separately and used in a variety of recipes.  However, sold

together they are clearly intended to be used together for the

specific purpose of preparing a single dish.  Similarly, the

"hairdressing set" is comprised of various articles that may be

sold individually for many purposes.  However, taken together

they are designed to be used together for a single activity. 

     On the other hand, (1) contains two examples where articles

put up together are not regarded as "sets," despite the fact that

they are related to one another and can be used at the same time. 

In the "canned goods" example, each can is related by the fact

that they all contain food.  In addition, it is possible to serve

them on the same occasion.  One could argue that they meet the

specific need of "eating a meal."  However, they do not interact

with one another so as to comprise a single dish.  Therefore,

they do not comprise a set.

     In the "spirits" example, the two articles are related as

they both contain alcohol.  Moreover, the wine and liquor may be

served together at dinner or at a party.  It is possible to argue

that they have been packaged together for the specific activity

of "social drinking."  However, they are not used in conjunction

with one another so as to be suitable for a single drink or for

use on a specific occasion.  Hence, they are not classified as a

set.

     In this case, you reason that the shoes and the accompanying

literature satisfy the particular need of "having shoes to wear." 

The individual component articles arguably serve this purpose as

they are each related to footwear.  However, the shoes and

literature do not result in a combination that meets a single

need or activity.  Rather, the literature serves a promotional or

advertising function, while the shoes serve a separate practical

purpose.  Therefore, these items do not comprise a set.

                         Composite Goods

     The EN to GRI 3(b) provide, in part, that:

     For the purposes of this Rule, composite goods made up

     of different components shall be taken to mean not only

     those in which the components are attached to each

     other to form a practically inseparable whole but also

     those with separable components, provided these

     components are adapted one to the other and are

     mutually complementary and that together they form a

     whole which would not normally be offered for sale in

     separate parts.

     The shoes and the printed materials are not attached to each

other.  Hence, they may be viewed as composite goods only if they

are "adapted one to the other and are mutually complementary and

that together they form a whole which would not normally be

offered for sale in separate parts."  You point out that the

literature accompanying the shoes would not normally be offered

for sale alone.  Therefore, the issue before us is whether these

items are "adapted one to the other and are mutually

complementary and that together they form a whole."

     The EN to GRI 3(b) set forth two examples of articles

regarded as composite goods:

     (1)  Ashtrays consisting of a stand incorporating

          a removable ash bowl.

     (2)  Household spice racks consisting of a

          specially designed frame (usually of wood)

          and an appropriate number of empty spice jars

          of suitable shape and size.

In the first example, a removable ashtray and a stand may be

joined to form an "ashtray stand."  The second example involves a

customized frame which possesses slots of a proper size to hold

jars of specified dimensions.  Thus, the frame and the jars may

be joined to form a spice rack.  These exemplars suggest that a

composite good may consist of two or more items which may be

physically joined together so as to comprise a completed article.

     In this case, the literature and the shoes cannot be joined

together physically, or in any other manner, to make up a single

complete article.  Rather, the shoes are completed articles unto

themselves, as are the printed materials.  Accordingly, they do

not comprise a composite good.  

                        Packing Materials

     GRI 5(b) states that:

     Subject to the provisions of rule 5(a) above, packing

     materials and packing containers entered with the goods

     therein shall be classified with the goods if they are

     of a kind normally used for packing such goods. 

     However, this provision is not binding when such

     packing materials or packing containers are clearly

     suitable for repetitive use.

As this language indicates, GRI 5(b) encompasses materials and

containers used to protect goods for shipping, so long as they

are of a kind normally used for this purpose and they are not

clearly suitable for repetitive use.  In addition, we have

interpreted this provision to include retail packing of a kind

used to display merchandise.  For example, in Headquarters Ruling

Letter (HRL) 555806, dated January 14, 1991, and HRL 954437,

dated November 9, 1993, we concluded that devices used to inflate 

certain handbags and backpacks were packing materials.

     However, the instant printed matter fails to perform these

functions.  The literature does not protect merchandise during

shipping.  Moreover, the printed matter does not enhance the

appearance of the shoes for display purposes.  We do not

interpret GRI 5(b) so as to encompass material which has been

merely packed with goods.  Therefore, the printed material is not

classifiable as packing materials.

                       Practical Concerns

     In your Memorandum, you assert that classifying the shoes

and accompanying literature individually will result in a

"blizzard" of unnecessary paperwork and irrational classification

distinctions.

     First, you point out that separate classification of

incidental printed materials could have the effect of defeating

otherwise legitimate sets.  For example, the items comprising the

"spaghetti meal" exemplar cited above are clearly to be regarded

as a set upon importation.  If these articles are packaged with

promotional literature, however, this material would be

classified separately.  From this fact we could infer that the

package as a whole could not be viewed as a set, and each

component item would be classified individually.  

     In Headquarters Ruling Letter 950466, dated January 6, 1992,

we addressed the classification of an elastic cord lace system

for athletic shoes.  This unit was comprised of two stretch lace

cords secured at either end by a piece of plastic, two round

plastic clips covered by rubber semi-basketballs, and a round

flat plastic sticker printed with the legend "Do It With NRG." 

In that ruling, the importer argued that inclusion of the plastic

sticker precluded the entire unit from being classified as a set. 

We stated:

     Under the de minimis rule, a component which is merely

     an incidental or immaterial element of an entire

     article, does not enhance its value, and has no

     commercial purpose, is disregarded for classification

     purposes.  (Emphasis in original).

Applying these criteria, we held that the sticker was de minimis

and we disregarded the sticker completely.  Therefore, the set

was not defeated.

     In this case, the purchaser of the shoes does not bargain

for inclusion of the printed matter.  Hence, this material is an

incidental or immaterial component of the package, and does not

enhance the value of the merchandise.  Moreover, the literature

has no commercial purpose related to the set, as the consumer

does not view this material at the time of purchase. 

Accordingly, the printed literature is de minimis and may be

disregarded for classification purposes.  Hence, a valid set will

not be defeated by the inclusion of the instant literature.  

     Second, you state that many inspectors and import

specialists ignore the promotional literature accompanying the

article of chief value in a given shipment.  On the other hand,

it is possible for importers to list the printed materials as

separate items upon entry.  If we find that the literature is not

classifiable with the merchandise as a set or composite good, you

argue that the shipments will be inconsistently classified based

solely upon the manner in which they are entered. 

     The differing entry practices you cite are not the result of

inconsistent classification principles.  Although the printed

matter is properly classified as separate items when imported

with the footwear, Customs officials ignore the literature

because it is de minimis.  For the same reason, importers usually

do not itemize de minimis literature accompanying the merchandise

of chief value.  In the interests of consistency, Customs should

disregard the literature even when an importer takes the trouble

to itemize it separately.  

     Although we have determined that the printed matter is de

minimis in this instance, we note that this conclusion may not be

warranted in all cases.  We recognize that literature packaged

with merchandise may be of such a nature or of such value in

certain instances that it cannot and should not be considered de

minimis.  In that event, the de minimis rule will not apply and

the printed matter should be classified separately.  Further,

there may be instances where an importer wishes to take advantage

of certain special programs available under Chapter 98.  In these

instances the de minimis rule should not be used to defeat the

importer's right to claim such preferential treatment.

     Finally, you point out that certain tariff headings involve

"price breaks."  As an example, you cite the classification of

sports footwear, with outer soles of rubber or plastics. 

Pursuant to subheading 6404.11.70, if the shoes are valued at

between $3.00 and $6.50 per pair, they are dutiable at $.90 per

pair + 37.5%.  On the other hand, if the shoes are valued at

between $6.50 and $12.00 per pair, they are dutiable at $.90 per

pair + 20%.  Thus, if the shoes have a value of $6.49 per pair

and the promotional literature has a value of $.02, separating

the literature from the shoes will affect their classification. 

You imply that this result will negatively impact the

classification of footwear.  We disagree.

     It should be noted that this decision is inapplicable

insofar as the appraisement of merchandise is concerned. 

Accordingly, the classification of merchandise subject to price

break subheadings, i.e., where classification of the merchandise

is dependent on its appraised value, will be unaffected. 

Furthermore, it should also be noted that while the concept of de

minimis is present in NAFTA, e.g., in article 405 and in section

5 of the NAFTA Rules of Origin Regulations, this decision has no

bearing whatsoever on the application of de minimis under NAFTA.

                     American Goods Returned

     It should be noted that if the literature involved in this

case is of United States origin and is being returned with the

footwear without having been advanced in value or improved in

condition while abroad, it would be entitled to duty-free

treatment under subheading 9801.00.10, HTSUSA, assuming

compliance with the documentation requirements of 19 CFR 10.1. 

See Superscope, Inc. v. United States, 13 CIT 997, 727 F.Supp.

629 (1989), and HRL's 731806, dated November 18, 1988, and

556798/556797, dated September 23, 1993.  Under these

circumstances, the value of the printed matter would not be

included in the appraised value of the footwear.

                             Holding

     The subject leaflet, business reply mail card and footwear

do not comprise a "set put up for retail sale," a "composite

good" or "packing materials" pursuant to the GRI.  They shall be

disregarded as de minimis materials for classification purposes. 

                         Sincerely,

                         John Durant, Director




