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                         March 14, 1994 

CLA-2  CO:R:C:M 955539 DFC 

CATEGORY:  Classification 

TARIFF NO.:  6406.10.77   

Paul G. Giguere, Esq 

Sandler, Travis & Rosenberg, P.A.

1341 G Street, N.W. 

Washington D.C.  20005-3105  

RE:  Uppers;  Parts of footwear;  HRL's 082075, 085573, 085291, 

     087458

Dear Mr. Giguere:

     In a letter dated December 13, 1993, on behalf of Suave Shoe

Co., you inquired as to the tariff classification under the

Harmonized Tariff Schedule of the United States (HTSUS), of an

unlasted shoe upper which will be produced in China.  A sample

was submitted for examination.  

     The sample is a four eyelet cotton canvas upper with a

separately sewn-on bottom which consists of fabric combined with

a latex foam.  The bottom has a cut-out of approximately three

quarters of an inch by one and three quarters of an inch in the

heel area.  The edges of this cut-out are seamed.  The upper has

a counter of a thermoplastic material.         

ISSUE:

     Is the sample upper considered a "formed upper" for tariff

purposes? 

LAW AND ANALYSIS: 

     Classification of goods under the HTSUS is governed by the

General Rules of Interpretation (GRI's).  GRI 1 provides that

"classification shall be determined according to the terms of the

headings and any relative section or chapter notes, and, provided

such headings or notes do not otherwise require, according to the

remaining GRI's taken in order.  In other words, classification

is governed first by the terms of the headings of the tariff and

any relative section or chapter notes. 

     Additional U.S. Note 4 to Chapter 64, HTSUS, sets forth the

criteria for determining whether an upper is considered a formed

upper for tariff purposes.  That note reads, in pertinent part,

as follows:  

     . . .[p]rovisions for "formed uppers" covers uppers, with

     closed bottoms which have been shaped by lasting, molding or

     otherwise but not by simply closing at the bottom. 

     Although your letter states that the sample is unlasted and

therefore unshaped, our examination indicates that it may have

been at least partially shaped by lasting, molding or otherwise. 

However, in Headquarters Ruling Letter (HRL) 082075, dated

December 1, 1988, this office stated that "[w]e construe the

phrase closed bottoms as uppers which are substantially closed

(Emphasis added).  It is our view that substantially closed means

that more of the lower surface that is intended to cover the

bottom of the foot is present, than is absent."  In HRL 085573,

dated December 28, 1989, this office modified this position

stating  that we "are now of the opinion that uppers which have

substantial openings cut out of the bottoms are not closed with

the meaning of Additional U.S. Note 4 to Chapter 64,  Supra."

     In HRL 085291, dated March 1, 1990, this office noted that

the upper samples therein were front-part and back-part lasted. 

This office also noted that inasmuch as certain of the samples

therein had substantial openings in their bottom, they cannot be

considered formed uppers.  See also HRL 087458 dated September

19, 1990.  

     Since the sample upper in issue likewise has a substantial

opening in its bottom, it cannot be considered a formed upper for

tariff purposes.  

HOLDING:   

     The sample upper is classifiable under subheading

6406.10.77, HTSUS, which provides for parts of footwear

(including uppers whether or not attached to soles other than

outer soles), uppers and parts thereof, other than stiffeners,

other than formed uppers, other, of cotton, other.  The rate of

duty applicable to this provision is 11.2% ad valorem.  The

textile category is 369. 

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director 

                                   Commercial Rulings Division 




