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CATEGORY:  Classification 

TARIFF NO.: 6406.10.05;  6406.10.10 

John B. Pellegrini, Esq. 

Ross & Hardies 

Park Avenue Tower 

65 East 55th Street 

New York, New York 10022-3219 

RE:  Formed uppers;  Parts of footwear; Underfoot; HRL's 089764,

     082237, 954790, 950418  

Dear Mr. Pellegrini: 

     In a letter dated December 28, 1993, on behalf of The

Timberland Company and its wholly-owned subsidiary, The Outdoor

Footwear Company, you inquired as to the tariff classification

under the Harmonized Tariff Schedule of the United States

(HTSUS), of certain footwear uppers produced in the Dominican

Republic.  You have also submitted a supplemental submission on

this matter dated April 20, 1994.   A sample was submitted for

examination. 

FACTS: 

     The sample upper, marked as Exhibit "A," consists of a

leather plug, a vamp and quarters.  The upper has a closed bottom

and is neither front-part nor fully back-part lasted.  You state

that "the closing has been effected by stitching an 'underfoot'

made of a non-woven polyester material to the bottom of the

upper."  

     The subject upper will be used to make footwear with

simultaneously-molded bottoms or pre-formed cup soles. 

ISSUE:

     Is the sample upper considered a "formed upper" for tariff

purposes?  

LAW AND ANALYSIS:

     Classification of goods under the HTSUS is governed by the

General Rules of Interpretation (GRI's).  GRI 1 provides that

"classification shall be determined according to the terms of the

headings and any relative section or chapter notes, and, provided

such headings or notes do not otherwise require, according to

[the remaining GRI's taken in order]."  In other words,

classification is governed first by the terms of the headings of

the tariff and any relative section or chapter notes.  

     Additional U.S. Note 4 to chapter 64, HTSUS, provides in

pertinent part, as follows: 

          . . . Provisions for 'formed uppers' covers uppers,

          with closed bottoms, which have been shaped by lasting,

          molding or otherwise but not by simply closing at the

          bottom. 

     You claim that the merchandise is classifiable either as

uppers, not formed, of leather, under subheading 6406.10.65,

HTSUS, or as other parts of footwear, of leather, under

subheading 6406.99.60, HTSUS.  

     The rationale for your position is set forth as follows:

          The upper type represented by the sample is not lasted. 

          Its shape is obtained by sewing different pieces of an

          upper together.  The fact that the "underfoot" closes

          the bottom does not create a formed upper because any

          shaping of the upper has been created by stitching

          only.  The upper is neither front-part nor back-part

          lasted.  As such, it is not a formed upper.  See, e.g., 

          HRL 089764 dated August 15, 1991, and HRL 082237 dated

          May 29, 1990. 

          The upper alone, i.e., without the underfoot, is not

          formed because under Additional U.S. Note 4, HTSUS,

          formed uppers must have closed bottoms.  The sample is

          a combination of an upper and a separate component

          known as an underfoot.  Since the underfoot is not part

          of the upper, the upper is not closed.  It is only the

          combination upper/underfoot which can be described as

          closed.  Thus, under the definition of "formed" uppers, 

          the sample is not a formed upper.  

          This point is reinforced by reference to the language

          of heading 6406, HTSUS, which begins: "Parts of

          footwear (including uppers whether or not attached to

          soles other than outer soles); . . . ."  The provision

          for uppers, formed and other, subheading 6406.10,

          HTSUS, covers uppers and parts thereof, other than

          stiffeners.  It is noteworthy that subheading 6406.10,

          HTSUS, does not repeat the parenthetical language of

          the heading, i.e., "including uppers whether or not

          attached to soles other than outer soles."  This

          difference in language establishes that subheading

          6406.10, HTSUS, covers uppers and parts thereof but not

          combinations of uppers and soles, other than outer

          soles, described in heading 6406, HTSUS.  Uppers

          attached to soles, other than outer soles, are

          classified as parts of footwear.  This is clear.  It is

          equally clear that such combinations are not classified

          in subheading 6406.10, HTSUS.  This different treatment

          of uppers and upper combinations is required by the

          difference in language described above.

          A combination upper/sole is not classified as an upper

          of any sort.  Such a combination is "more than" an

          upper and as such, it is properly classified as other

          parts of footwear.  The language of heading 6406,

          HTSUS, makes it clear that uppers attached to soles,

          other than outer soles, are, in the words of heading

          6406, HTSUS, something other than uppers.  On the other

          hand, subheading 6406.10, HTSUS,  refers only to

          uppers.  By its very language, subheading 6406.10,

          HTSUS, does not include uppers in combination with

          other footwear parts.  

          The subject upper/sole combination is not a "formed"

          upper.  As you have pointed out, the heel counter has

          been formed.  The shape of the heel counter is achieved 

          in part by a molding process.  However, the upper/sole

          combination has not been formed.  Additional U.S. Note

          4 describes an upper which has been "formed" by

          lasting, molding or otherwise.  The Note is silent as

          to individual upper components.  The molding of the

          heel counter does contribute to the shape of the heel

          portion of the upper.  However, the upper itself has

          not been shaped by lasting, molding or otherwise. 

          In HRL 954790 dated September 28, 1993, Customs stated

          that "formed uppers do not include: . . . 2. Any upper

          which is completely unlasted (i.e., no part of which

          has been bent (lasted) inward to the horizontal."  When

          this definition is applied to the sample, it is not

          classified as "formed" uppers.  No part of the

          upper/sole combination has been bent (lasted) inward to

          the horizontal.  No portion of the leather has been

          bent inward.  No portion of the textile underfoot has

          any shape at all.  Accordingly, under HRL 954790, the

          subject combination has not been "lasted" and, by

          definition, may not be classified as a "formed" upper. 

     You state that the subject upper has not been front-part or

fully back part-lasted.  However, lasting is not the only method

by which an upper may be shaped.  It is our observation that the

shaping of the subject upper could not have resulted from "simply

closing at the bottom" (i.e., shaping of the upper by stitching

only).   We believe that the inside back counter [which we cut

out of the shoe] made of some sort of semi-rigid material, which

appears to be plastic, could have gotten its curved shape only by

some kind of molding/lasting process.  Specifically, the upper is

not completely unlasted.  The plastic piece is already beginning

to curve to the horizontal.  See, Headquarters Ruling Letter

(HRL) 950418 dated December 31, 1991.  

     With respect to HRL 089764 which you cited in support of

your position, we believe that the instant merchandise is easily

distinguishable in that the "non-openness" of the bottom there

was considerably more problematic since the heel pad would have

to be matched to the upper and then assembled, necessarily in

conjunction with a missing insole piece, to produce a "closed"

bottom.  Exhibit A already has a "closed" bottom.  

     You would treat the merchandise as two separate entities,

viz, as an upper and as a combination upper/underfoot.  Under

your theory the upper could not be considered as having a closed

bottom since the underfoot is not a part of the upper.  Only the

combination upper/underfoot could be described as closed. 

Consequently, following the definition of "formed uppers," the

merchandise is not a formed upper.  We disagree.  Certainly, the

underfoot can be considered as part of the upper because in this

instance it is the equivalent of an insole.  Further, as part of

the upper, the underfoot [insole} can be considered as closing

the upper [closed bottom].  

     We do not agree with your contention that subheading

6406.10, HTSUS, covers "uppers and parts thereof but not

combinations of uppers and soles, other than outer soles,"

described in heading 6406, HTSUS.  Your interpretation of heading

6406, HTSUS, is much too narrow in scope.  Our interpretation of

the parenthetical phrase is that it is a two-step definition of  

uppers covered by heading 6406, HTSUS.  First, it includes uppers 

attached to soles other than outer soles, and second, it includes

uppers that are not attached to soles.  Under this interpretation

there is no need to repeat the parenthetical language of heading

6406, HTSUS, in subheading 6406.10, HTSUS, because the term

"uppers" is defined in heading 6406, HTSUS. 

     Further, given the definition of "formed uppers" in

Additional U.S. Note 4 to chapter 64, HTSUS, your interpretation

of the scope of subheading 6406.10, HTSUS, would lead to the

emasculation of the provisions for "formed uppers" at the eight

and 10 digit levels. 

HOLDING: 

     The sample upper is considered a "formed" upper for tariff

purposes.

     The sample upper is dutiable at the rate of 8.5% ad valorem

under subheading 6406.10.05, HTSUS, if for men, youths and boys,

or at the rate of 10% ad valorem under subheading 6406.10.10, if

for other persons. 

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director 




