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    Yard; GRIs 2(a) and 3(b); Explanatory Notes 2(a)(V) and      

     (VII), and 3(b)(VIII), (IX) and (X); Composite Good; Set; 

    HQ 954180

Dear Mr. Peterson:

     This is in response to your letter of March 22, 1994, on

behalf of Century Products Inc., requesting reconsideration of 

NY 885035, dated May 4, 1993, which dealt with the classification

of the "Fold-N-Go Travel Crib and Play Yard" under the Harmonized

Tariff Schedule of the United States (HTSUS).  Pursuant to section

625, Tariff Act of 1930 (19 U.S.C. 1625), as amended by section 623

of Title VI (Customs Modernization) of the North American Free

Trade Agreement Implementation Act, Pub. L. 103-182, 107 Stat.

2057, 2186 (1993) (hereinafter section 625), notice of the proposed

modification of NY 885035 was published on June 1, 1994, in the

CUSTOMS BULLETIN, Volume 28, Number 22.

FACTS:

     The merchandise consists of the "Fold-N-Go Travel Crib and

Play Yard", imported in a complete and unassembled condition.  It

is comprised of four plastic legs, four sides covered with nylon

fabric, and a bottom vinyl pad.  The merchandise is sturdy, has a

lightweight design that sets up easily, and needs no tools for

assembly.  A protective pad, which is fitted with a cotton sheet,

unwraps to become a soft cushion nap pad.  The padded rails are

soft for the protection of a baby. Mesh panels allow parents to

check on the baby while it is playing.

 ISSUES:

     Whether the play yard, imported in a complete and unassembled

condition, is classifiable as if imported in an assembled

condition.

     Whether the play yard is a composite good or goods put up in

a set for retail sale.

LAW AND ANALYSIS:

     Classification of merchandise under the HTSUS is in accordance

with the General Rules of Interpretation (GRI's), taken in order. 

GRI 1 provides that classification is determined according to the

terms of the headings and any relative section or chapter notes.

     In NY 885035, the subject play yard was held to be

classifiable as other household furniture of other materials under

subheading 9403.80.60, HTSUS, as goods put up in a set for retail

sale.  Because it was held that the play yard was a set, its

textile components were subject to textile quota requirements.  If

the play yard had been held to be a composite good, the textile

quota requirements would not have applied to the textile

components.

     There is no dispute that the play yard is classifiable under

subheading 9403.80.60, HTSUS.  However, the manner in which this

result is reached must be resolved.

     First, because the play yard is imported in a complete and

unassembled condition, we must determine whether it is to be

classifiable as if imported in an assembled condition.  GRI 2(a)

states that:

     [a]ny reference in a heading to an article shall be taken to

     include a reference to that article incomplete or           

      unfinished, provided that, as entered, the incomplete or

     unfinished article has the essential character of the

     complete or finished article.  It shall also include a      

      reference to that article complete or finished (or falling 

       to be classified as complete or finished by virtue of this 

       rule), entered unassembled or disassembled.

     In understanding the language of the HTSUS, the Harmonized

Commodity Description and Coding System Explanatory Notes may be

utilized.  The Explanatory Notes, although not dispositive, are to

be used to determine the proper interpretation of the HTSUS.  See

T.D. 89-80, 54 Fed. Reg. 35127, 35128 (August 23, 1989).      

Explanatory Note 2(a)(V) (p. 2) states that:

     [t]he second part of Rule 2(a) provides that complete or    

      finished articles presented unassembled or disassembled are

     to be classified in the same heading as the assembled       

      article.  When goods are so presented, it is usually for   

       reasons such as requirements or convenience of packing,   

        handling or transport.

     In part, Explanatory Note 2(a)(VII) (p. 2) states that:

     [f]or the purposes of this Rule, "articles presented 

     unassembled or disassembled" means articles the components

     of which are to be assembled either by means of simple      

      fixing devices (screws, nuts, bolts, etc.) or by riveting or 

     welding, for example, provided only simple assembly         

      operations are involved.

     We are satisfied that the play yard, imported in a complete

and unassembled condition, imparts the essential character of an

assembled play yard.  Also, we find that the play yard is presented

unassembled for reasons such as convenience of packing, handling,

or transport, and that the play yard will be assembled by means of

simple fixing devices.

     We must now determine whether the play yard is a composite

good or goods put up in a set for retail sale.  GRI 3(b) states

that:

     [m]ixtures, composite goods consisting of different         

      materials or made up of different components, and goods

     put up in sets for retail sale, which cannot be classified

     by reference to 3(a), shall be classified as if they        

      consisted of the material or component which gives them

     their essential character, insofar as this criterion is 

     applicable.

     In part, Explanatory Note 3(b)(IX) (p. 4) states that:

     [f]or the purposes of this Rule, composite goods made up

     of different components shall be taken to mean not only

     those in which the components are attached to each other

     to form a practically inseparable whole but also those

     with separable components, provided these components are

     adapted one to the other and are mutually complementary

     and that together they form a whole which would not normally

     be offered for sale in separate parts. . . 

     For classification purposes, it is our position that, based

upon the above definition, the play yard constitutes a composite

good.  The play yard consists of separable components which are  adapted one to the other and together form a whole which would not

normally be offered for sale in separate parts.  See HQ 954180,

dated July 21, 1993.

     Explanatory Note 3(b)(X) (p. 4) states that:

     [f]or the purpose of this Rule, the term "goods put up in   

      sets for retail sale" shall be taken to mean goods which:

     (a) consist of at least two different articles which are,

         prima facie, classifiable in different headings . . .;

     (b) consist of products or articles put up together to meet 

          a particular need or carry out a specific activity; and

     (c) are put up in a manner suitable for sale directly to    

          users without repacking (e.g., in boxes or cases or on 

           boards).

     The play yard is not goods put up in a set for retail sale

because it does not consist of separately identifiable articles

classifiable in different headings under the HTSUS.  The components

of the play yard are not articles which could be sold separately

and are put up to meet a specific activity.  See the exemplars to

Explanatory Note 3(b)(X).  The play yard components are parts

adapted one to another to form a play yard.  The parts have little

utility unless they are used together as a single article of

commerce. 

     Explanatory Note 3(b)(VIII) (p. 4) states that:

     [t]he factor which determines essential character will vary 

      as between different kinds of goods.  It may, for example, 

       be determined by the nature of the material or component, 

        its bulk, quantity, weight or value, or by the role of a 

         constituent material in relation to the use of the goods. 

     It is our position that the essential character of the play

yard is imparted by its vinyl components.  The play yard has the

appearance of being vinyl, with additions of other material.

     Therefore, we find that the play yard is a composite good

classifiable under subheading 9403.80.60, HTSUS.

HOLDING:

     The "Fold-N-Go Travel Crib and Play Yard" is a composite good

classifiable under subheading 9403.80.60, HTSUS, as other household

furniture of other materials.  Textile quota requirements do not

apply to the textile components of the play  yard.  Also, the play yard, imported in a complete and unassembled

condition, imparts the essential character of an assembled play

yard.

     NY 885035 is modified to reflect the reasoning in this ruling.

     In accordance with section 625, this ruling will become

effective 60 days after its publication in the CUSTOMS BULLETIN. 

Publication of rulings or decisions pursuant to section 625 does

not constitute a change of practice or position in accordance with

section 177.10(c)(1), Customs Regulations [19 CFR 177.10(c)(1)].

                           Sincerely,

                            John Durant, Director




