                            HQ 956321

                           May 5, 1994

CLA-2 CO:R:C:T  956321 HP

CATEGORY:  Classification

Mr. Allan R. Grant

International Development Systems Inc.

733 15TH Street, N.W.

Suite 520

Washington, D.C. 20005

RE:  Country of origin of women's knit pullover shirts.

Dear Mr. Grant:

     This is in reply to your letter of April 26, 1994.  That letter concerned the country of

origin of knit shirts, produced in Singapore and Indonesia.  Please reference your client Poly-Allied Knitwear Ltd., Singapore.

FACTS:

     The merchandise at issue consists of 65% polyester / 35% cotton blended knit polo-type

women's shirts.  The fabric for the shirts is knitted, dyed and cut to shape in Singapore.  The

garment pieces are then sent to Bitan Island, Indonesia, where sewing and packaging are done. 

Once assembled, the finished shirts will be shipped to the U.S.

ISSUE:

     Whether the sewing operations taking place in Indonesia substantially transform the

Singapore shirt panels?

LAW AND ANALYSIS:

     Textile commodities produced in more than one foreign country are subject to the

country of origin requirements delineated in section 12.130 of the Customs Regulations (19

C.F.R. 
12.130).  These regulations provide that:

          . . . a textile product . . . which consists of materials produced or

          derived from, or processed in, more than one foreign . . . country

          shall be a product of that foreign . . . country where it last underwent a substantial transformation.


12.130(b).  A textile product undergoes a substantial transformation when it is ". . . transformed

by means of substantial manufacturing or processing  operations into a new and different article

of commerce."

     Section 12.130 of the regulations outlines the criteria used to determine the country of

origin for textiles and textile products.  Specifically, this provision of the regulations is considered

in determining whether a textile product has undergone substantial manufacturing or processing

operations, and what constitutes a new and different article of commerce.  The factors considered

are not exhaustive.  In fact,  "one or any combination of criteria may be determinative, and

additional factors may be considered."  In determining whether merchandise has undergone

substantial manufacturing or processing operations, we consider the (1) physical change in the

material or the article; (2) time involved; (3) complexity of the operations; (4) level or degree of

skill and/or technology required; and (5) value added to the article in each country.

     It is well accepted that the creation of a fabric from yarn and cutting of that fabric into

garment parts in one country causes those garment parts to be considered a product of that

country.  See Section 12.130(e)(iii) & (iv), Customs Regulations (19 C.F.R. 
12.130(e)(iii) &

(iv)).  A substantial transformation does not occur, however, when those patterned pieces are

shipped to a third country and merely assembled.  See HRL 555489 of May 14, 1990; HRL 086229

of April 11, 1990; HRL 731036 of July 18, 1989.  Accordingly, the knit shirts at issue are

considered a product of Singapore.

HOLDING:

     As a result of the foregoing, the instant merchandise is considered a product of Singapore.

     The holding in this ruling applies only to the specific factual situation and merchandise

identified in the ruling request. This position is clearly set forth in 
177.9(b)(1), Customs

Regulations (19 C.F.R. 
177.9(b)(1)).  This section states that a ruling letter is issued on the

assumption that all of the information furnished in connection with the ruling request and

incorporated in the ruling letter, either directly, by reference, or by implication, is accurate and

complete in every material respect. Should it subsequently be determined that the information

furnished is not complete and does not comply with 19 C.F.R. 
177.9(b)(1), the ruling will be

subject to modification or revocation.  In the event there is a change in the facts previously

furnished, this may affect the determination of country of origin. In such a case, it is recommended that a new ruling request be submitted in accordance with 
177.2, Customs Regulations (19 C.F.R. 
177.2).

     In your letter, you requested that the sample be returned.  Recent budgetary constraints

have forced the Customs Service to discontinue return shipment of oversized samples.  Should

you wish to make arrangements either for pickup or prepaid shipping, please contact Howard

Plofker of my staff at (202) 482-7050.  If we do not hear from you within 30 days from the date

of this letter, we will destroy the sample.

     A copy of this ruling letter should be attached to the entry documents filed at the time this

merchandise is imported.  If the documents have been filed without a copy, this ruling should be

brought to the attention of the Customs officer handling the transaction.

                            Sincerely,

                      John Durant, Director

                   Commercial Rulings Division

