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RE:  Decorative crystal candle holders; candle; gift box; EN

     94.05; candlestick; candleholder; candlestick holder; HRL

     953016, 088742 and 089054; GRI 3(b); set; essential

     character; EN Rule 3(b); 3406.00.00; GRI 5(b); packing

     material; GSP; 19 U.S. C. 2463(b); BDC; eligible article;

     product of; T.D. 91-7; Madison Galleries, LTD. v. United

     States

Dear Mr. Murphy:

     This is in regards to your letter dated April 29, 1994, on

behalf of Crystal Clear Industries, Inc., concerning the

applicability of the Generalized System of Preferences (GSP) and

tariff classification of decorative crystal candle holders under

the Harmonized Tariff Schedule of the United States (HTSUS).  A

sample of the candle holder and several printed gift boxes were

submitted for our examination.

FACTS:

     The articles under consideration are globe-shaped crystal

candle holders (glass candle holders).  A decorative pattern is

cut in the glass which is designed to enhance the patterns

created by the flickering candle.  You state that the glass

candle holder is produced in Poland.  The submitted sample, style

# 415143-GB, is 3 inches tall, labeled "Essex Votive, Handcut 24%

Full Lead Crystal", and is valued at $2.60.  It is representative

of similar items imported by Crystal Clear.  The glass candle

holders may be imported in other sizes and with different

decorative patterns cut in the glass.  The glass candle holders

are not used for devotional purposes.

     Your information indicates that the glass candle holders may

be imported packaged in a cardboard gift box without a candle. 

The gift boxes, valued at $0.51, are products of Italy.  However,

some of the candles may be packaged in plain brown boxes from

Poland.  Additionally, a Taiwanese candle, valued at $0.09, may

be added to the glass candle holders before importation into the

U.S.

     In the U.S., a majority of the glass candle holders will be

repackaged into a gift box with a brass stand and a candle.  A

sample gift box with a representative photograph of the candle

holder, candle and brass stand was submitted.

ISSUE:

I.   Is the glass candle holder with and without candles packaged

in a gift box or brown box classified as non-electrical lamps and

lighting fittings under subheading 9405.50.40, HTSUS?

II.  Does the glass candle holder with candle qualify for

preferential tariff treatment under the GSP?

LAW AND ANALYSIS:

I.   Tariff Classification

     The classification of merchandise under the HTSUS is

governed by the General Rules of Interpretation (GRI's).  GRI 1,

HTSUS, states, in part, that "for legal purposes, classification

shall be determined according to terms of the headings and any

relative section or chapter notes...."

     Subheading 9405.50.40, HTSUS, provides for:

     Lamps and lighting fittings including searchlights and

     spotlights and parts thereof, not elsewhere specified or

     included; illuminated signs, illuminated nameplates and the

     like, having a permanently fixed light source, and parts

     thereof not elsewhere specified or included...Non-electrical

     lamps and lighting fittings...Other...Other.

     In understanding the language of the HTSUS, the Harmonized

Commodity Description and Coding System (HCDCS) Explanatory Notes

(ENs) may be consulted.  The ENs, although not dispositive,

provide a commentary on the scope of each heading of the HTSUS

and are generally indicative of the proper interpretation of

these headings.  See, T.D. 89-90, 54 Fed. Reg. 35127, 35128

(August 23, 1989). EN 94.05 (pg. 1581), states that lamps and

light fittings of this group can be composed of any material and

use any source of light, including candles.  In addition, EN

94.05(I)(6) states that this heading covers "...in particular

candelabra, candlesticks, and candle brackets."  

     We are of the opinion that the terms "candlestick",

"candlestick holder", and "candleholder" are interchangeable.   

Candleholder has been defined as a candlestick, Webster's II New

Riverside University Dictionary, pg. 224 (1st ed. 1984), and as a

holder for a candle; candlestick, The Random House Dictionary of

the English Language, pg. 216 (1st Ed. 1983).  Candlestick has

been defined as a utensil for supporting a candle, whether

elaborately made or in the common form of a saucer with a socket

in the center, Webster's New International Dictionary , pg. 390

(2d ed. 1939).  Reference to lexicographic authorities is proper

when determining the meaning of a tariff term.  Hasbro

Industries, Inc. v. United States, 703 F. Supp. 941 (CIT 1988),

aff'd, 879 F.2d 838 (1989); C.J. Tower & Sons of Buffalo, Inc. v.

United States, 69 CCPA 128, 673 F.2d 1268 (1982).

     We have previously held that empty glass candle holders are

classified under subheading 9405.50.40, HTSUS, as non-electrical

lamps and lamp fittings.  See, HRL 953016 dated April 27, 1993,

HRL 088742 dated April 22, 1991, and HRL 089054 dated August 2,

1991, which classified glass candle holders as non-electrical

lamps and light fittings under subheading 9405.50.40, HTSUS,

pursuant to EN 94.05.

     Based on the above definitions and rulings, we find that the

glass candle holders without candles are, in fact, candlesticks

as the term is used in the ENs.  The articles at issue are a

utensil used for supporting a candle.  Therefore, the glass

candle holders are properly classified under subheading

9405.50.40, HTSUS, as non-electrical lamps and light fittings.

     The glass candle holder with accompanying candles are

classified under two different tariff provisions.  The glass

candle holder is classified under heading 9405, HTSUS, and the

candle is classified under heading 3406, HTSUS.  When, by

application of GRI 2, HTSUS, goods are prima facie classifiable

under two or more headings, GRI 3, HTSUS, is applicable.  In this

case, classification is determined by application of GRI 3(b),

HTSUS, which provides:

     Mixtures, composite goods consisting of different materials

     or made up of different components, and goods put up in sets

     for retail sale, which cannot be classified by reference to

     3(a), shall be classified as if they consisted of the

     material or component which gives them their essential

     character, insofar as this criterion is applicable.

     To determine what is a "set put up for retail sale", EN Rule

3(b)(X) (pg. 4), provides a three-part test for "goods put up in

sets for retail sale":

     For the purposes of this Rule, the term 'goods put up in

     sets for retail sale' shall be taken to mean goods which:

     (a)  consist of at least two different articles which are

          prima facia, classifiable in different headings....;

     (b)  consist of products or articles put up together to meet

          a particular need or carry out a specific activity; and 

     (c)  are put up in a manner suitable for sale directly to

          users without repackaging (e.g., in boxes or cases or

          on boards).

     As stated previously, the candle holder and candle are

classified under different headings.  When combined the

components are put up together to meet a particular need or carry

out a specific activity; to provide decorative illumination. 

However, based on the submitted information, it is unclear as to

how the candle holder and candle will be packaged.  If the

articles are packaged together for sale directly to the consumer

in either the gift box or brown box without repackaging with the

brass stand, they meet the qualifications of a set.  However, if

the candle holder and candle will be repackaged in the U.S. with

the metal stand, they do not meet the qualifications of a set. 

Therefore, the candle holder and candle which will not be

repackaged with the brass stand are a set for tariff purposes. 

To determine the proper classification, the essential character

of the set needs to be determined.

     In general, essential character has been construed to mean

the attribute which strongly marks or serves to distinguish what

an article is; that which is indispensable to the structure, core

or condition of the article.  In addition, EN Rule 3(b) (pg. 4),

provides further factors which help determine the essential

character of goods.  Factors such as bulk, quantity, weight or

value, or the role of a constituent material in relation to the

use of the goods are to be utilized, though the importance of

certain factors will vary between different kinds of goods. 

     We are of the opinion that the essential character of the

set is imparted by the glass candle holder.  The glass candle

holder is the central piece and the focus of the set.  It is the

component which attracts the consumer and is, actually, the

component which the consumer is purchasing.  The glass candle

holder is valued much higher ($2.60) than the candle ($0.09). 

The candle when burned will eventually disappear and the consumer

will purchase a replacement.  Therefore, the glass candle holder

and candle set is classified under subheading 9405.50.40, HTSUS. 

     Classification of the candleholder and candle which is not a

set is different from the above set classification.  The candle

holder and candle must be classified separately under their

respective headings.  EN 94.05, states that heading 9405, HTSUS,

does not include candles of heading 3406, HTSUS.  Therefore, the

candle holder will be classified under subheading 9405.50.40,

HTSUS, and the candle will be classified under subheading

3406.00.00, HTSUS, which provides for "Candles, tapers and the

like."

     We note that GRI 5(b), states that "[i]n addition to the

foregoing provision, the following rules shall apply in respect

of the goods referred to therein:...

     Subject to the provision of rule 5(a) above, packing

     materials and packing containers entered with the goods

     therein shall be classified with the goods if they are of a

     kind normally used for packing such goods.  However, this

     provision is not binding when such packing materials or

     packing containers are clearly suitable for repetitive use.

     Based upon an examination of the submitted gift box sample

and a description of the brown box, we are of the opinion that

the boxes are packing materials which are to be classified with

the entered goods.  The boxes are of the type in which a consumer

normally finds glass articles packaged and are clearly not

designed for repetitive use.  Therefore, the boxes are classified

with the glass candle holders under subheading 9405.50.40, HTSUS.

II.  Generalized System of Preferences

     Under the GSP, eligible articles the growth, product or

manufacture of a beneficiary developing country (BDC) which are

imported directly into the customs territory of the U.S. from a

BDC may receive duty-free treatment if the sum of 1) the cost or

value of materials produced in the BDC, plus 2) the direct costs

of the processing operation in the BDC, is equivalent to at least

35% of the appraised value of the article at the time of entry.  

See, 19 U.S.C. 2463(b).

     The candle holder and candle set in this case is an

"eligible article" for purposes of the GSP since the tariff

provision under which the set is classified provides for a GSP

free rate of duty.

     Section 503(b) of the Trade Act of 1974 (19 U.S.C. 2463(b)),

amended by the "Customs and Trade Act of 1990" (Public Law 101-382), effective August 20, 1990, now reads as follows:

     (b)(1) The duty-free treatment provided under section 501

     shall apply to any eligible article which is the growth,

     product or manufacture of a BDC.

The "product of" requirement means that to receive duty-free

treatment the article must be wholly the growth, product, or

manufacture of the BDC, or must be a new or different article of

commerce which has been grown, produced or manufactured in the

BDC.  See, Madison Galleries, LTD. v. United States, 688 F. Supp.

1544, (CIT 1988),  affirmed, 870 F.2d 627 (Fed. Cir. 1989).

     In regards to the instant case, you state that the candle

holder is produced in Poland (a BDC) and that the candle is

produced in Taiwan (a non-BDC).  Because the mere packaging of

the candle with the candle holder in Poland will not result in

the substantial transformation of the candle into a "product of"

Poland, the entire imported set would not be considered the

"product of" Poland.   See, T.D. 91-7, 25 Cust. Bull. 7 (1991). 

Therefore, the candle holder and candle set will not be entitled

to GSP treatment.

HOLDING:

     The glass candle holders imported without candles packaged

in gift or brown boxes, and the glass candle holder and candle

sets are classified under subheading 9405.50.40, HTSUS, as non-electrical lamps and lighting fittings.

     The glass candle holders and candles which do not qualify as

sets are classified separately under subheading 9405.50.40,

HTSUS, as non-electrical lamps and lighting fittings, and under

subheading 3406.00.00, HTSUS, as candles. 

     The glass candle holder and candle sets are not entitled to

GSP treatment.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division

