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CLA-2  CO:R:C:M  956554 DFC 

CATEGORY:  Classification 

TARIFF NO.:  6406.10.9040;  6406.10.3000 

Ms. Tracey Ann Ehme 

A.W. Fenton Company Inc.

P.O. Box 36064

Columbus, OH 43236-0614 

RE:  Footwear, parts;  Uppers;  Formed uppers;  U.S. Note 4(a) to

     Chapter 64;  GRI 2(a);  HRL's 088035,950418,954790 

Dear Ms. Ehme: 

     In a letter dated June 2, 1994, on behalf of Rocky Shoes &

Boots Co., you requested a ruling as to the tariff classification

under the Harmonized Tariff Schedule of the United States

Annotated (HTSUSA), of footwear uppers produced in the Dominican

Republic and whether these uppers qualify for duty-free treatment

under CBI (2).  You have also requested a country of origin

determination concerning these uppers.  A separate response will

be sent to you regarding the country of origin and CBI (2)

issues.  A sample textile upper was submitted for examination. 

FACTS: 

     The sample submitted, identified as Outback Series 6"

Handsewn Safari, Style #7502, is a textile/leather upper covering

the ankle and having an "underfoot" which is open at the heel

[not stitched to the upper in the rear half].  The "underfoot,"

referred to as an "insole board" is stated to be of T-35 Texon. 

     It appears from your letter that your client also intend to

import this upper [no sample submitted] without an "underfoot."  

ISSUE: 

     Is the sample upper considered a "formed upper" for tariff

purposes? 

LAW AND ANALYSIS: 

     Classification of goods under the HTSUSA is governed by the

General Rules of Interpretation (GRI's).  GRI 1 provides that

"classification shall be determined according to the terms of the

headings and any relative section or chapter notes, and, provided

such headings or notes do not otherwise require, according to

[the remaining GRI's taken in order]."  In other words,

classification is governed first by the terms of the headings of

the tariff and any relative section or chapter notes. 

     The upper without an "underfoot" [open bottom] is

classifiable under subheading 6406.10.9040, HTSUSA, which

provides for parts of footwear (including uppers whether or not

attached to soles other than outer soles), uppers and parts

thereof, other than stiffeners, other, other, other, of man-made

fibers.  This classification is based on the assumption that the

upper, exclusive of the lining and the accessories and 

reinforcements, is predominately, by weight, of man-made fibers.  

     Additional U.S. Note 4 to chapter 64, HTSUSA, provides in

pertinent part, as follows:  

          . . . Provisions for 'formed uppers' covers uppers,

          with closed bottoms, which have been shaped by lasting,

          molding or otherwise but not by simply closing at the

          bottom.  

     GRI 2(a), HTSUSA, provides that: 

          Any reference in a heading to an article shall be taken

          to include a reference to that article incomplete or

          unfinished, provided that, as entered, the incomplete

          or unfinished article has the essential character of

          the complete or finished article.  It shall also

          include a reference to that article complete or

          finished (or falling to be classified as complete or

          finished by virtue of this rule), entered unassembled

          or disassembled.  

     In Headquarters Ruling Letter (HRL) 088035, dated February

1, 1991, involving the classification of an upper imported with a

separate sock lining, this office stated that "[w]e consider the

leather upper and the sock lining to be a formed upper for the

following reasons: 

     1.   the upper and sock lining are constructively assembled

          pursuant to GRI 2(a), HTSUS; 

     2.   the upper is both front part and back part lasted; and 

     3.   since the upper and sock lining are constructively

          assembled, we will treat the bottom as being closed." 

     Following HRL 088035, the "underfoot" of the subject upper,

which will clearly close the entire bottom when stitched, is

considered closed.  Therefore, according to U.S. Note 4(a) to

chapter 64, the first part of the formed upper test has been met.

     The next issue to be decided is whether the upper has been

shaped by "lasting, molding or otherwise but not simply by

closing at the bottom."  In HRL 954790 dated September 28, 1993,

Customs stated that "formed uppers do not include: . . . 2. Any

upper which is completely unlasted (i.e. no part of which has

been bent (lasted) inward to the horizontal."  It is our

observation that the shape of the upper in the toe area could not

have resulted from "simply closing at the bottom (i.e., shaping

of the upper by stitching only).  Specifically, the toe area of

the upper was cut open to reveal the presence of a gray counter

material which is used as a reinforcer in the toe area.  Further,

we note the heel area of the upper is formed by a plastic inside

counter which has been shaped by a heat process.  Consequently,

the sample upper is an unassembled formed upper.  See HRL 950418

dated December 31, 1991. 

HOLDING: 

     Sample # 7502 imported without an "underfoot" is dutiable at

the rate of 9% ad valorem under subheading 6406.10.9040, HTSUSA. 

The textile category is 669.

     Sample # 7502 [assumed to be valued over $3, but not over

$6.50 per pair] imported with an "underfoot" which is open at the

heel is classifiable under subheading 6406.10.3000, HTSUSA, which

provides for parts of footwear (including uppers whether or not

attached to soles other than outer soles), removable insoles,

heel cushions and similar articles, gaiters, leggings and similar

articles, and parts thereof, uppers and parts thereof, other than

stiffeners, formed uppers, of textile materials, other, valued

over $3 but not over $6.50/pair.  The applicable rate of duty for

this provision is 90 cents/pr plus 37.5% ad valorem. 

     The designated textile and apparel category may be

subdivided into parts.  If so, the visa and quota category

requirements applicable to the subject merchandise may be

affected.  Since part categories are the result of international

bilateral agreements which are subject to frequent renegotiations

and changes, to obtain the most current information available, we

suggest you check, close to the time of shipment the Status

Report on Current Import quotas (Restraint Levels), an issuance

of the U.S. Customs Service, which is updated weekly and is

available at your local Customs office. 

     Due to the changeable nature of the statistical annotation

(the ninth and tenth digits of the classification) and the

restraint (quota/visa) categories, you should contact your local

Customs office prior to the importation of this merchandise to

determine the current status of any import restraints or

requirements.  

                                   Sincerely, 

                                   John Durant, Director 

                                   Commercial Rulings Division   

