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John R. Bissell

Venturi, Inc.

1757 Park Drive

Traverse City, MI 49684

RE:  Revocation of DD 896054; classification of a textile

drawstring pouch imported with a handheld mirror inside;

composite good; GRI 3(b); essential character; quota; sets 

Dear Mr. Bissell:

     This responds to your letter of June 15, 1994, wherein you

requested, in effect, a reconsideration of District (Director)

Ruling (DD) 896054, which classified the article your company

imports: a textile drawstring pouch with a handheld glass mirror

inside.  We have reviewed the matter and our decision follows.

FACTS:

     The merchandise at issue are cotton textile drawstring

pouches that are imported with handheld glass mirrors inside.  In

DD 896054, issued on April 19, 1994, by the District Director of

Customs at Ogdensburg, New York, Customs classified the pouches

separately from the mirrors in subheading 4202.92.1500,

Harmonized Tariff Schedule of the United States Annotated

(HTSUSA).  This tariff provision imposes a quota restriction,

requiring a visa for proper entry of the merchandise.  You now

request from Headquarters a review of that ruling.  Your

particular concern is the classification of the pouches.

ISSUE:

     What is the proper classification for the subject drawstring

textile pouches imported with handheld mirrors inside?

LAW AND ANALYSIS:

     There is no dispute as to the classification of the mirrors

in subheading 7009.92.1000, HTSUSA.  The question is whether the

pouches should be classified separately from the mirrors.

     In some circumstances, a drawstring pouch can be classified

with the article it encloses.   In HRL 086343, we classified a

windbreaker enclosed in a drawstring pouch as a composite good on

the grounds that the pouch was intended to be used as a

carrying/storing case for the windbreaker.  We concluded that the

essential character of the composite good was imparted by the

windbreaker.  Thus, the carrying bag was classified with the

windbreaker.  In HRL 087280, we classified a poncho enclosed in a

drawstring pouch as a composite good on the grounds that the

pouch was intended to be used as a carrying/storing case for the

poncho.  We held that the essential character of the composite

good was imparted by the poncho.  Thus, the carrying bag was

classified with the poncho.  In HRL 953605, we classified plastic

blocks enclosed in a textile drawstring pouch as a composite good

on the grounds that the pouch was intended to provide a

carrying/storing case for the blocks.  The essential character of

the good was imparted by the blocks.  Thus, the pouch was

classified with the blocks.

     In each of the above cases, classification of the drawstring

pouch/bag with the article it enclosed was based on General Rule

of Interpretation (GRI) 3(b), which provides, in pertinent part,

as follows (see HTSUSA, p. 1):

     3.  When, by application of rule 2(b) [pertaining to

     goods consisting of more than one material or

     substance] or for any other reason, goods are, prima

     facie, classifiable under two or more headings,

     classification shall be effected as follows: 

                            *   *   *

        (b)  Mixtures, composite goods consisting of

     different materials or made up      of different

     components, and goods put up in sets for retail sale .

     . . shall be     classified as if they consisted of the

     material or component which gives them     their

     essential character . . .

Since, in the above cited cases, the articles enclosed in the

drawstring pouches/bags imparted the essential character to the

entire composite good (comprising both the pouch/bag and the

article enclosed therein), both the pouch/bag and the enclosed

article were classified under the tariff provision applicable to

the enclosed article.

     We conclude that the drawstring pouch at issue here should

be classified with the mirror it encloses, since the pouch

appears intended to be used as a carrying/storing container for

the mirror.  The mirror imparts essential character to the entire

composite article.  Therefore, by application of GRI 3(b), the

pouch is classifiable along with the mirror in subheading

7009.92.1000, HTSUSA. 

     The above classification decision bears on the matter of the

quota.  When classifying a composite good under GRI 3(b) (as

opposed to a set), the quota that applies to the component that

imparts essential character is the only quota that is applied to

the entire article, even if other components would be subject to

quota if entered separately.  (See HRL 954073, September 23,

1993, and HRL 954337, October 25, 1993.)  Here, the mirror

imparts essential character.  Since there is no quota applicable

to the mirror, there is no quota applicable to the entire

article; any quota applicable to the textile pouch (if it were to

be classifiable, when imported separately, under a tariff

provision that imposes a quota) would not be applicable.  (With a

set involving textiles and/or textile products, any textile

quotas applicable to any components of the set still apply,

regardless of which component imparts essential character.  See

HRL's 085521 (June 6, 1990) and 953064 (February 25, 1993).) 

     You suggested in your letter that GRI 5(a) should apply to

the pouch at issue.  Under GRI 5(a), which provides as follows, a

container enclosing an article is classified, in certain

circumstances, with the article:

     5.  In addition to the foregoing provisions, the

     following rules shall apply in respect of the goods

     referred to therein:

          (a)  Camera cases, musical instrument cases,

          gun cases, drawing instrument cases, necklace

          cases and similar containers, specially

          shaped or fitted to contain a specific

          article or set of articles, suitable for

          long-term use and entered with the articles

          for which they are intended, shall be

          classified with such articles when of a kind

          normally sold therewith.  This rule does not,

          however, apply to containers which give the

          whole its essential character.

The pouch at issue does not fall within the ambit of GRI 5(a)

because it is not specially shaped or fitted to contain a

specific article.  Its shape does not precisely follow the

contour of the mirror; nor are there any special features which

provide a special fit for the mirror.  Consequently, GRI 5(a) is

inapplicable.

     (For your information, we have classified textile drawstring

pouches of the kind at issue, when imported separately, in

heading 6307, HTSUSA.) 

HOLDING:

     The subject drawstring textile pouch and handheld mirror,

imported together with the mirror enclosed within the pouch, are

classified in subheading 7009.92.1000, HTSUSA.  This tariff

provision is not subject to quota restrictions.

     Accordingly, DD 896054 is hereby revoked.

     In accordance with section 625, this ruling will become

effective 60 days from its publication in the Customs Bulletin. 

Publication of rulings or decisions pursuant to section 625 does

not constitute a change of practice or position in accordance

with section 625 does not constitute a change of practice or

position in accordance with section 177.10(c)(1), Customs

Regulations (19 CFR 177.10(c)(1)).

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Rulings Division

