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CATEGORY: Carriers

Robert E. Tutland

2701 60th S.E.

Mercer Island, Washington 98040

RE: Coastwise Trade; Bareboat Charter; 46 U.S.C. App. 

 289, 883

Dear Mr. Tutland:

     This is in response to your letter dated March 1, 1995, requesting a ruling regarding the

operation of your boat pursuant to a bareboat charter.  Our ruling on this matter is set forth

below.

FACTS:

     The CATHERINE MARIE is a Taiwanese-built vessel that had all its electronics, engines,

generators, and interior finish completed in Seattle, Washington.  The U.S. citizen owner

proposes to bareboat charter the vessel.  The charterers would be taking friends and/or family for

daily or weekly cruises.  Pursuant to the terms of the charter agreement, a copy of which was

enclosed for Customs review, the charterers would receive no consideration from those persons

on the aforementioned cruises, nor carry or transport cargo or passengers for hire.  The vessel

could not be used for any commercial purpose.  It would be chartered for pleasure only.  

     A typical example of the proposed charters is as follows.  An individual charters the

CATHERINE MARIE to take his family and out-of-town friends on a day cruise of Lake 

Washington and Lake Union.  He may or may not hire a captain and/or crew, depending on his

skippering abilities or desires.  He and his party depart from a public or private dock and return to

the same dock at the completion of their cruise.  No consideration is received from members of

his party, no cargo is carried or transported, and no passengers are transported for hire.
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ISSUE:

     Whether the operation of the CATHERINE MARIE, a non-coastwise-qualified vessel,

pursuant to the terms of the bareboat charter agreement under consideration, is an engagement in

the coastwise trade in violation of 46 U.S.C. App. 
 289.

LAW AND ANALYSIS:

     Title 46, United States Code Appendix, 
 883 (46 U.S.C. App. 
 883) often called the

"Jones Act", provides, in part, that no merchandise shall be transported between points in the

United States embraced within the coastwise laws either directly or via a foreign port, or for any

part of the transportation, in any vessel other than a vessel built in and documented under the laws

of the United States and owned by persons who are citizens of the United States (i.e., a

coastwise-qualified vessel).  Section 289 of title 46 (46 U.S.C. App. 
 289), which is more

applicable to this particular case, prohibits the transportation of passengers between points in the

United States embraced within the coastwise laws, either directly or by way of a foreign port, in a

non-coastwise-qualified vessel (see above).  We note that for purposes of 
 289, "passenger" is

defined as " ... any person carried on a vessel who is not connected with the operation of such

vessel, her navigation, ownership or business" (19 CFR 
 4.50(b)).

     In interpreting the coastwise laws (i.e., 46 U.S.C. App. 

 289, 883) Customs has ruled

that a point in the United States territorial waters is a point in the United States embraced within

the coastwise laws.  The territorial waters of the United States consist of the territorial sea,

defined as the belt, 3 nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to points

located in internal waters, landward of the territorial sea baseline, in cases where the baseline and

coastline differ.

     In its administration of 46 U.S.C. App. 
 289, the Customs Service has ruled that the

carriage of passengers entirely within territorial waters, even though the passengers disembark at

their point of embarkation and the vessel touches no other coastwise point, is considered

coastwise trade subject to the coastwise laws.  However, the transportation of passengers to the

high seas (i.e., beyond the 3 mile territorial sea) and back to the point of embarkation, assuming

the passengers do not go ashore, even temporarily, at another United States point, often called a

"voyage to nowhere", is not considered coastwise trade.  It should be noted that the carriage of

fishing parties for hire, even if the vessel proceeds beyond territorial waters and returns to the

point of the passenger's embarkation, is considered coastwise trade.

     The Customs Service has consistently held that when a vessel is chartered under a bona

fide bareboat charter, the bareboat charterer is treated as the owner of the vessel for the period of

the charter, and, because the owners are not considered "passengers" for the purposes of the

coastwise laws, the charterer is not proscribed by the coastwise laws from using the vessel during

the charter for pleasure purposes only.  A vessel chartered under a charter arrangement other than

a bareboat charter (e.g., a time or voyage charter) and used in coastwise transportation (see 
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discussion above on the carriage of passengers entirely in territorial waters or to the high seas or 

foreign waters) would be subject to penalties under the coastwise laws.  A vessel chartered under

a bareboat charter would also be subject to penalties if the bareboat charterer used it in the

coastwise trade (e.g., to transport passengers (other than bona fide guests) between coastwise

points or entirely within territorial waters).

     In our review of charter arrangements to determine whether or not they are bareboat

charters we have generally held that:

          The nature of a particular charter arrangement is a

          question of fact to be determined from the circum-

          stances of each case.  Under a bareboat charter or 

          demise charter the owner relinquishes complete man-

          agement and control of the vessel to the charterer.

          On the other hand, if the owner retains a degree of

          management and control, however slight, the charter

          is a time or voyage charter, and the vessel is deemed

          to be engaged in trade.  The crux of the matter is          

          whether complete management and control have been 

          wholly surrendered by the owner to the charterer so

          that for the period of the charter the charterer is

          in effect the owner.  Although a charter agreement on

          its face may appear to be a bareboat or demise 

          charter, the manner in which its covenants are 

          carried out and the intention of the respective 

          parties to relinquish or to assume complete 

          management and control are also factors to be 

          considered.

     Upon reviewing the terms of the charter agreement in question, we are of the opinion that

it is in fact a bareboat charter.  Accordingly, the operation of the CATHERINE MARIE pursuant

to the provisions of the aforementioned agreement would not constitute a violation of the

coastwise laws.
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HOLDING:

     The operation of the CATHERINE MARIE, a non-coastwise-qualified vessel, pursuant to

the terms of the bareboat charter under consideration, is not an engagement in the coastwise trade

in violation of 46 U.S.C. App. 
 289.

                              Sincerely,

                              Arthur P. Schifflin

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch

