                            HQ 545035

                         August 23, 1995

VAL R:C:V 545035 LR

CATEGORY:  Valuation

John M. Peterson, Esq.

Neville, Peterson & Williams

39 Broadway

New York, New York 10006

RE: Dutiability of certain trademark licensing payments; royalties;

proceeds; related parties; section 402(b)(1)(D); section 402(b)(1)(E).

Dear Mr. Peterson:

     This is in response to your letter of July 1, 1992, on behalf of

your client, ("the importer" ), requesting a ruling on whether certain

royalty payments are dutiable.  An additional submission was made on

June 1, 1995, regarding your request for confidentiality for the

identities of the importer and the licensor of the imported merchandise. 

For the reasons set forth in your submission, your request is granted.

We met with you on July 11, 1995 to discuss the substantive issues

presented in your ruling request.  We regret the delay in responding.    

FACTS:

     The importer purchases alcoholic beverages from suppliers located

throughout the world.  In this instance, the importer intends to

purchase from its parent company in the United Kingdom ("the seller") an

alcoholic beverage which is marketed worldwide under a well-known

trademarked brand name ("the licensed product").  You indicate that the

importer and the seller are "related" parties within the meaning of

section 402(g)(1) of the Tariff Act of 1930, as amended by the Trade

Agreements Act of 1979 ("TAA"), codified at 19 U.S.C. 
1401a(g)(1) and

that the importer purchases the imported liquors from the seller at an

"arms length" freely negotiated price.  The United States trademark

rights for this product are owned by a Netherlands company ("the

licensor") which is related to both the importer and the seller.  (You

do not indicate the nature of this relationship).  The licensor proposes

to license the importer as the sole company authorized to import and

sell alcoholic beverages bearing the licensed trademark in the United

States.  The licensor and the importer propose to enter into an

agreement ("the agreement") under which the licensor will grant to the

importer the exclusive right limited to the United States, to use the

licensed trademark solely in connection with the importation,

distribution, promotion and sale of liquor products bearing and sold

under the licensed mark.  In exchange for this right, the importer will

pay the licensor a trademark royalty.  An unsigned draft copy of the

agreement was submitted.

     Under the agreement royalty payments are calculated on the basis

of the "gross margin" realized by importer on the sale in the United

States of the licensed product.  The gross margin excludes the cost or

value of the imported liquors.  Minimum quarterly and monthly royalty

payments are specified in the agreement, and these payments must be made

without respect to whether any liquors are imported during the period in

question.  The royalty is calculated as a percentage of the importer's

net sales.  You indicate that trademark royalties paid to the licensor

will remain with the licensor in the Netherlands, and will not be

remitted, directly or indirectly, to the seller.  

ISSUE:

     Whether the described royalty payments from the importer to the

licensor, a party related to the importer and the seller, are dutiable

as part of the transaction value of the imported licensed products.    

LAW AND ANALYSIS:

      Merchandise imported into the United States is appraised in

accordance with section 402 of the Tariff Act of 1930, as amended by the

Trade Agreements Act of 1979 (TAA; 19 U.S.C. 
1401a).  The preferred

method of appraisement under the TAA is transaction value, defined as

"the price actually paid or payable for the merchandise when sold for

exportation to the United States," plus five enumerated additions.   

     For purposes of this ruling, we assume that transaction value is

the proper basis of appraisement and that the "related" party status of

the importer and the seller does not influence the price actually paid

or payable, as set forth in section 402(b)(2)(B).  Under this

assumption, the transfer price between the importer and the seller is

acceptable for transaction value provided it meets one of the tests set

out in section 402(b)(2)(B).  (Counsel's statement that the importer

purchases the imported liquors from the seller at an "arms length"

freely negotiated price, by itself, is not sufficient to establish the

acceptability of the transfer price).

     The term "price actually paid or payable" is defined in section

402(b)(4)(A) of the TAA as "the total payment (whether direct or

indirect, ....) made, or to be made, for imported merchandise by the

buyer to, or for the benefit of, the seller." 19 U.S.C. 
1401a(b)(4)(A).

Section 402(b)(1) of the TAA provides for five additions to the price

actually paid or payable.  Among these are:

     (D) any royalty or license fees related to the imported

     merchandise that the buyer is required to pay, directly or

     indirectly, as a condition of sale of the imported merchandise for

     exportation to the United States; and

     (E) the proceeds of any subsequent resale, disposal or use of the

     imported merchandise that accrue, directly or indirectly, to the

     seller.

19 U.S.C. 
1401a(b)(1).  You contend that the royalty paid by the

importer to the licensor is neither a royalty pursuant to section

402(b)(1)(D) nor proceeds under section 402(b)(1)(E).

     For purposes of this ruling, we have assumed that the payment of

the royalty at issue is distinct from the price actually paid or payable

for the imported merchandise.  Consequently, we have addressed the issue

of whether the subject payments are included in transaction value solely

from the perspective of whether they constitute additions to the price

actually paid or payable under section 402(b)(1)(D) or (E).  

Royalty or License Fees

     The Statement of Administration Action (SAA), adopted by Congress

with the passage of the TAA, explains that "[a}dditions for royalties

and license fees will be limited to those that the buyer is required to

pay, directly or indirectly, as a condition of the sale of the imported

merchandise for exportation to the United States." (emphasis added). 

The SAA further provides:  

     In this regard, royalties and license fees for patents covering

     processes to manufacture the imported merchandise will generally

     be dutiable, whereas royalties and license fees paid to third

     parties for use, in the United States, of copyrights and 

     trademarks related to the imported merchandise, will generally be

     considered as selling expenses of the buyer and therefore will not

     be dutiable.  However, the dutiable status of royalties and

     license fees paid by the buyer must be determined on a case-by-case basis and will ultimately depend on:  (i)whether the buyer

     was required to pay them as a condition of sale of the imported

     merchandise for exportation to the United States; and (ii) to whom

     and under what circumstances they were paid.  For example, if the

     buyer pays a third party for the right to use, in the United

     States, a trademark or copyright relating to the imported

     merchandise, and such payment was not a condition of the sale of

     the merchandise for exportation to the United States, such payment

     will not be added to the price actually paid or payable.  However,

     if such payment was made by the buyer as a condition of sale of

     the merchandise for exportation to the United States, an addition

     will be made.  As a further example, an addition will be made for

     any royalty or license fee paid by the buyer to the seller, unless

     the buyer can establish that such payment is distinct from the

     price actually paid or payable for the imported merchandise, and

     was not a condition of the sale of the imported merchandise to the

     United States. (emphasis added)

Statement of Administrative Action, H.R. Doc. No. 153, 96 Cong., 1st

Sess., pt 2, reprinted in, Department of the Treasury, Customs Valuation

under the Trade Agreement Act of 1979 (October 1981) at 48-49.  

     On February 10, 1993, the Customs Service issued a notice

regarding the dutiability of royalty payments.  Vol 27 Cust. B. & Dec.

No.6 ("the General Notice").  After considering the legislative history

of the provisions in question, prior case law and the SAA, the notice

sets forth a three-question test to identify whether a royalty payment

is dutiable:  

     (1) Was the imported merchandise manufactured under patent?

     (2) Was the royalty involved in the production or sale of the        imported merchandise?

     (3) Could the importer buy the product without paying the fee?

Vol. 27 Cust. B. & Dec. No.6, at 9-11.  Negative responses to the first

and second questions, and an affirmative response to the third, point

toward non-dutiability.

     The SAA indicates that the dutiable status of royalties ultimately

depends on whether the buyer was required to pay them as a condition of

sale of the imported merchandise for exportation to the United States

and to whom and under what circumstances they are paid.  As pointed out

in the General Notice, supra, the answer to question three goes to the

heart of whether a payment is considered to be a condition of sale. 

     Counsel contends that the royalties at issue are not a condition

of the sale for exportation of the imported licensed products because

liability for payment of the royalties is not triggered by the sale of

the licensed products "for exportation to the United States", but rather

by the resale of the products in the country of importation.  It

maintains that the sale of the liquor for exportation to the United

States is an entirely separate transaction from the payment of the

royalty.  Counsel also points to the fact that the minimum royalty

payments are due and payable regardless of whether merchandise is

imported (or how much).  

     Our position, as articulated in the General Notice, supra, at 12,

is that the method of calculating the royalty, i.e, based on the resale

price, is not relevant in determining its dutiable status.  Thus, in HRL

545361, July 20, 1995, the fact that liability for the payment of a

trademark royalty was triggered by the resale of the products after

importation did not preclude a finding that the payments are dutiable

under section 402(b)(1(D).  See also, HRL 545784, June 6, 1995.  In view

of the fact that the royalties are to be paid to a party related to the

seller of the imported liquor, we disagree with counsel's statement that

the sale of the liquor for exportation to the U.S. is entirely separate

from the payment of the royalty.  In HRL 545361, supra, the dutiable

status of the trademark royalties depended largely on to whom they were

paid.  

     In that case, we considered whether royalties paid by the

licensee/buyer to the trademark owner for the right to use the latter's

trademark were dutiable under section 402(b)(1)(D) or (E) as an addition

to the price actually paid or payable of the imported licensed products. 

Three scenarios were presented.  The underlying facts in each scenario

were the same except with regard to whom the royalties were paid.  In

each case, the royalties were based on a percentage of the net sales

price of all products manufactured and sold by the licensee using the

licensed trademark.  Liability for payment of the royalty was triggered

by the resale of the trademarked product by the licensee/buyer.    

     In the first scenario, the licensee/buyer purchases and imports

trademarked merchandise manufactured and sold by a seller unrelated to

either the licensor or the licensee.  Customs determined that the

royalty payments were not dutiable as royalties because there was no

indication that such payment was a condition of sale of the imported

merchandise.  However, in the second scenario the licensor and the

seller are the same person, and the royalty payment is made to the

licensor/seller.  Under these circumstances Customs found that the

royalty was a condition of the sale of the merchandise for exportation

to the U.S. and dutiable under 402(b)(1)(D):

     The payment is not optional, but must be made to the licensor in

     its capacity as seller of the merchandise.  The agreement provides

     that the licensee/buyer must pay an amount equal to a percentage

     of the net sales price of all products that use the

     licensor/seller's trademarks and trade names, and an equal

     percentage amount on the net sales price of all products sold to

     trademarked retail shops.  Draft License Agreement at 5. 

     Therefore to the extent that the products described by the draft

     agreement are imported, the payment of the royalty is a condition

     of sale and as such, an addition should be made to the price

     actually paid or payable (emphasis in original).  

In the third scenario, the licensee/buyer purchases the imported

merchandise from a seller related to the licensor.  Customs concluded

that the royalty was a condition of sale and dutiable under section

402(b)(1)(D):

     Under section 402(b)(1)(D). . ., royalties payments are included

     in transaction value if the buyer is required to pay them directly

     or indirectly, as a condition of sale.  19 U.S.C. 
1401a(b)(1)(D);

     see also, SAA, reprinted in, Dept. Treas., Customs Valuation under

     the TAA at 49.  In this scenario, it is our position that the

     royalty is paid indirectly as a condition of the sale for

     exportation to the U.S. CF., HRL 542984, dated April 8, 1983 (a

     payment by the buyer to a third party, required as a condition of

     sale, was included in transaction value as part of the price

     actually paid or payable).  The instant payment is not optional. 

     Under the terms of the agreement it must be made to the licensor. 

     Although in this particular scenario the payment is made to the

     licensor in respect of merchandise purchased from a seller related

     to the licensor, we find that it is no less a condition of sale

     than in the second scenario since the agreement provides the

     licensee/buyer must pay the royalty on all products, to include

     the imported merchandise, that use the licensor's trademarks and

     trade names, or that are sold to the trademarked retail shops.  

     The instant case presents the same situation as in scenario three

above.  Here, the draft agreement provides that the "Licensor hereby

grants to Licensee...an exclusive license limited to the United

States...to use the Licensed Mark solely in connection with the

importation, distribution, promotion and sale of liquor products bearing

and sold under the Licensed Mark ." Section 1, Agreement.  As in

scenario three the royalty here will be due on all licensed trademarked

goods imported and sold by the importer/buyer and such royalties will be

paid to the licensor, a party related to the seller.  Based on the

analysis in HRL 545361, we find that to the extent that the licensed

products are imported, the royalties are dutiable under section

402(b)(1)(D) as an addition to the price actually paid or payable of

such imported products.  Obviously, if there are no importations of

licensed products, the payment of minimum royalties would have no duty

consequences. 

Proceeds

     In order for proceeds of a subsequent resale to be dutiable under

section 402(b)(1)(E), they must pertain to the resale of the imported

merchandise and they must accrue directly or indirectly to the benefit

of the seller.  In HRL 545361, supra, the imported products were the

licensed products and the trademark royalties in question resulted from

the resale of such products.  Thus, Customs concluded that the royalties

could alternatively be considered dutiable under section 402(b)(1)(E)

where the licensor and the seller are the same person or where the

seller is related to the licensor (unless the importer could establish

that no portion of the proceeds accrued directly or indirectly to the

seller).  The ruling held that the royalties were not dutiable under

this section where the licensor was neither the seller nor a party

related to the seller because in such case they would not accrue

directly or indirectly to the benefit of the seller.  

     The same analysis applies here.  The royalties pertain to the

resale of the imported licensed products and are to be paid to the

licensor, a party related to the seller.  Based on HRL 545361, supra, we

find that the royalty payments may alternatively be considered proceeds

within the meaning of section 402(b)(1)(E) unless the importer can

establish that no portion of the proceeds accrued directly or indirectly

to the seller.  No evidence was submitted in this regard. 

HOLDING:

     The payments by the importer to the licensor under the draft

agreement are included in the transaction value of the imported licensed

products either as royalties under section 402(b)(1)(D) or as proceeds

under section 402(b)(1)(E). 

                                     Sincerely,

                                     John Durant, Director

                                     Commercial Rulings Division 

