                            HQ 545307

                         February 3, 1995

VAL CO:R:C:V 545307 CRS

CATEGORY:  Valuation

Kathleen M. Murphy, Esq.

Katten Muchin & Zavis

525 West Monroe Street

Chicago, IL 60661-3693

RE:  Royalties; proceeds; additions to the price actually paid or payable; transaction value;

pharmaceutical product manufactured under license; C.S.D. 92-12; HRL 545114

Dear Ms. Murphy:

     This is in reply to your letter dated May 7, 1993, on behalf of [**************], in which

you requested a ruling on the valuation of a chemical product used in the manufacture of a finished

pharmaceutical preparation.  Further submissions were made in letters dated January 21, 1994,

August 15, 1994, September 6, 1994, and October 7, 1994.  In addition, this matter was discussed

at a meeting with members of my staff on August 8, 1994.  Pursuant to your request, the proprietary

information submitted with the request will be treated as confidential; however, the royalty agreement

enclosed with your letter will be retained in our files.  The bracketed portion of this ruling will be

deleted from any published version.  We regret the delay in responding.

FACTS:

     In 1980, [****] entered into a license agreement (the "agreement") with the U.S. subsidiary

of a foreign corporation.  Under the terms of the agreement [****] was granted a license to use

certain knowledge, including scientific and technical information, owned by the subsidiary or its

parent, in connection with the manufacture and sale by [****], in the U.S., of a finished

pharmaceutical product.  In exchange for this right, [****] agreed to pay a royalty based on a

percentage of the net sales of the finished pharmaceutical product.  Subsequently, a transfer of rights

was effected, as the result of which, the agreement is now between [****] and the foreign parent (the

"licensor").

     In addition, [****] (hereafter the "buyer") purchases and imports a chemical, from the

licensor, that forms the active ingredient of the finished pharmaceutical product.  The imported

merchandise is combined in the U.S. with other materials, [*******************************]

in order to produce the finished pharmaceutical product.  Although the active ingredient was

patented, the patent has now expired. As the result of the production process undertaken in the U.S.,

the imported merchandise undergoes a chemical reaction that leads to the formation of a new

chemical complex.  Furthermore, the imported merchandise acquires a new property, that of

"sustained release."

     You contend that the payments to the licensor are dutiable neither as royalties nor as

proceeds.  In regard to the first point, i.e., whether the payments are dutiable as an addition to the

price actually paid or payable under the royalties provision, you maintain that the payments are not

a condition of sale of the imported merchandise.  In regard to the question of whether the payments

should be considered proceeds, it is your position that the payment is not related to the active

ingredient and, consequently, not dutiable as an addition to the price actually paid or payable.

ISSUE:

     The issue presented is whether payments by the buyer to the licensor/seller are part of the

price actually paid or payable for the imported merchandise.

LAW AND ANALYSIS:

     Merchandise imported into the United States is appraised in accordance with section 402 of

the Tariff Act of 1930, as amended by the Trade Agreements Act of 1979 (19 U.S.C. 
 1401a; TAA). 

The preferred method of appraisement under the TAA is transaction value, defined as "the price

actually paid or payable for the merchandise when sold for exportation to the United States," plus

certain enumerated additions, including any royalty or license fees related to the imported

merchandise that the buyer is required to pay as a condition of the sale for export to the U.S., and the

proceeds of any subsequent resale, disposal or use of the imported merchandise that accrue to the

buyer.  19 U.S.C. 
 1401a(b)(1)(D)-(E).  For the purposes of this ruling we have assumed that

transaction value is the appropriate method of appraisement; however, we note that no information

has been presented to establish the acceptability of transaction value.

     Under its agreement with the licensor, the buyer has the right to use certain knowledge in

order to manufacture and sell the pharmaceutical product in the U.S.  The active ingredient used in

the product is purchased from the licensor's parent.  In exchange for its rights under the agreement,

the buyer pays a royalty based on a percentage of the net sales of the product in the U.S.  You

contend that the payments are dutiable neither as royalties nor as proceeds.

     Pursuant to the notice on the dutiability of royalty payments, published in the Customs

Bulletin on February 10, 1993, several questions must be answered in order to determine whether a

royalty payment is related to imported merchandise and thus required as a condition of sale.  As set

forth in the notice the questions are:  (1) was the imported merchandise manufactured under the

patent? (2) was the royalty involved in the production or sale of the imported merchandise? and (3)

could the importer buy the product without paying the fee?  27:6 Cust. B. & Dec. 1 at 9-11. 

Negative responses to the first and second questions, and an affirmative response to the third, suggest

that a royalty payment is non-dutiable under section 402(b)(1)(D) of the TAA.

     Based on the information submitted, the imported merchandise was not manufactured under

patent.  Similarly, the royalty paid by the buyer was not involved in the production or sale of the

imported merchandise.  The agreement defines the licensed technology as being all information in the

possession of the licensor pertaining to the manufacture, handling, storage, testing and formulation

of any finished pharmaceutical preparation containing the active ingredient.  Here the royalty is paid

for the right to use technical knowledge to make, use and sell finished pharmaceutical products

containing the imported active ingredient.  In regard to the third question, it is our position that the

buyer can purchase the active ingredient without paying the royalty fee.  The royalty is only triggered

by sales of the finished product, and not by sales of the active ingredient.  The agreement also

provides that the buyer can manufacture the active ingredient if the licensor is unable or unwilling to

sell it.  In view of the above, we conclude that the royalty payments at issue are not a condition of

sale of the imported merchandise and therefore do not constitute an addition to the price actually paid

or payable under section 402(b)(1)(D).  Nevertheless, they still may be added to the price actually

paid or payable under the proceeds provision of section 402(b)(1)(E) of the TAA.  27:6 Cust. B. &

Dec. 1 at 6-7.

     Section 402(b)(1)(E) provides that "the proceeds of any subsequent resale, disposal or use

of the imported merchandise that accrue, directly or indirectly, to the seller," are to be added to the

price actually paid or payable.  19 U.S.C. 
 1401a(b)(1)(E).  You contend that the instant royalty

payments are not dutiable as proceeds since the royalty is not paid on the imported merchandise but

on the sale of the pharmaceutical product which includes elements other than the bulk chemical that

comprises the active ingredient.  In addition, you argue that the royalty is paid on sales of the finished

product regardless of whether the active ingredient is imported or manufactured by the buyer.

     In C.S.D. 92-12 (Headquarters Ruling Letter (HRL) 544656 dated June 19, 1991), royalties

were paid on the invoice sales price of machines made from both imported and domestic components. 

There we stated in regard to dutiability under the proceeds provision:

     [T]he payments are not based on the resale of the imported product.  Rather, the

     payments are based on the resale of a finished product that includes U.S. components. 

     Thus, a substantial portion of the payments is based on components that were not

     imported.  As a result, we hold that payments...are not dutiable under section

     402(b)(1)(E) of the TAA.

The determination of whether an addition is made is decided on a case-by-case basis depending on

the facts of each individual transaction.  19 C.F.R. 
 152.103(g).  However, if there is insufficient

information with respect to the amount of any proceeds, the transaction value of the imported

merchandise will be treated as one that cannot be determined.  19 U.S.C. 
 1401a(b)(1).

     Section 402(b)(1) of the TAA provides that the addition for the proceeds of a subsequent

resale, disposal or use should be based on the imported merchandise; but the addition does not

include proceeds attributable to domestic components or ingredients.  In this respect the Statement

of Administrative Action provides:

          As noted previously, additions will be made only when there is information

     sufficient to establish the accuracy of the additions.  If such information is not

     available, the transaction value cannot be determined.  (Statute)  As an example of

     this, a royalty is paid on the basis of the price in a sale in the United States of a gallon

     of a particular product that was imported by the pound and transformed into a

     solution after importation.  If the royalty is based partially on the imported

     merchandise and partially on other factors which have nothing to do with the

     imported merchandise (such as when the imported merchandise is mixed with

     domestic ingredients and is no longer separately identifiable, or when the royalty

     cannot be distinguished from special financial arrangements between the buyer and the

     seller), it would be inappropriate to attempt to make an addition for the royalty.

Statement of Administrative Action, H.R. Doc. No. 153, 96 Cong., 1st Sess., pt 2, reprinted in

Customs Valuation under the Trade Agreements Act of 1979, Department of the Treasury, U.S.

Customs Service (October 1981), at 49-550. HRL 544656 at 7.

     C.S.D. 93-26 (Headquarters Ruling Letter (HRL) 545114 dated September 30, 1993), also

concerned an imported chemical used in connection with the manufacture under license in the U.S.

of a pharmaceutical product.  Royalty payments were made by the importer for the right to use a

patented process and know-how necessary to manufacture the finished product, and were based on

the resale of the finished product.  In holding that the payments were not dutiable as proceeds under

section 402(b)(1)(E) of the TAA we observed that the manufacturing involved more than simple

mixing and finishing.  Moreover, once the finished product was produced, it was no longer possible

to isolate the imported merchandise.

     You state that the instant case is similar to the situation in C.S.D. 93-26.  In support of this

contention you have submitted information demonstrating that when combined with domestic

materials, the imported merchandise undergoes a chemical reaction that results in the formation of

a new chemical complex.  In addition, you state that the imported merchandise undergoes a physical

reaction as the result of which a new property, that of "sustained release," is imparted to the finished

product.  Furthermore, you enumerate certain advantages conferred on the finished pharmaceutical

product through the acquisition of the property of sustained release that distinguish it from the

imported merchandise.  Thus you argue that the processing undertaken in the U.S., as in C.S.D. 93-26, constitutes much more than simple mixing and finishing, that a new product is created, and that

the finished product upon which the royalty payment is based is substantially different from the

imported merchandise.

     Finally, as in C.S.D. 92-12, the amount of the payment is calculated with respect to the resale

of a finished product that includes U.S. components.  Consequently, the royalty payment is based in 

part on materials that were not imported.  Since the payment is based partially on the imported

merchandise, and partially on other factors, viz., mixing the imported merchandise with U.S.

ingredients such that the former is no longer separately identifiable, we find that the payment at issue

does not constitute an addition to the price actually paid or payable under section 402(b)(1)(E) of the

TAA.

HOLDING:

     Pursuant to the foregoing, the payments made by the buyer for the right to use know-how in

the manufacture and sale of a finished pharmaceutical product containing the imported active

ingredient do not constitute an addition to the price actually paid or payable for the imported

merchandise under sections 402(b)(1)(D)-(E) of the TAA.

                         Sincerely,

                         John Durant, Director

                         Commercial Rulings Division

