                            HQ 545349

                         March 24, 1995

VAL CO:R:C:V 545349 LPF

CATEGORY: Valuation

District Director

U.S. Customs Service

1000 2nd Avenue - Suite 2200

Seattle, WA 98104

RE: Internal Advice 39/93; Freight Rebates; Transportation Costs;

    Price Actually Paid or Payable; Generra Sportswear; HRLs     544538, 542975, 543799

Dear Sir:

    This is in response to your request for internal advice

regarding freight rebates or "allowances" paid by bridge rail

carriers to Dow Chemical Canada, Inc., a foreign seller of

chemical products.  A meeting was held with counsel on January

26, 1995.  We regret the delay in responding.

FACTS:

    Dow Chemical Canada, Inc. ("Dow Canada") sells Canadian

manufactured chemical products to the importer, Dow Chemical Co.

("Dow"), both for Dow's own consumption and for resale by Dow in

the United States.  Dow Canada is a wholly owned subsidiary of

Dow.  Although the parties are related pursuant to section 402(g)

of the Tariff Act of 1930, as amended by the Trade Agreements Act

of 1979 (TAA), codified at 19 U.S.C. 1401a, counsel submits that

Dow's transfer pricing results in a profit to Dow Canada which is

consistent with a typical profit in the industry and with profits

realized on sales to unrelated parties.  

    The chemicals are sold to Dow FOB Dow Canada plant, freight

prepaid, and are shipped in railroad tank cars to the United

States.  Dow Canada's commercial invoice separately indicates the

price charged for the chemicals and the freight.  The price Dow

Canada charges Dow for the chemicals is a fixed intercompany

price, derived by deducting from either an estimated or actual

U.S. market price the estimated expenses incurred in bringing the

merchandise to the United States, including railroad freight

charges, import duties, and other delivery costs.  From that net

amount a negotiated percentage is deducted, with the objective of

realizing a profit for each of the two entities.  This fixed

commercial contract price is then invoiced by Dow Canada for

sales made to Dow.  The price is not changed or modified if any

estimated cost taken into account in arriving at the FOB plant

price is ultimately different from the actual cost.

    The estimated freight costs used in the computation of the

FOB plant price approximate the actual freight costs that are

invoiced by the rail carrier for the international shipment from

the Canadian plant to the U.S. destination.  Dow Canada invoices

Dow for the FOB plant, freight prepaid price.  Following the 

shipment, Dow pays for the merchandise at the total invoiced

amount covering the FOB price plus freight.

    Dow Canada receives freight rebates, or allowances, on

qualifying through shipments from certain bridge carrier

railroads with whom it has agreements.  The allowance is usually

a fixed amount per tank car shipment.  There are several reasons

the allowances are granted.  For instance, the physical movement

of the goods may involve more than one rail carrier, and there

may be options as to routing depending upon trackage, ownership

or contracted rights of the various railroads that may be

competing for Dow Canada's business.  In addition, the railroad

may achieve economies of scale if a certain volume of rail

shipments are made under the agreement.

    The freight allowance agreement always sets forth specific

conditions under which the allowance will be granted.  For

example, there may be a requirement that the shipper utilize that

rail or bridge carrier for a certain percentage of shipments to a

specific destination.  Also, an agreement may provide for

increasing allowances corresponding with increases in freight

volume.

    Dow Canada applies for rebate by identifying, usually on a

quarterly basis, all eligible shipments.  A lump sum amount is

then paid by the railroad to Dow Canada.  Sometimes, Dow applies

for the allowances on behalf of Dow Canada and remits the rebate

in full to Dow Canada after being deposited in a temporary Dow

account.

ISSUE:

    Whether the rebates for rail shipments from the freight

carriers to Dow Canada are to be taken into account in

determining the price actually paid or payable for the imported

merchandise.

LAW AND ANALYSIS:

     As you are aware, the preferred method of appraisement is

transaction value pursuant to section 402(b) of the TAA, codified

at 19 U.S.C. 1401a.  However, imported merchandise is appraised

under transaction value only if the buyer and seller are not

related, or if related, the transaction value is deemed to be

acceptable.  In this case, Dow Canada, the seller, and Dow, the

buyer, are related pursuant to section 402(g)(1)(G) of the TAA. 

Section 402(b)(2)(B) of the TAA provides that a transaction value

between related parties will be deemed acceptable if an

examination of the circumstances of sale indicates that the

relationship between the parties did not influence the price

actually paid or payable or where the transaction value closely

approximated certain "test" values.  

    Assuming, as counsel states, that the price is adequate to

ensure recovery of all costs plus a profit equivalent to Dow

Canada's overall profit realized over a representative period of

time in sales of merchandise of the same class or kind, we would

not consider the acceptability of transaction value to be an

issue at this time.  However, based on the facts presented, our

primary concern is with the manner in which the freight rebates

should be treated for purposes of determining the price actually

paid or payable for the merchandise.

    In this regard, section 402(b)(1) of the TAA provides, in

pertinent part, that the transaction value of imported

merchandise is the "price actually paid or payable for the

merchandise when sold for exportation to the United States" plus

enumerated statutory additions.  The "price actually paid or

payable" is defined in section 402(b)(4)(A) of the TAA as the

"total payment (whether direct or indirect, and exclusive of any

costs, charges, or expenses incurred for transportation,

insurance, and related services incident to the international

shipment of the merchandise...) made, or to be made, for the

imported merchandise by the buyer to, or for the benefit of, the

seller."

    An examination of Generra Sportswear Co. v. United States, 8

CAFC 132, 905 F.2d 377 (1990) indicates that such freight rebates

are part of the price actually paid or payable for the

merchandise.  In deciding whether quota charges were part of the

price actually paid or payable for the merchandise, the Generra

court held that "the term  total payment' is all-inclusive" and

that "as long as the quota payment was made to the seller in

exchange for merchandise sold for export to the United States,

the payment properly may be included in transaction value, even

if the payment represents something other than the per se value

of the goods."

    Counsel submits that because freight costs, unlike quota

charges, are statutorily exempt from dutiability, Generra is

inapplicable to such payments.  On the contrary, it is our

position that the approach taken by the Generra court indicates

that, regardless of such statutory exemptions, if payments are

made to the seller for merchandise sold for export, even though

not for the value of the goods per se, they are understood to be

part of the price actually paid or payable.

    Specifically, it is Customs position that if the importer of

record pays the seller more than the actual cost of the prepaid

freight charges, the overpayment may be viewed as part of the

"total payment" for the imported merchandise and therefore, by

statute, part of the dutiable value of the merchandise. 

Furthermore, regardless of the fact that the rebates are

contracted for separately from the freight and merchandise, the

rebates are considered part of the price because the price

actually paid or payable, by definition, reflects the "total

payment" for imported merchandise.

    Counsel cites Headquarters Ruling Letter (HRL) 542975, issued

March 9, 1983, to substantiate their position that the rebates

may not be included as part of the price actually paid or payable

because they are paid to Dow Canada for the benefit of Dow, or,

in other words, for the benefit of the importer as opposed to the

seller.  Based on the facts presented, however, it appears that

the rebates actually are paid to Dow Canada for its benefit. 

Specifically, we note that the price paid by Dow is not changed

or modified if any estimated costs for the freight charges paid

by Dow Canada ultimately are different from the actual cost and

that when Dow applies for the allowances on behalf of Dow Canada

it remits the rebate in full to them.  

    In the context of the instant case whereby such payments are

made to the seller, it is our position that the total payment for

the imported merchandise includes any difference between the

estimated and actual freight costs.  This position is consistent

with HRL 544538, issued December 17, 1992, where Customs

determined that rail rebates paid by an inland freight shipping

company, for the benefit of a party related to the seller, were

to be taken into account in determining the transaction value of

the imported merchandise.

    It is our understanding that the shipment terms in HRL 544538

were FOB.  Contrary to the position advanced by counsel, Customs

decisions do not provide that only in CIF or C&F transactions

shall such rebates be taken into account in determining the

transaction value of the imported merchandise.  Furthermore, it

also is our opinion that the instant decision is in accord with

HRL 543799, issued October 10, 1986, since the amount at issue in

HRL 543799 reflected actual, as opposed to estimated, costs for

international transportation and related services. 

HOLDING:  

    The rebates for rail shipments from the freight carriers to

Dow Canada are to be taken into account in determining the

transaction value.  The price actually paid or payable for the

imported merchandise includes any difference between the

estimated and actual freight costs.

     This decision should be mailed by your office to the

internal advice requester no later than sixty days from the date

of this letter.  On that date the Office of Regulations and

Rulings will take steps to make the decision available to Customs

personnel via the Customs Rulings Module in ACS and the public

via the Diskette Subscription Service, Freedom of Information Act

and other public access channels.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division

