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Katten Muchin & Zavis

525 West Monroe St. - Suite 1600

Chicago, IL 60661-3693

RE:  Sale for exportation; Dutiability of royalty payments for   use of trademark; HRLs 545271, 544923

Dear Ms. Murphy:

     This is in response to your letters of March 31, 1994 and

November 14, 1994, submitted on behalf of Sears, Roebuck and Co.

(Sears) in which you request a ruling concerning the valuation of

luggage.  We have granted your request for confidential treatment

of the information indicated in the November 14 submission.  We

regret the delay in replying.

FACTS:

     Sears obtains a portion of the luggage, which it imports and

sells through its retail stores, from York Luggage Company (York)

of Lambertville, NJ, a company which you advise is unrelated to

Sears within the meaning of section 402(g) of the Tariff Act of

1930, as amended by the Trade Agreements Act of 1979 (TAA),

codified at 19 U.S.C. 1401a.  You explain that Sears provides

York with price, quantity, production standards, and other

specifications or requirements so that York can identify

appropriate manufacturers to supply such merchandise.  Once Sears

and York reach an agreement regarding the price and features of

the product, they enter into a purchase contract.  The price paid

by Sears includes a mark-up over the price paid by York to the

unrelated, independent manufacturers in China, Thailand and

Taiwan.  You included with your submission a sample contract as

well as invoices from York to Sears and the factory to York.

     Pursuant to the purchase contracts between Sears and York,

the luggage is shipped from the independent factories to Sears in

the U.S.  At the time of production, you advise that the

merchandise is designated for shipment to Sears and may not be

sold to other York customers in the U.S. or elsewhere.  The

purchase contracts provide that "two samples of each size and

color, properly labeled and packaged must be submitted . . . for

approval prior to production."  When shipped from the factory,

each piece of luggage has a Sears stock number and a Sears bar-coded string tag.  In addition, a Jordache hang tag is

permanently attached to the luggage before shipment.  Finally,

you state that the luggage and packaging contains all marking

necessary for importation into the U.S. market.  For these

reasons, it is your position that the merchandise is clearly

destined for export to the U.S. at the time of sale from the

independent factories to York and that these sales constitute

independent, arm's length transactions.  Accordingly, you submit

that Customs must value the imported luggage at the price paid by

York to the foreign manufacturers.

     The luggage at issue also bears either a "Sears" or

"Jordache" label.  York is an authorized licensee of the Jordache

trademark in the U.S.  Sears understands that York pays a royalty

to Jordache for the use of the trademark on luggage it sells to

its U.S. customers, including Sears.  The royalty paid by York is

equal to seven percent of the price it charges Sears for the

luggage.  Sears is not a licensee of the trademark used on the

merchandise.  Accordingly, you explain that Sears is a purchaser

of merchandise for which York is authorized to use the Jordache

trademark, rather than a licensee of any trademark rights.

     For luggage sold under the Sears label, York does not pay a

royalty.  Thus, the price charged by York for such merchandise

simply is the factory price with a mark-up.  The price charged by

York for merchandise sold under the Jordache label includes the

same mark-up.  However, in order to maintain its margin on sales

of Jordache-labeled luggage, York adjusts its sales price to

Sears to cover the seven percent royalty payment. Consequently,

the royalty payment becomes part of the total price charged by

York for the merchandise.  Under this pricing arrangement, York

applies the same mark-up over factory price to all of the luggage

it sells to Sears, regardless of whether it bears the Sears or

Jordache label.  However, the price of luggage sold under the

Jordache label includes an additional 7% to cover the royalty

paid by York.  It is your position that the payments made by York

to Jordache do not constitute dutiable royalties.

ISSUE:

     Whether transaction value, as established by the sale

between the foreign manufacturers and York is the appropriate 

basis for valuation and whether the royalties at issue constitute

dutiable royalties to be included within the transaction value.

LAW AND ANALYSIS:

     The preferred method of appraising merchandise imported into

the United States is transaction value pursuant to section 402(b)

of the Tariff Act of 1930, as amended by the Trade Agreements Act

of 1979 (TAA), codified at 19 U.S.C. 1401a.  Section 402(b)(1) of

the TAA provides, in pertinent part, that the transaction value

of imported merchandise is the "price actually paid or payable

for the merchandise when sold for exportation to the United

States" plus enumerated statutory additions, including any

royalty or license fee related to the imported merchandise that

the buyer is required to pay as a condition of the sale for

export to the U.S. (section 402(b)(1)(D)) and the proceeds of any

subsequent resale, disposal or use of the imported merchandise

that accrue to the seller (section 402(b)(1)(E)).  

     The "price actually paid or payable" is defined in section

402(b)(4)(A) of the TAA as the "total payment (whether direct or

indirect, and exclusive of any costs, charges, or expenses

incurred for transportation, insurance, and related services

incident to the international shipment of the merchandise...)

made, or to be made, for the imported merchandise by the buyer

to, or for the benefit of, the seller."

Sale for Exportation

     Customs recognizes the term "sale," as articulated in the

case of J.L. Wood v. U.S., 62 CCPA 25, 33, C.A.D. 1139, 505 F.2d

1400, 1406 (1974), to be defined as: the transfer of property

from one party to another for consideration.  In determining

whether a bona fide sale has taken place between a potential

buyer and seller of imported merchandise, no single factor is

determinative.  Rather, the relationship is to be ascertained by

an overall view of the entire situation, with the result in each

case governed by the facts and circumstances of the case itself.  

Dorf International, Inc. v. United States, 61 Cust. Ct. 604,

A.R.D. 245 (1968).

     However, several factors may indicate whether a bona fide

sale exists between a potential buyer and seller.  In determining

whether property or ownership has been transferred, Customs

considers whether the potential buyer has assumed the risk of

loss and acquired title to the imported merchandise.  In

addition, Customs may examine whether the potential buyer paid

for the goods, and whether, in general, the roles of the parties 

and circumstances of the transaction indicate that the parties

are functioning as buyer and seller.

     In determining whether the relationship of the parties to

the transaction in question is that of a buyer-seller, where the

parties maintain an independence in their dealings, as opposed to

that of a principal-agent, where the former controls the actions

of the latter, some of the relevant considerations are whether

the potential buyer:

     a. provided (or could provide) instructions to the seller;

     b. was free to sell the items at any price he or she        desired;

     c. selected (or could select) his or her own customers

     without consulting the seller; and

     d. could order the imported merchandise and have it         delivered for his or her own inventory.

     In reviewing the documents presented to us, we note that, in

our opinion, they do not clearly establish that a bona fide sale

exists between the foreign manufacturer and York.  Pursuant to 19

U.S.C. 1484(a)(1), the importer of record shall, using reasonable

care, make and complete entry by filing with Customs, among other

things, the declared value of the merchandise.  Accordingly, if

the importer of record is able to establish by adequate evidence

that a bona fide sale has occurred, the decisions reached in

Nissho Iwai American Corp. v. United States, 786 F. Supp. 1002

(CIT 1992) rev'd 982 F.2d 505 (Fed. Cir. 1992) and Synergy Sport

International, Ltd., v. United States, Slip. Op. 93-5 (Ct. Int'l

Trade, decided January 12, 1993) are relevant.  In particular,

these decisions may be relevant in determining whether a sale was

clearly destined for export to the U.S. or whether transaction

value is appropriately based on a manufacturer's price, rather

than a middleman's price.  For purposes of this case, we have

assumed that the importer of record is able to establish that

such a bona fide sale between the manufacturer and York has

occurred.

     In Nissho Iwai and Synergy, the U.S. Court of Appeals for

the Federal Circuit and the Court of International Trade,

respectively, addressed the proper dutiable value of merchandise

imported pursuant to a three-tiered distribution arrangement

involving a foreign manufacturer, a middleman, and a U.S.

purchaser.  In both cases the middleman was the importer of

record.  Both courts held that the manufacturer's price, rather

than the middleman's price, was valid as long as the transaction

between the manufacturer and the middleman fell within the

statutory provision for valuation.  The courts explained that in

order for a transaction to be viable under the valuation statute,

it must be a sale negotiated at "arm's length" free from any

nonmarket influences and involving goods "clearly destined for

export to the United States."

     In regard to this particular matter, you have advised that

the middleman, York, and the foreign manufacturers are not

related and that the sales from the foreign manufacturers to York

constitute independent, arm's length transactions.  Moreover, you

have presented evidence demonstrating that the merchandise is

destined for the U.S.  The submitted purchase contracts between

the importer, Sears, and the middleman indicate that the luggage

is designed and manufactured according to the importer's

specifications.  These contracts also state that pre-production

samples, apparently from the manufacturers, are to be provided to

the importer.  

     Furthermore, the luggage, when shipped from the factory has

a Sears stock number and bar-coded string tag.  The luggage and

packaging also contains all the requisite marking for importation

into the U.S.  Finally, you have submitted copies of invoices

between a foreign manufacturer and York and between Sears and

York indicating that the luggage will be shipped directly from

the manufacturers to Sears.  Based on the evidence presented and

the assumption that there is a bona fide sale between the

manufacturer and York, the sale between the middleman and the

foreign manufacturer is an arm's length sale, and the merchandise

is "sold for exportation to the U.S." within the meaning of

section 402(b)(1).  This position is in accord with Headquarters

Ruling Letter (HRL) 545271, issued March 4, 1994.

Dutiability of Royalties

     Based on the information provided, since the royalties are

not part of the price actually paid or payable for the

merchandise by York, we must consider whether these amounts

constitute royalties or proceeds to be added to the price.  In

this regard, the Statement of Administrative Action (SAA),

adopted by Congress with the passage of the TAA, explains that

"[a]dditions for royalties and license fees will be limited to

those that the buyer is required to pay, directly or indirectly,

as a condition of the sale of the imported merchandise for

exportation to the United States. [R]oyalties and license fees

paid to third parties for use, in the United States, of

copyrights and trademarks related to the imported merchandise,

will generally be considered as selling expenses of the buyer and

therefore will not be dutiable."  Statement of Administrative

Action, H.R. Doc. No. 153, Pt. II, 96th Cong., 1st Sess. (1979),

reprinted in Department of the Treasury, Customs Valuation under

the Trade Agreements Act of 1979 at 48-49 (1981).

     In the General Notice, Dutiability of Royalty Payments, Vol.

27, No. 6 Cust. B. & Dec. at 1 (February 10, 1993), Customs

articulated three factors, based on prior court decisions, for

determining whether a royalty was dutiable.  These factors were

whether: 1) the imported merchandise was manufactured under

patent; 2) the royalty was involved in the production or sale of

the imported merchandise and; 3) the importer could buy the

product without paying the fee.  Affirmative responses to factors 

one and two and a negative response to factor three would 

indicate that the payments were a condition of sale and,

therefore, dutiable as royalty payments.

     First, the luggage is not manufactured under patent or

trademark.  The luggage is produced by the foreign manufacturers

independently from, and without regard to, the Jordache

trademark.  Furthermore, the royalty is not involved in the

production or sale of the imported merchandise.  The royalty, in

this case, is paid for the right to use the Jordache trademark in

the U.S.  The payments to Jordache, an unrelated third party

licensor, are separate and apart from the payments made to the

foreign manufacturers.  Finally, it is apparent that the luggage

can be bought without paying the fee.  In fact, a portion of the

luggage is Sears labeled, as opposed to Jordache labeled.  We

understand that no documents or agreements between the parties

require the royalties to be paid to Jordache if the luggage is

bought without the Jordache trademark.  Accordingly, the royalty

payments at issue are not a condition of sale of the imported

merchandise and, therefore, do not constitute an addition to the

price actually paid or payable for the imported merchandise

pursuant to section 402(b)(1)(D).  We assume nothing within the

license agreement is contrary to this finding.  In any event, we

agree that HRL 544923, issued February 22, 1994, is instructive

in this regard.  

     We note that the payments do not constitute proceeds

pursuant to section 402(b)(1)(E) since they do not accrue

directly or indirectly to the seller as a result of subsequent

resale, disposal or use of the merchandise.  See Statement of

Administrative Action, H.R. Doc. No. 153, Pt. II, 96th Cong., 1st

Sess. (1979), reprinted in Department of the Treasury, Customs

Valuation under the Trade Agreements Act of 1979 at 49 (1981).

     The above royalty/proceeds analysis is not applicable in the

event the importer is unable to establish that there is a bona

fide sale between the foreign manufacturer and York, and it is

determined that transaction value is based on the price Sears

pays for the imported luggage.  

HOLDING:

     Based on the facts submitted and the assumptions as stated,

the transaction value of the imported merchandise appropriately

is based on the price paid by the middleman, York, to the foreign

manufacturers.  In such case, the additional payments made to

Jordache do not constitute dutiable royalties to be included

within the transaction value of the imported merchandise.

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Rulings Division

