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VAL R:C:V 545663 LPF

CATEGORY: Valuation

Leonard L. Rosenberg, Esq.

Sandler, Travis & Rosenberg, P.A.

5200 Blue Lagoon Drive

Miami, FL 33126-2022

RE: Inclusion of foreign warehousing costs within price actually      paid or payable for merchandise; 19 U.S.C. 1401a(b); Generra     Sportswear; Chrysler Corporation

Dear Mr. Rosenberg:

    This is in response to your letters of January 14, 1994

(received by our office on June 2, 1994), December 2, 1994, and

June 27, 1995, concerning the valuation of apparel imported from

El Salvador.  On April 3, 1995, you met with our office

concerning the matter.  We regret the delay in responding.

FACTS:

    The importer, Intradeco, Inc., sends fabric to El Salvador

for manufacturing into apparel.  When the fabric and trim reach

El Salvador, they are placed in a warehouse facility, located in

the same commercial complex as the factory of production, where

they are stored until the manufacturer is ready to move specific

lots into production.  The warehouse owner issues separate

invoices to the importer that are paid separately from invoices

issued by the manufacturer.  If no warehouse costs are incurred,

no money is paid to the warehouse owner.  You contend that both

transactions are independent of each other, that is, the costs

for warehousing do not appear on the manufacturer's invoice and

the costs of manufacture do not appear on the warehouse invoice.

    When the factory needs a particular color of the bulk-produced fabric, and the in-factory supply has been exhausted, it

sends an employee to the warehouse to obtain the additionally

needed yard goods.  You advise that the cost for this service is

already contained within the price for production of the apparel

articles.  You add that although the extent of the importer's use

of the warehouse may vary from time to time, this does not effect

the price of the merchandise.  The cost of transporting the goods

to the warehouse, you explain, is included in the price the

importer pays to the mill.  You have submitted information

indicating that warehousing costs in El Salvador range from $3.15

to $3.60 per square meter per month and that Intradeco pays $3.25

per square meter.  You state that Intradeco does not pay the 

warehouse rent on a monthly basis depending upon, for instance,

how much fabric is placed in the warehouse nor upon how many

garments are produced annually, but rather pays the rent on an

annual basis.

    You explain that the importer is not related to either the

manufacturer or the warehouse proprietor.  Further, you provide

that the transactions between the importer and the manufacturer

as well as the importer and the warehouse are conducted at arms-length.  However, you acknowledge that the manufacturer and

warehouse proprietor are related in accordance with section

152.102(g), Customs Regulations (19 CFR 152.102(g)), because of

common shareholders between the companies.  You maintain that the

factory and warehouse are two independently operated companies:

one in the apparel production business and the other in the real

estate business.  Accordingly, the payments are made to separate

legal entities, and you advise that the warehousing cost is not a

requirement for the production of the goods or tied to the

imported merchandise such that it must be deemed inseparable from

the payments for the merchandise.

ISSUE:

    Whether the foreign warehousing costs paid to the warehouse

proprietor, who is related to the manufacturer/seller, are part

of the price actually paid or payable for the imported

merchandise.

LAW AND ANALYSIS:

     The preferred method of appraisement is transaction value

pursuant to section 402(b) of the Tariff Act of 1930, as amended

by the Trade Agreements Act of 1979 (TAA), codified at 19 U.S.C.

1401a.  Section 402(b)(1) of the TAA provides, in pertinent part, 

that the transaction value of imported merchandise is the "price

actually paid or payable for the merchandise when sold for

exportation to the United States" plus the enumerated statutory

additions.

    The "price actually paid or payable" is defined in section

402(b)(4)(A) of the TAA as the "total payment (whether direct or

indirect, and exclusive of any costs, charges, or expenses

incurred for transportation, insurance, and related services

incident to the international shipment of the merchandise...)

made, or to be made, for the imported merchandise by the buyer

to, or for the benefit of, the seller."

    Two recent court cases have addressed the meaning of the term

"price actually paid or payable."  In Generra Sportswear Co. v.

United States, 8 CAFC 132, 905 F.2d 377 (1990), the court

considered whether quota charges paid to the seller on behalf of

the buyer were part of the price actually paid or payable for the

imported goods.  In reversing the decision of the lower court,

the appellate court held that the term "total payment" is all-inclusive and that "as long as the quota payment was made to the

seller in exchange for merchandise sold for export to the United

States, the payment properly may be included in transaction

value, even if the payment represents something other than the

per se value of the goods."  The court also explained that it did

not intend that Customs engage in extensive fact-finding to

determine whether separate charges, all resulting in payments to

the seller in connection with the purchase of imported

merchandise, were for the merchandise or something else.

    In Chrysler Corporation v. United States, Slip Op. 93-186

(Ct. Int'l Trade, decided September 22, 1993), the Court of

International Trade applied the Generra standard and determined

that although tooling expenses incurred for the production of the

merchandise were part of the price actually paid or payable for

the imported merchandise, certain shortfall and special

application fees which the buyer paid to the seller were not a

component of the price actually paid or payable.  With regard to

the latter fees, the court found that the evidence established

that the fees were independent and unrelated costs assessed

because the buyer failed to purchase other products from the

seller and not a component of the price of the imported engines. 

    Accordingly, it has been our position that based on Generra, 

there is a presumption that all payments made by a buyer to a

seller are part of the price actually paid or payable for the

imported merchandise.  However, this presumption may be rebutted

by evidence which clearly establishes that the payments, like

those in Chrysler, are completely unrelated to the imported

merchandise.

    It is Customs position that the Generra standard applies

regardless whether payments are made directly to the seller or to

a party related to the seller.  This position is consistent with

the definition of the "price actually paid or payable" as the

total payment made directly or indirectly by the buyer to, or for

the benefit of, the seller.  In our opinion, payments to a party

related to the seller represent indirect payments made to, or, at

the very least, for the benefit of, the seller.  We note that the

same rebuttable presumption discussed above, that is, that such

payments are part of the price actually paid or payable, would

equally apply in such instances.  For these reasons, numerous

Customs decisions have recognized that payments made from the

buyer to a party other than the seller, particularly to a party

related to the seller, also may be included as part of the price

actually paid or payable.  See  HRLs 542169, TAA No. 6, issued

September 18, 1980; 542150, TAA No. 14, issued January 6, 1981;

544388, issued July 13, 1990; 544221, issued June 3, 1991;

544684, issued July 31, 1992; 557331, issued September 9, 1993;

544971, issued October 20, 1993; 544972, issued October 20, 1993;

544764, issued January 6, 1994; 545490, issued August 31, 1994;

and 544694, issued February 14, 1995.

    In HRL 544758, issued February 21, 1992, Customs addressed

whether payments from the importer to an unrelated third party as

well as to the seller (a foreign cut, make, and trim, or CMT,

vendor) for pre-production warehouse strorage were part of the

price actually paid or payable.  In citing Generra, Customs found

that in the instance when the importer paid the warehousing

charges to the seller, but not to the unrelated third party, that

the charges were part of the price actually paid or payable for

the merchandise.

    In this case, the warehousing fees are paid to a party

related to the seller which "enable[s] Intradeco to have ready

access to the material which is necessary to produce a garment

 just in time' (emphasis added)."  You advise that, "the fact

that these costs may be paid to an entity which is related to the

entity that produces the garment should not ipso facto create a

dutiable consequence."  We agree and appreciate the fact that

Customs should not take a "knee jerk" position concerning such

matters.  However, for the reasons discussed above, because

sufficient information has not been presented to rebut the

presumption that such payments are part of the price, Customs

will consider the payments as part of the total payment for the

goods and therefore, by statute, part of the dutiable value of

the merchandise.  

    You believe that, "in the absence of information or evidence

that part of the payment actually inures to the benefit of the

seller as a legal entity . . . Customs should not make payments

to the owner of the warehouse dutiable."  However, in our

opinion, such a statement overlooks the position taken by the

Generra court, to wit, that Customs not engage in extensive fact

finding in regard to such matters.  We reiterate that the

presentation of evidence by an importer or their counsel

rebutting the assertion that a payment was made to or for the

seller's benefit in exchange for merchandise sold for export,

rather than an absence of such information, would enable Customs

to find such payments non-dutiable.

    Although you cite HRL 544323, issued March 8, 1990, in

support of your position, we find the factual scenario addressed

in that decision distinguishable from that involved in the

present matter.  Particularly, we note that in HRL 544323, the

importer actually provided the foreign warehousing for the

materials (i.e., fabric, yarn, thread, etc.) upon their arrival

at the manufacturer's plant.  In HRL 544323, no payments were

made from the buyer/importer to the seller or a party related to

the seller for such services, as is the case in the instant

matter.

HOLDING:  

    Based on the information provided, the fees paid to the

warehouse proprietor, a party related to the manufacturer/seller,

are part of the price actually paid or payable for the imported

merchandise.

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Rulings Division

