                            HQ 545728

November 30, 1995

R:IT:V  545728 RSD

CATEGORY: Valuation

Sandra Friedman, Esq.

Barnes, Richardson & Colburn

475 Park Avenue South

New York, New York 10016

RE:   Payments for the right to use trademarks, trade names on a

pharmaceutical product;                        royalties;

condition of sale; related parties

Dear Ms. Friedman:

     This is in response to your letter dated July 24, 1994, on

behalf of the [XXXXXXXX] Corporation (hereinafter the buyer), in

which you request a ruling on the dutiability of royalty and

license fee payments made for the right to use a trademark, a

trade name, and know how in selling the imported product.  A copy

of the license agreement was forwarded to our office on January

20, 1995.  On March 27, 1995, a meeting was held at our offices

with you and in-house counsel of the buyer to discuss this

matter.  Subsequently, you made two additional submissions.  A

submission dated May 10, 1995, concerned the relationship between

the buyer and the seller.  The submission dated July 13, 1995,

contained a copy of a recent royalty invoice.  In your  letter of

January 20, 1995, you requested that we give confidential

treatment to the information contained in the licensing

agreement.  In a telephone conversation with you on November 30,

1995, you indicated that it would be satisfactory if we kept the

names of the parties, the name of the product, the chemical

ingredients, the quantity of the product distributed, the pricing

information, the amount of the royalties and license fees, and

the country of origin confidential.  This information is

bracketed and will not be disclosed in copies of this ruling made

available to the public. 

FACTS:

     The buyer is a U.S. company which makes and sells

pharmaceutical products.  It imports [XXXXXXXXXXXXX] (hereinafter

the licensed product), a pharmaceutical product in a controlled

released dosage form, made by the foreign company [XXXXXXXX]

(hereinafter the seller).  The licensed product was developed by

[XXXXXXXXX] (hereinafter the licensor) and bears the trademark

[XXXXX] (hereinafter the licensed trademark) owned by the

licensor.  The licensor is the parent company of the seller.

     In June of 1989, the buyer entered into a license agreement

with the licensor regarding licensed products.  The license

agreement also contains provisions regarding the supply of the

license product.  The preamble to the agreement indicates that

the licensor owns and controls certain proprietary information

with respect to the licensed product and that the buyer wishes to

market the licensed product in the territory during the term of

the agreement, and the licensor wishes to supply the buyer with

the licensed product for use and sale in the territory during the

term of the agreement.  The licensed product is defined in

section 1 of the agreement as the pharmaceutical product in a

controlled released dosage form developed by the licensor having

as its sole active ingredient [XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX] and

marketed under the licensed trademark in [XXXXXX].  Under the

agreement, the licensor grants to the buyer and the buyer accepts

from the licensor the exclusive right and license to use and sell

the licensed product and to use the licensor's know-how for such

purposes.  The buyer agrees to use and sell the licensed product

solely under the trademark in the territory.   

     Section 4 of the agreement provides that the licensor agrees

to supply to the buyer and the buyer agrees to purchase from the

licensor, the buyer's total requirements of the licensed product

in the form of [XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX] as described and set

forth in Enclosure 1 attached to the agreement.  In addition, the

licensor agrees to provide to the buyer [XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX]

free of charge for use as samples during the first year of sale

of the product.  In exchange for the exclusive license rights,

the buyer agrees to pay the licensor a royalty of [XXXX] percent

of its net sales in the United States and Puerto Rico, and a non-creditable license fee in the amount of [XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX]

payable in two installments.  The buyer is unrelated to either

the seller or the licensor.  

     Based on your submission, it appears that the licensor's

obligation to supply the licensed product to the buyer is

undertaken by the licensor's subsidiary, the seller.

ISSUE:

     Whether royalty and license fee payments from the buyer to

the licensor, a party related to the seller of the imported

product, for various rights associated with the use and sale of

the imported licensed product are dutiable? 

LAW AND ANALYSIS:

     Merchandise imported into the United States is appraised in

accordance with section 402 of the Tariff Act of 1930, as amended

by the Trade Agreements Act of 1979 (TAA: 19 U.S.C. 
 1401a). 

The preferred method of appraisement is transaction value, which

is defined as the "price actually paid or payable for merchandise

when sold for exportation to the United States," plus certain

enumerated additions.  Although we have assumed for purposes of

this ruling that transaction value is the appropriate basis of

appraisement, no evidence has been provided to justify its use. 

      Section 402(b)(1) of the TAA provides for five additions to

the price actually paid or payable.  Two of the statutory

additions to the price actually paid or payable are found in

sections 402(b)(1)(D) and (E) which provide for additions to the

price actually paid or payable for:

          (D) any royalty or license fee related to the imported

merchandise that the buyer is

           required to pay, directly or indirectly as a condition

of the sale of the imported        merchandise for exportation to

the United States; and

          (E) the proceeds of any subsequent resale, disposal or

use of the imported                       merchandise that

accrue, directly or indirectly to the seller. 

     In regard to the dutiability of royalties and license fees,

the Statement of Administrative Action provides in relevant part:

          Additions for royalties and license fees will be

     limited to those that the buyer is required to pay directly

     or indirectly, as a condition of sale of the imported

     merchandise for exportation to the United States.  In this

     regard, royalties and license fees for patents covering

     processes to manufacture the imported merchandise will

     generally be dutiable, where as royalties and license fees

     paid to third parties for use, in the United States, of

     copyrights and trademarks related the imported merchandise,

     will generally be considered as selling expenses of the

     buyer and therefore will not be dutiable.  However, the

     dutiable status of royalties and license fees paid by the

     buyer must be determined on a case-by-case basis and will

     ultimately depend on: (i) whether the buyer was required to

     pay them as a condition of sale of the imported merchandise

     for exportation to the United States; and (ii) to whom and

     under what circumstances they were paid.  For example, if

     the buyer pays a third party for the right to use, in the

     United States, a trademark or copyright relating to the

     imported merchandise, and such payment was not a condition

     of the sale of the merchandise for exportation to the United

     States, such payment will not be added to the price actually

     paid or payable.  However, if such payment was made by the

     buyer as a condition of sale of the merchandise for

     exportation to the United States, an addition will be made. 

Statement of Administrative Action , H.R. Doc. No. 153 96 Cong.,

1st Sess., pt 2 reprinted in, Department of the Treasury, Customs

Valuation under the Trade Agreements Act of 1979 (October 1981)

at 48-49.

     The question of whether the royalty payments are dutiable or

not was analyzed in our notice on the dutiability of royalty

payments, which was published in the Custom Bulletin on February

10, 1993, commonly referred to as "Hasbro II".  In that notice we

indicated that several questions must be answered in order to

determine whether a royalty payment is related to imported

merchandise and required as a condition of sale.  As set forth in

the notice the questions are:  (1) was the imported merchandise

manufactured under the patent?  (2) was the royalty involved in

the production or sale of the imported merchandise? and (3) could

the importer buy the product without paying the fee?  27:6 Cust.

B. & Dec. 1 at 9-11.  Negative responses to the first and second

questions, and an affirmative response to the third, suggest that

a royalty payment is non-dutiable under section 402(b)(1)(D) of

the TAA.

      The first question posed by the notice is whether the

imported merchandise was manufactured under patent.  Although the

information submitted with the ruling request does not indicate

whether or not the imported merchandise was manufactured under

patent, you claim that the product was not manufactured under

patent. 

     The second question indicated in the notice, whether the

royalty is involved in the production or sale of the imported

merchandise, can be determined on information contained in the

licensing agreement furnished with the ruling request.  The

agreement provides that the royalties and license fees are paid

by the buyer, to the licensor, for the exclusive right and

license to use and sell the imported product and to use

licensor's know-how for such purposes.  The agreement also

provides that the licensed product is to be sold under the

licensed trademark.

     While it does not appear based on this language that payment

of the royalty is in involved in the production of the

merchandise, we conclude that such payment is involved in its

sale.  Even though the continuing royalties do not become due

until the imported product is resold in the United Sates or

Puerto Rico, the license agreement connects the payment of the

royalties with the sale of the imported product to the buyer. 

Not only does the license agreement provide that buyer must

purchase its total requirements for the product from the

licensor, it specifies the terms of sale, including the purchase

price.  In addition, section 5 of the agreement provides in part

that "if ... the Base price plus royalty payable by the buyer ...

results in a cost-of-goods (including royalty) equal to or

greater than [   ] percent of the buyer's Net Sales of Product in

the Territory, the buyer shall have the right to manufacture or

to have manufactured Product for its own account and the licensor

shall deliver to the buyer the necessary technical information

for such manufacture."  These provisions closely tie the payment

of royalties with the sale of the imported merchandise.  Thus we

find that the payment of royalties is involved in the sale of the

imported licensed product. 

     The third question posed by the notice is whether the

importer could buy the imported merchandise without paying the

royalty fee i.e., whether the payments are a condition of sale. 

While royalties paid to third parties for use in the U.S., of a

trademark related to the imported merchandise are generally not

dutiable, the SAA provides that such payments will nevertheless

be treated as dutiable if they represent a condition of the sale

for exportation.  SAA reprinted in, Dept. of Treas., Customs

Valuation under the TAA at 49.  Royalty payments are a condition

of sale when they are paid on each and every importation and are

inextricably intertwined with the imported merchandise; but if

the payments are optional and not inextricably intertwined with

the imported merchandise, or are paid solely for the exclusive

right to manufacture and sell in a designated area, they are not

a condition of sale. See  Imperial Products, Inc. v. United

States, 425 F.Supp. 852, 77 Cust. Ct. 66 (1976).

     In this instance, the royalties and license fees are paid by

the buyer, to a party related to the seller, for the use of the

licensed trademark and for know-how in selling the licensed

product.  In HRL 545361, dated July 14, 1995, we ruled that

certain trademark royalties were dutiable when paid to the seller

or a party related to the seller, but not where they were paid to

a third party unrelated to the seller.  We noted that where the

licensor and the seller are the same person, and the payment is

made to the licensor/seller, we consider the royalty to be a

condition of the sale of the merchandise for exportation to the

U.S.  The payment is not optional, but must be made to the

licensor in its capacity as seller of the merchandise.  We

believe that the same principle must apply in this case because

in order to buy the product, the buyer also had to agree to pay a

royalty to the licensor and the royalty had to be paid on each

and every importation.  Our conclusion that the buyer had to pay

royalties in order to buy the product is supported by the

language of section 2 of the licensing agreement.  In section

2.1, the licensor grants to the buyer the exclusive right and

license to use and sell the product, and to use the licensor's

know-how for such purposes.  Section 2.2 states that the buyer

agrees to use and sell the product solely under the licensed

trademark in the territory.  Furthermore, in the same agreement

the licensor agrees to supply and the buyer agrees to purchase

all the buyer's total requirements of the product.  Therefore, it

is evident that the royalty payment was not optional.  In other

words, in order to buy the licensed product, the buyer had to

agree to pay the royalty and license fee on each and every

importation of the license product.  The licensor's obligation to

supply the licensed product to the buyer is undertaken by the

licensor's subsidiary, the seller.  Under these circumstances, we

find that payment of the royalties is a condition of sale of the

of the imported product.  

     Based on the above considerations, we find that the royalty

payments should be added to the price actually paid or payable

under section 402(b)(1)(D) of the TAA.  Having reached this

conclusion, we do not address whether these payments could be

considered dutiable proceeds under section 402(b)(1)(E) of the

TAA.

HOLDING:

     Pursuant to the foregoing, and assuming that transaction

value is the appropriate method of appraisement, payments made by

the buyer to the licensor constitute additions to the price

actually paid or payable of the imported licensed product under

section 402(b)(1)(D) of the TAA.

                         Sincerely,

                             Acting Director

                             International Trade Compliance

Division 

