                           HQ 545910

                       November 30, 1995

VAL RR:IT:VA 545910 LPF

CATEGORY: Valuation

Ms. Julie White

Nordstrom, Inc.

A/P Import Office

P.O. Box 870

Seattle, WA 98111

RE:  Inclusion of defective materials and scrap or waste as assists;  Modification of HRL 544758; Section 402(h)(1)(A) of the TAA; 19  CFR 152.103(d)(1) and (e)(1)

Dear Ms. White:

     This decision concerns Headquarters Ruling Letter (HRL) 544758,

issued February 21, 1992, wherein it was determined, in pertinent part,

that the value of defective fabric not physically incorporated into the

imported merchandise was not to be included in the transaction value of

the merchandise.  We have reviewed this portion of the decision and the

proper appraisement is as follows.  Pursuant to section 625, Tariff Act

of 1930 (19 U.S.C. 1625), as amended by section 623 of Title VI (Customs

Modernization) of the North American Free Trade Agreement Implementation

Act, Pub. L. 103-182, 107 Stat. 2057, 2186 (1993) (hereinafter section

625), notice of the proposed modification of HRL 544758 was published on

May 17, 1995, in the Customs Bulletin, Volume 29, Number 20.

FACTS:

     Nordstrom, Inc., the importer, purchases fabric from a foreign

vendor and subsequently gives it to a foreign CMT vendor to be used in

the assembly of apparel.  Nordstrom receives a cut scale along with the

commercial invoice from the CMT vendor.  The cut scale indicates the

quality and value of the fabric used and also indicates the number of

pieces cut as compared to the number of pieces ultimately sent to

Nordstrom.  It is our understanding that the discrepancy between pieces

cut and pieces sent is due to defective fabric that is stained, torn, or

incorrectly cut. 

ISSUE: 

     Whether materials which are defective or scrapped may constitute

assists and, if so, in what manner they are to be valued and apportioned

to the imported merchandise.

LAW AND ANALYSIS:

     The preferred method of appraising merchandise imported into the

United States is transaction value pursuant to section 402(b) of the

Tariff Act of 1930, as amended by the Trade Agreements Act of 1979

(TAA), codified at 19 U.S.C. 1401a.  Section 402(b)(1) of the TAA

provides, in pertinent part, that the transaction value of imported

merchandise is the "price actually paid or payable for the merchandise

when sold for exportation to the United States" plus enumerated

statutory additions, including the value apportioned as appropriate of

any assist.  19 U.S.C. 1401a(b)(1). 

     The "price actually paid or payable" is defined in section

402(b)(4)(A) of the TAA as the "total payment (whether direct or

indirect, and exclusive of any costs, charges, or expenses incurred for

transportation, insurance, and related services incident to the

international shipment of the merchandise...) made, or to be made, for

the imported merchandise by the buyer to, or for the benefit of, the

seller."

     Section 402(h)(1)(A) of the TAA provides, in pertinent part, as

follows:

     The term 'assist' means any of the following if supplied

     directly or indirectly, and free of charge or at reduced 

     cost, by the buyer of imported merchandise for use in            connection with the production or the sale for export to 

     the United States of the merchandise:

          (i) Materials, components, parts, and similar

          items incorporated in the imported merchandise.

          (ii) Tools, dies, molds, and similar items used

          in the production of the imported merchandise.

          (iii) Merchandise consumed in the production of

          the imported merchandise.

          (iv) Engineering, development, artwork, design

          work, and plans and sketches that are undertaken

          elsewhere than in the United States and are

          necessary for the production of the imported

          merchandise.

     Furthermore, the TAA Statement of Administrative Action (SAA) and

section 152.103(d)(1), Customs Regulations (19 CFR 152.103(d)(1)), set

forth the manner in which assists are to be valued.  In particular,

section 152.103(d)(1) states that:

          If the assist consists of materials, components,

          parts, or similar items incorporated in the

          imported merchandise, or items consumed in the

          production of the imported merchandise, acquired

          by the buyer from an unrelated seller, the value

          of the assist is the cost of its acquisition.  If

          the assist were produced by the buyer or a person

          related to the buyer, its value would be the cost

          of its production.  In either case, the value of

          the assist would include transportation costs to 

          the place of production.

     Finally, the SAA and section 152.103(e)(1), Customs Regulations

(19 CFR 152.103(e)(1)), provide the manner in which the value of an

assist is to be apportioned to the imported merchandise:

          The apportionment of the value of assists to imported            merchandise will be made in a reasonable manner                  appropriate to the circumstances and in accordance 

                     with generally accepted accounting principles.  The              method of apportionment actually accepted by Customs             will depend upon the documentation submitted by the              importer.  If the entire anticipated production using the assist is for exportation to the United States, 

                        the total    value may be    apportioned over (i) the first               shipment,   if the importer wishes to pay duty on    the              entire value at once, (ii) the numb   er of units produced          up to the time of the    first shipment, or (iii) the entire anticipated production.  In addition to these three methods, the importer may request some other method of apportionment in accordance with generally accepted accounting principles.  If the anticipated production is only partially for exportation to the United States, or if the assist is used in several countries, the method of appraisement will depend upon the documentation submitted by the importer.

     Based on the statutory and regulatory language cited above, it

remains Customs position that in regard to material or components which

may constitute assists, a three part analysis must be employed.  First,

the material or components must fit the definition of an assist; 

second, it must appropriately be valued as an assist; and third, the

value of the assist must be apportioned to the imported merchandise.

     Upon review, it is our position that in situations where scrap or

waste results from, or during, the production process, limiting the

analysis only to consider whether the material or components were

physically incorporated into the completed imported merchandise is 

inconsistent with the language provided in the TAA.  Rather, we stress

that the TAA provides that material or components "use[d] in connection

with the production or the sale for export to the United States of the

merchandise" constitutes an assist not only when "incorporated in the

imported merchandise," but also when "consumed in the production of the

imported merchandise (emphasis added)."  The fact that waste or scrap

(of a material such as a bolt of fabric) which results from, or during,

the production of the imported merchandise is not physically

incorporated in that merchandise does not negate the fact that such

material or components still may be consumed in the production of the

merchandise and constitute assists.

     The definition of an assist is not inextricably tied to the value

or apportionment of an assist.  Once it is determined that material or

components meet the definition of an assist, the inquiry then concerns

the cost of acquisition or production of that assist.  Apportionment of

the value of the assist subsequently comes into consideration.

     Accordingly, once it is determined that material or components

meet the definition of an assist in accordance with the above, then

Customs will consider, among other things, the accounting records of the

supplier of the assists to determine the value of the assist.  Customs

would consider such information in cases including those where scrap or

waste results from, or during, the production of the imported

merchandise.

     In the instant situation, Customs now considers material to have

been consumed in the production of the imported apparel in accordance

with section 402(h)(1)(A)(iii) of the TAA and, hence, to constitute an

assist if such material:

          a. during the manufacture of the imported merchandise;

          b. either falls to the factory floor (or otherwise is            accumulated when the fabric is cut or worked), is found 

          to be defective or not up to quality, or is mishandled 

          and rendered disfunctional; and

          c. subsequently is discarded, scrapped or otherwise              destroyed.

On the other hand, material would not be deemed incorporated in, nor

consumed in the production of, the imported apparel and, therefore,

would not constitute an assist if such material either is found to be

defective or not up to quality, or is mishandled and rendered

disfunctional, and does not enter the manufacturing process of the 

imported merchandise.

     Valuation of the assist (including the material consumed in the

production of the apparel) and apportionment of that value to the

imported merchandise subsequently are considered.  See 19 CFR

152.103(d)(1) and (e)(1).  These latter determinations are to be based

on objective and quantifiable data including, among other things, the

accounting records of the supplier of the assists made in conformity

with generally accepted accounting principles.

HOLDING:

     The defective or scrapped material at issue constitutes an assist

when, in accordance with the foregoing, it is consumed in the production

of the imported apparel pursuant to section 402(h)(1)(A)(iii) of the

TAA.   Valuation of the assist and apportionment of that value to the

imported merchandise is to be based on objective and quantifiable data,

including, among other things, the accounting records of the supplier of

the assists made in conformity with generally accepted accounting

principles.  

     HRL 544758 is modified accordingly.  In accordance with section

625, this ruling will become effective 60 days from its publication in

the Customs Bulletin.  Interested parties who import merchandise

consistent with the facts set forth in this decision are encouraged to

contact the appropriate Customs field personnel to discuss the

processing of their specific entries and may submit requests for new

binding valuation rulings to the Value Branch, Office of Regulations and

Rulings.

                                   Sincerely,

                                   Acting Director,

                                   International Trade Compliance                                     Division

