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VAL R:C:V 545970 LPF

CATEGORY: Valuation/Classification

Mr. Edward L. Hart, Jr.

Import Manager

V. Alexander & Co., Inc.

P.O. Box 30250

Memphis, TN 38130-0250

RE:  Dutiability of U.S.-origin labels and hang tags; Assists    under 19 U.S.C. 
1401a(b)(1)(C); Subheadings 9801.00.10 and      9802.00.80, HTSUS; HRLs 543086, 544667, 557685

Dear Mr. Hart:

     This is in response to your letter dated April 14, 1995,

requesting a ruling concerning the valuation and classification

of U.S.-origin vinyl labels and paper hang tags.  You submitted

samples of the labels and tags for our examination.

FACTS:

     Labels and hang tags manufactured in the U.S., which contain

a company's marketing logos, are shipped to various countries

where they are affixed to the imported merchandise.  The labels

are made of vinyl with a self-stick backing, while the hang tags

are made of paper which is attached to the items with a string. 

The importer bears all expenses for the transportation of the

labels and hang tags to the foreign countries.  It is our

understanding that in its condition as imported the labels are

stuck, and tags hung, onto the merchandise.

ISSUE:

     Whether the value of U.S.-origin labels and tags exported to

foreign countries where they are affixed to non-originating

merchandise are included in the appraised value of the imported

merchandise and whether the labels and tags are entitled to duty-free treatment under subheading 9801.00.10, HTSUS, or to the

partial duty exemption under subheading 9802.00.80, HTSUS, when

returned to the U.S.

LAW AND ANALYSIS:

     The preferred method of appraising merchandise imported into

the United States is transaction value pursuant to section 402(b)

of the Tariff Act of 1930, as amended by the Trade Agreements Act

of 1979 (TAA), codified at 19 U.S.C. 1401a.  Section 402(b)(1) of

the TAA provides, in pertinent part, that the transaction value

of imported merchandise is the "price actually paid or payable

for the merchandise when sold for exportation to the United

States" plus enumerated statutory additions, including the value

of any assist (section 402(b)(1)(C)).  For purposes of this

decision we will assume that transaction value is the appropriate

method of appraisement.

1. Labels

     Section 402(h)(1)(A) of the TAA provides, in pertinent part,

that:

          The term "assist" means any of the following if

          supplied directly or indirectly, and free of

          charge or at reduced cost, by the buyer of

          imported merchandise for use in connection with

          the production or the sale for export to the 

          United States of the merchandise:

               (i) Materials, components, parts, and

               similar items incorporated in the

               imported merchandise.

     In the present matter, it is apparent that the buyer of the

imported merchandise supplies the labels in connection with the

production of the instant merchandise.  Furthermore, because

these labels, when stuck onto the goods, may be considered

components incorporated in the imported merchandise, we find the

labels to constitute assists pursuant to section 402(h)(1)(A). 

Consequently, the value of the labels would be included as part

of the transaction value of the imported merchandise, in

accordance with section 402(b)(1)(C).   See Headquarters Ruling

Letter (HRL) 543086, issued October 19, 1983, where fabric labels

were found to constitute assists since they were permanently

incorporated into the imported merchandise.

     However, subheading 9802.00.80, Harmonized Tariff Schedule

of the United States (HTSUS), provides a partial duty exemption

for:

     [a]rticles . . . assembled abroad in whole or in part

     of fabricated components, the product of the United

     States, which (a) were exported in condition ready

     for assembly without further fabrication, (b) have

     not lost their physical identity in such articles

     by change in form, shape or otherwise, and (c) have

     not been advanced in value or improved in condition

     abroad except by being assembled and except by

     operations incidental to the assembly process, such

     as cleaning, lubricating and painting.

All three requirements of subheading 9802.00.80, HTSUS, must be

satisfied before a component may receive a duty allowance.  An

article entered under this tariff provision is subject to duty

upon the full cost or value of the imported assembled article,

less the cost or value of the U.S. components assembled therein,

upon compliance with the documentary requirements of section

10.24, Customs Regulations (19 CFR 10.24).  See also sections

10.14(a) and 10.16(a), Customs Regulations (19 CFR 10.14(a) and

10.16(a)) explaining that components must be ready for assembly

at the time of exportation and distinguishing between acceptable,

minor or incidental operations, as opposed to significant

operations or treatments which will preclude entitlement to the

9802.00.80, HTSUS, duty exemption.

     In this case, in accordance with HRLs 557685, issued March

28, 1994, and HRL 543086, supra, affixing the U.S.-origin labels

to the imported merchandise is considered an acceptable assembly

operation.  Consequently, the labels, while part of the appraised

value of the imported merchandise, will be entitled to the

9802.00.80, HTSUS, partial duty exemption.  See Note 2 to Chapter

98, Subchapter II. 

2.Hang Tags

     Subheading 9801.00.10, HTSUS, provides for the free entry of

products of the United States that have been exported and

returned without having been advanced in value or improved in

condition by any process of manufacture or other means while

abroad, provided the documentary requirements of section 10.1,

Customs Regulations (19 CFR 10.1), are met.  Some change in the

condition of the product while it is abroad is permissible. 

However, operations which either advance the value or improve the

condition of the exported product render it ineligible for duty-free entry upon return to the United States.  Border Brokerage

Company, Inc. v. United States, 314 F.Supp. 788 (1970), appeal

dismissed, 58 CCPA 165 (1970).

     In prior decisions, Customs has considered hang tags as

packing material which, since returned to the U.S. without having

been advanced in value or improved in condition while abroad, was

classifiable under subheading 9801.00.10.  HRL 543086, supra.  

Specifically, it has been Customs position that:

          [w]ith regard to determining appraised value,

          the principle that imported merchandise be

          appraised in accordance with its classification

          applies.  Thus, where American packaging is

          classified under subheading 9801.00.10, HTSUSA,

          and the merchandise packed in the American

          packaging is classified in a subheading within

          the nomenclature between Chapters 1 and 97, no

          authority exists to combine the respective

          appraised values.  Because the packaging and

          merchandise are treated as separately classifiable

          entities, their appraised values are separate . . . .

HRL 544667, issued July 30, 1991.  Accordingly, the instant hang

tags are not part of the appraised value of the imported

merchandise and, furthermore, are eligible for duty-free

treatment under subheading 9801.00.10.

HOLDING:

     Based on the information and samples submitted, the U.S.-origin labels, while included as part of the appraised value of

the imported merchandise, are eligible for the partial duty

exemption under subheading 9802.00.80, HTSUS, and the U.S.-origin

hang tags are eligible for duty-free treatment under subheading

9801.00.10, HTSUS, when returned to the U.S. provided the

documentary requirements of 19 CFR 10.24 and 19 CFR 10.1,

respectively, are satisfied.

     In addition, insofar as this binding ruling request was made

in accordance with section 177.1, Customs Regulations (19 CFR

177.1) concerning a prospective transaction, the incoming request 

shall not be treated as a prior disclosure pursuant to section

162.74, Customs Regulations (19 CFR 162.74).

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Rulings Division

