                            HQ 546040

                          August 9, 1995

VAL R:C:M: 546040 KCC

CATEGORY: Valuation

Mr. Darryl Wm. Golden

Norman Krieger, Inc.

P.O. Box 92599

Los Angeles, California 90045

RE:  Cotton Fee assessment to sets containing non-cotton components

Dear Mr. Golden:

     This is in regards to your letters dated January 19, and May 24, 1995, to Customs in New

York, on behalf of Joni Blair, concerning the method of calculating the Cotton Fee to cotton and

non-cotton garments classified as sets.  We regret the delay in responding to your request.

FACTS:

     Your client, Joni Blair, imports cotton garments with belts which are classified as sets

under the Harmonized Tariff Schedule of the United States (HTSUS).  Although the belts do not

contain cotton, you state that the value of the belts is being added to the value of the cotton

garments for purposes of calculating the Cotton Fee.  Additionally, you state that the invoices for

the sets list the value and weights separately for the cotton garments and non-cotton belts.  You

contend that the value of the belts should be deducted before the Cotton Fee is calculated.

ISSUE:

     Does the Cotton Fee apply to non-cotton components of a set which does contain some

cotton components?

LAW AND ANALYSIS:

     The U.S. Customs Service is charged with implementing over 400 laws and regulations of

various Agencies and Departments of the United States Government including collecting the

Cotton Fee for the Department of Agriculture, Agricultural Marketing Service, for the Cotton

Research and Promotion Program.  As promulgated by Department of Agriculture, certain

HTSUS classifications of imported cotton and cotton-containing products are subject to the

Cotton Fee assessment.

     In this case, the article imported is a set composed of cotton and non-cotton components. 

We assume that the set is classifiable pursuant to General Rule of Interpretation 3(b) or 3(c),

HTSUS.  Customs e-mail message #3131011 dated May 11, 1993, sets forth the reporting

requirements for sets classifiable pursuant to GRI 3(b) or 3(c), HTSUS.  In general, the reporting

requirements state that the first line describe the entire set which should be marked with a "X." 

The description should include the set's classification, total value, quantity and charges, duties,

taxes and fees associated with the set.  Then, on a separate line, each component of the set should

be marked with a "V" and be described as if it were separately imported..  Thereafter, the

reporting requirements state:

     DUTY, MERCHANDISE PROCESSING FEE (MPF), AND HARBOR

     MAINTENANCE FEE (HMF) WILL BE CALCULATED BASED ON THE "X" LINE. 

     ALL OTHER DUTIES INCLUDING COUNTERVAILING (CVD) AND DUMPING

     (ADD), FEES, AND TAXES, WILL BE CALCULATED BASED ON THE "V" LINE.

     Based on this information, the Cotton Fee does not apply to non-cotton components in a

set.  The Cotton Fee is applied at the "V" line to cotton components, i.e., those HTSUS

provisions which the Department of Agriculture has designated as cotton provisions.  Since the

belt does not contain cotton and assuming that its "V" line classification is not be listed among the

HTSUS provisions to which the Cotton Fee applies, the Cotton Fee would not be assessed  It is

our opinion that the assessment of the Cotton Fee to components of a set should be performed

pursuant to the requirements set forth in e-mail message #3131011.

HOLDING:

     The Cotton Fee is applied at the "V" line to cotton components.  Since the belt does not

contain cotton, the Cotton Fee should not be applied.  The assessment of the Cotton Fee to

components of a set should be performed pursuant to the requirements set forth in e-mail message

#3131011.

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Rulings Division

