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CATEGORY:  Marking

Mr. Steven P. Sonnenberg 

Sonnenberg, Anderson & Rodriguez

200 South Wacker Drive

33rd Floor

Chicago, Illinois  60606

RE:  Country of origin marking of fastener; alternative country

of origin marking.

Dear Mr. Sonnenberg: 

     This is in response to your letter dated January 9, 1995,

requesting a country of origin marking ruling on behalf of your

client, Whitesell Manufacturing, Inc., regarding fasteners which

are manufactured in the U.S. and Taiwan.  You have submitted

sample boxes for our review.

FACTS:

     You state that Whitesell Manufacturing Inc. (hereinafter

"Whitesell"), manufacturers fasteners which are sold directly to

the end users, and sells none through distributors to the general

public.  You state that 80% of the fasteners are of U.S. origin

and 20% are imported from Taiwan.  The fasteners are not

commingled, but are kept in separate inventory.  The fasteners

are sold in boxes.  Each box of fasteners contains only domestic

or only imported fasteners.  The fasteners are never commingled.  

     You state that there are three types of labels used on the

boxes Whitesell uses to package the fasteners.  The boxes

containing the imported fasteners bear a label which reads:

     THIS CARTON CONTAINS DOMESTIC FASTENERS

     AND/OR FASTENERS PRODUCED IN TAIWAN

     THESE FASTENERS HAVE BEEN PRODUCED TO

     MEET ALL WHITESELL MANUFACTURING'S

     QUALITY STANDARDS

               MADE IN TAIWAN

You state that although the box will only contain imported

fasteners, the language including "DOMESTIC" fasteners is used in

the case of an error in applying a label to the wrong box which

would contain only domestic fasteners.  

     A box containing only domestic fasteners, but of a type

which is also imported, will be marked with the same label as

above, minus the "MADE IN TAIWAN":

     THIS CARTON CONTAINS DOMESTIC FASTENERS

     AND/OR FASTENERS PRODUCED IN TAIWAN

     THESE FASTENERS HAVE BEEN PRODUCED TO

     MEET ALL WHITESELL MANUFACTURING'S

     QUALITY STANDARDS

     A box containing fasteners of a type which are only produced

domestically are packaged in a box which contains no country of

origin label.  Each of the sample boxes was printed with

Whitesell's U.S. address in Muscle Shoals, Alabama.

ISSUE:

     Whether the country of origin marking may list alternative

countries as the possible country of origin on the packaging of

fasteners where the fasteners are not commingled. 

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.


1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.  The Court of

International Trade stated in Koru North America v. United

States, 701 F. Supp. 229, 12 CIT 1120 (CIT 1988), that "in

ascertaining what constitutes the country of origin under the

marking statute, a court must look at the sense in which the term

is used in the statute, giving reference to the purpose of the

particular legislation involved."  The purpose of the marking

statute is outlined in United States v. Friedlaender & Co., 27

CCPA 297 at 302, C.A.D. 104 (1940), where the court stated that: 

"Congress intended that the ultimate purchaser should be able to

know by an inspection of the marking on the imported goods the

country of which the goods is the product.  The evident purpose

is to mark the goods so that at the time of purchase the ultimate

purchaser may, by knowing where the goods were produced, be able

to buy or refuse to buy them, if such marking should influence

his will."

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and exceptions of 19

U.S.C. 
1304.  Section 134.1(d), Customs Regulations (19 CFR


134.1(d)), defines the ultimate purchaser as generally the last

person in the U.S. who will receive the article in the form in

which it was imported.  The definition then gives examples of who

might be the ultimate purchaser if the imported article is used

in manufacture, if the imported article is sold at retail in its

imported form, the purchaser at retail is the ultimate purchaser. 

     An article is excepted from marking under 19 U.S.C.

1304(a)(3)(D) and 19 CFR 134.32(d), if the marking of a container

of such article will reasonably indicate the origin of such

article.  Accordingly, if the fasteners are imported and sold in

marked containers and the ultimate purchaser can tell the country

of origin of the fasteners by viewing the country of origin

marking on the container, the individual pieces would be excepted

from marking under this provision.

     Customs policy is that in most circumstances, it is not

acceptable for purposes of 19 U.S.C. 
1304 to mark an article

with the legend "Product of ____ or ____".  In C.S.D. 89-111 we

ruled that certain effervescent enzymatic cleaner tablets,

products of both the U.S. and West Germany, were required to be

marked for retail sale with the actual country of origin of West

Germany.  Although Customs acknowledged that the seller could

avoid expense by using the disjunctive marking, "Made in ___, or

____", Customs was not satisfied that fully accurate marking

would amount to an economic prohibition, and therefore required

the item to be marked with only the actual country of origin of

each individual item.

     Although Customs normally requires that an article be marked

with its specific country of origin, in some cases we have

determined that strict compliance with this requirement would be

economically prohibitive and alternative methods have been

approved.  In C.S.D. 84-50, regarding fertilizer, and C.S.D. 84-44, regarding honey, the product was a repacked blend from

multiple countries, and marking of the major source countries was

required.  In those cases Customs did not agree that it was

economically prohibitive to mark the articles with a substantial

degree of accuracy.

     In HQ 734101 (July 9, 1991), we allowed toys sold inside

plastic eggs in a vending machine to be individually marked with

the actual country of origin, but since this was not visible, to

have the machine marked "The Toys Contained In This Machine Are

Marked With The Country Of Origin, And May Be Made In One Or More

Of The Following Countries:  Hong Kong   Taiwan   China".  In

that case, the items themselves are marked with the actual

country of origin but the packaging contains the alternative

country of origin designations.  However, in the toy case, the

marking with the alternative countries of origin also stated that

the individual items contained the country of origin marking.  In

another case, Customs ruled that an importer of automobile parts

may mark the packaging "Contents Imported, See Article for

Country of Origin".  HQ 734491 (April 13, 1992).  

     Customs discussed the commingling and marking of

semiconductors in T.D. 75-187 (July 22, 1975).  In that case

Customs allowed the marking in the alternative of semiconductors. 

That case stated, however, "This ruling will apply only where all

of the commingled devices are made in foreign countries.  The

ruling will not be applicable if foreign devices are commingled

with domestically-manufactured devices."  

     In HQ 734165 (December 2, 1991), Customs ruled that for LEGO

toy building blocks, U.S. products may be commingled with foreign

products and be marked in the alternative.  The marking was

allowed because the blocks were small and difficult to mark;

fungible; and even though molded in different countries, the

initial pellets used to make the block were all made in the same

location.

     Screws, nuts, bolts, and washers are different types of

industrial fasteners.  In Headquarters Ruling Letter 723668,

C.S.D. 84-56 (December 12, 1983), Customs approved an alternative

method of marking for industrial fasteners.   Customs, in C.S.D.

84-56, has allowed one exception to the rule not allowing marking

in the disjunctive.  In C.S.D. 84-56, Customs allowed fasteners

to be marked "from one or more of the following countries...." to

indicate the country of origin of fasteners, where there were

many varieties from many countries.  The major source countries

were required to be indicated.  That ruling permits a country of

origin label which lists only the major source countries from

which a repackager acquired his stock.  The label should list the

countries in the order of the greatest percentage of stock (by

weight or piece) to the least percentage of stock.  Countries

from which a repackager obtains only small quantities of

fasteners need not be listed.  This partial exemption from

Customs law was allowed to "eliminate the economic prohibitions

of strict compliance but preserve the repackager's obligation to

advise the ultimate purchaser of the foreign origin of the

repackaged fasteners."  C.S.D. 84-56.  See also HQ 732382

(November 20, 1989)(regarding how to mark the containers of

fasteners when a company commingles foreign and U.S. made

fasteners).

     In each of the cases allowing alternative form of marking,

either the actual item was marked with its country of origin, or

the items were commingled thereby necessitating multiple

countries of origin.  In the instant case, Whitesell is not

marking the fasteners themselves with their country of origin,

nor is Whitesell commingling the fasteners.  Whitesell will

actually know the country of origin of the fasteners it is

putting in each box.  Therefore, we do not find it necessary to

allow an alternative means of marking the boxes of fasteners.  We

do not believe that the possibility of an error in placing a

country of origin label establishes sufficient grounds for

finding a legal exception to the marking requirements.  

     Moreover, section 134.46, Customs Regulations (19 CFR


134.46), requires that when the name of any city or locality in

the U.S., or the name of any foreign country or locality other

than the name of the country or locality in which the article was

manufactured or produced, appear on a imported article or its

container, there shall appear, legibly and permanently, in close

proximity to such words, letters or name, and in at least a

comparable size, the name of the country of origin preceded by

"Made in," "Product of," or other words of similar meaning. 

Customs has ruled that in order to satisfy the close proximity

requirement, the country of origin marking must appear on the

same side(s) or surface(s) in which the name of the locality

other than the country of origin appears.  See HQ 708994 (April

24, 1978).  The purpose of 19 CFR 
134.46 is to prevent the

possibility of misleading or deceiving the ultimate purchaser as

to the origin of the imported article.  Section 134.36(b)

provides that no exceptions to marking required under 
134.46

should be made.

     All the boxes used by Whitesell have Whitesell's U.S.

address in Muscle Shoals, Alabama, printed on the side panel of

the box.  The country of origin marking, even if allowed, appears

on the top of the box.  For those boxes containing imported

fasteners, the country of origin must appear on the same side as

the U.S. address of Whitesell, preceded by the words "Made in" or

"Product of" or other similar words.  

HOLDING:

     Whitesell must mark the boxes of the imported fasteners with

their country of origin, without indicating that the box may also

contain domestic fasteners, as discussed above.  The country of

origin must appear on the same side or panel as the U.S. address

of Whitesell, preceded by the words "Made in" or "Product of" or

other similar words, in similar sized print as used for the U.S.

address. 

     A copy of this ruling letter should be attached to the entry

documents filed at the time this merchandise is entered.  If the

documents have been filed without a copy, this ruling should be

brought to the attention of the Customs officer handling the

transaction.

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Rulings Division

