                          HQ 735614

                          January 25, 1995                                                           

Mar-2-05 CO:R:C:S 735614 AT

CATEGORY: Marking

Mr. Dan McLean

Canadian Direct

920 Mercer Street

Windsor, Ontario N9A702

RE:  Country of origin marking requirements for imported printed

     material distributed in the U.S. free of charge; Article

     509; NAFTA Marking Rules; ultimate purchaser; section

     134.1(d) of the interim regulations;     19 CFR 134.32(d)

Dear Mr. Mclean:

    This is in response to your letter dated June 22, 1994,

requesting a ruling on the country of origin marking requirements

for certain printed materials imported from Canada to be

distributed in the U.S. free of charge.  We regret the delay in

responding.

FACTS:

    You state that Canadian Direct intends to import into the

U.S. from Canada brochures which are printed in Canada.  The

brochures are purchased by Financial Marketing Services, Detroit,

Michigan.  The printed brochures are imported in bulk containers

which are delivered to the U.S. Postal System to be distributed

through the mail to U.S. consumers free of charge.  

ISSUE: 

    What are the country of origin marking requirements for 

brochures imported into the U.S. in the manner described above?

LAW AND ANALYSIS:

    The marking statute, section 304, Tariff Act of 1930, as

amended (19 U.S.C. 1304), provides that, unless excepted, every

article of foreign origin (or its container) imported into the

U.S. shall be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly

and permanently as the nature of the article (or its container)

will permit, in such a manner as to indicate to the ultimate

purchaser in the U.S. the English name of the country of origin

of the article.  Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134)

implements the country of origin marking requirements and

exceptions of 19 U.S.C. 1304. 

    The country of origin marking requirements for a "good of a

NAFTA country" are also determined in accordance with Annex 311

of the North American Free Trade Agreement ("NAFTA"), as

implemented by section 207 of the North American Free Trade

Agreement Implementation Act (Pub. L. 103-182, 107 Stat 2057)

(December 8, 1993) and the interim amendments to the Customs

Regulations published as T.D. 94-4 (59 Fed. Reg. 109, January 3,

1994) with corrections (59 Fed. Reg. 5082, February 3, 1994) and

T.D. 94-1 (59 Fed. Reg. 69460, December 30, 1993).  These interim

amendments took effect on January 1, 1994, to coincide with the

effective date of the NAFTA.  The Marking Rules used for

determining whether a good is a good of a NAFTA country are

contained in T.D. 94-4 (adding a new Part 102, Customs

Regulations).  The marking requirements of these goods are set

forth in T.D. 94-1 (interim amendments to various provisions of

Part 134, Customs Regulations).

    Section 134.1(g) of the interim regulations, defines a "good

of a NAFTA country" as an article for which the country of origin

is Canada, Mexico or the U.S. as determined under the NAFTA

Marking Rules.  Since the brochures are printed in Canada, we

will assume for purposes of this ruling that the country of

origin of the imported brochures is Canada.  Thus, the NAFTA

marking rules must be applied in determining the appropriate

marking requirements of the imported articles.  

    In determining the country of origin marking requirements

for the imported brochures, it first must be determined who is

the ultimate purchaser in the U.S. of the imported articles. 

Section 134.1(d) of the interim regulations, provides that the

ultimate purchaser of a good of a NAFTA country is the last

person in the U.S. who purchases the good in the form in which it

was imported.  If an imported article is to be sold at retail in

its imported form, the purchaser at retail is the ultimate

purchaser.  If the imported article is distributed as a gift, the

recipient is the ultimate purchaser.  However, if a NAFTA article

is imported and distributed as a gift, the ultimate purchaser is

not the recipient but the purchaser of the gift.  See, Section

134.1(d)(4) of the interim regulations.

    Since the mentioned printed material is imported into the

U.S. from Canada (a NAFTA country, assuming the imported

brochures are goods of Canada) as gifts or giveaways which are

not intended to be sold in the U.S., the ultimate purchaser of

the imported article is the last person who purchases the article

in the U.S. in its imported condition and not the consumer who

receives the imported article as a gift or giveaway. 

Accordingly, the ultimate purchaser of the imported brochures is

Financial Marketing Services, the U.S. company who purchases the

brochures which are to be distributed in the U.S. free of charge.

    The last issue which must be determined is whether the

imported brochures are excepted from country of origin marking.

    An article is excepted from marking under 19 U.S.C. 1304

(a)(3)(D) and section 134.32(d), Customs Regulations (19 CFR

134.32(d)), if the marking of a container of such article will

reasonably indicate the origin of such article.  Accordingly,

provided the outermost container is marked with the article's

origin, the printed brochures themselves are excepted from

country of origin marking.

    Section 134.46, Customs Regulations (19 CFR 134.46),

generally requires that when a name of any U.S. city or locality

or the name of any foreign country other than the country or

locality in which the article was manufactured or produced,

appears on an imported article or its container, there shall

appear, legibly, and permanently, in close proximity to such

words, letters or name and in at least a comparable size, the

name of the country of origin preceded by "Made in," "Product

of," or other words of similar meaning.  The purpose of this

section is to prevent the possibility of misleading or deceiving

the ultimate purchaser as to the actual country of the imported

goods.

    Although section 134.46-type references, may appear on the

brochures, the special marking requirements of 19 CFR 134.46

would not apply for marking the imported brochures, if they are

excepted from marking pursuant to 19 CFR 134.32(d).

    In this case, the ultimate purchaser of the printed material

is not the consumer who receives the brochure through the mail,

but rather is Financial Marketing Services, the U.S. company who

purchases the brochures.  Under these circumstances, any U.S.

reference which may appear on the brochures, would not mislead or

deceive the ultimate purchaser as to the article's actual origin

given the fact that the outermost containers will be marked with

the article's actual country of origin.  Accordingly, the marking

requirements under 19 CFR 134.46 will not be invoked when such

type references appear on the imported brochures which are to be

distributed free of charge in the manner described above,

provided the outermost containers are marked with the article's

actual country of origin, "Canada", pursuant to a 19 CFR

134.32(d) marking exception.

HOLDING:

    Assuming that the imported brochures are goods of Canada (a

NAFTA country), and are to be imported into the U.S. in the

manner described above, the ultimate purchaser of the imported

brochures is Financial Marketing Services, the U.S. company who

purchases the brochures and not the consumer who receives the

imported brochure through the mail.  Thus, provided the outermost

containers are marked to indicate "Canada" as the origin of the

import brochures pursuant to a 19 CFR 134.32(d) marking

exception, the imported printed material itself is excepted from

country of origin marking, and the special marking requirements

of 19 CFR 134.46 would not be invoked if 134.46-type references

appear on the brochures themselves.  

    A copy of this ruling letter should be attached to the entry

documents filed at the time this merchandise is entered.  If the

documents have been filed without a copy, this ruling should be

brought to the attention of the Customs officer handling the

transaction.

                          Sincerely,

                          John Durant, Director

                          Commercial Rulings Division

