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CATEGORY:  Classification

TARIFF NO.:  9405.50.40

Mr. John M. Molsberry 

Robert E. Landweer & Co., Inc.

Customhouse Brokers

911 Western Avenue, Suite 208

Seattle, Washington 98104

RE:  NYRL 896081 revoked; glass candle holders, flower pots;

     principal use; Additional U.S. Rule of Interpretation 1(a); 

     votive; HRLs 956108, 088123, 953016, 088742, 950245, 950426,

     089054; non-electrical lamps and lighting fittings; EN

     94.05; candlesticks

Dear Mr. Molsberry:

     This is in reference to your letters of July 5, and August

25,1994, to Customs in New York, on behalf of Design Imports

India, requesting reconsideration of New York Ruling Letter

(NYRL) 896081 dated April 11, 1994, in which you were advised of

the classification of a "flower pot" shaped frosted glass article

under the Harmonized Tariff Schedule of the United States

(HTSUS).    Samples were provided.  

     In NYRL 896081 you were advised that the subject articles

were classified under subheading 7013.99.50, HTSUS, which

provides for glassware of a kind used for table, kitchen, toilet,

office, indoor decoration or similar purposes (other than that of

heading 7010 or 7018)...other glassware... other... other...

valued over $0.30 but not over $3 each.   You believe that they

could be considered votive candles, classifiable under subheading

7013.99.35, HTSUS, or, in the alternative, under subheading

9405.50.40, HTSUS, as non-electric lamps and lighting fittings.

      Pursuant to section 625(c)(1) Tariff Act of 1930 [19 U.S.C.

1625(c)(1)], as amended by section 623 of Title VI (Customs

Modernization) of the North American Free Trade Agreement

Implementation Act, (Pub. L. 103-182, 107 Stat. 2057, 2186),

notice of the proposed revocation of NYRL  896081 was published

April 12, 1995, in the Customs Bulletin, Volume 29, Number 15.

FACTS:

     The articles in question are described as "flower pot vase"

candle holders.  The samples are made of thin frosted glass and

measure approximately 3 «" and 2 «" high and 2 «" in diameter. 

They are imported packed 6 to a master carton.  Colors are unique

to each carton.

ISSUE:

     Are the "flower pot vase" articles classifiable as candle

holders under subheading 9405.50.40, HTSUS?

LAW AND ANALYSIS:

     The classification of merchandise under the HTSUS is

governed by the General Rules of Interpretation (GRI's).  GRI 1,

HTSUS, states, in part, that "for legal purposes, classification

shall be determined according to the terms of the headings and

any relative section or chapter notes...." 

      GRI 6 provides that for legal purposes, the classification

of goods in the subheadings of a heading shall be determined

according to the terms of those subheadings and any related

subheading notes and, mutatis mutandis, to the above rules, on

the understanding that only subheadings at the same level are

comparable.  For the purposes of this rule, the relative section,

chapter and subchapter notes also apply, unless the context

otherwise requires.  The competing subheadings under

consideration are as follows:

7013.99.35     Glassware of a kind used for table, kitchen,

               toilet, office, indoor decoration or similar

               purposes (other than that of heading 7010 or

               7018)...Other glassware...Other...Other...Votive-candle holders.

7013.99.50     Glassware of a kind used for table, kitchen,

               toilet, office, indoor decoration or similar

               purposes (other than that of heading 7010 or

               7018)...Other glassware...Other...Other...Valued

               over $0.30 but not over $3 each.

9405.50.40     Lamps and lighting fittings including searchlights

               and spotlights and parts thereof, not elsewhere

               specified or included; illuminated signs,

               illuminated nameplates and the like, having a

               permanently fixed light source, and parts thereof

               not elsewhere specified or included...Non-electrical lamps and lighting fittings...Other...

               Other.

     Both subheading 7013.99.35 and 7013.99.50, HTSUS, are use

provisions.  There are two principal types of classification by

use:  

     (1) according to the actual use of the imported article; and 

     (2) according to the use of the class or kind of goods to 

     which the imported article belongs.  

     Use according to the class or kind of goods to which the

imported article belongs is more prevalent in the tariff

schedule.  A few tariff provisions expressly state that

classification is based on the use of the class or kind of goods

to which the imported article belongs.   However, in most

instances, this type of classification is inferred from the

language used in a particular provision.   Because both

subheadings contain the language "of the kind" and "used for",

classification of goods under them are determined by the use of

the class or kind of article to which the imported merchandise

belongs.  

     If an article is classifiable according to the use of the

class or kind of goods to which it belongs, Additional U.S. Rule

of Interpretation 1(a), HTSUS, provides that: [i]n the absence of

special language or context which otherwise requires-- (a) a

tariff classification controlled by use (other than actual use)

is to be determined in accordance with the use in the United

States at, or immediately prior to, the date of importation, of

goods of that class or kind to which the imported goods belong,

and the controlling use is the principal use.  In other words,

the article's principal use at the time of importation determines

whether it is classifiable within a particular class or kind.

     While Additional U.S. Rule of Interpretation 1(a), HTSUS,

provides general criteria for discerning the principal use of an

article, it does not provide specific criteria for individual

tariff provisions.  However, the U.S. Court of International

Trade (CIT) has provided factors, which are indicative but not

conclusive, to apply when determining whether particular

merchandise falls within a class or kind.  They include: general

physical characteristics, the expectation of the ultimate

purchaser, channels of trade, environment of sale (accompanying

accessories, manner of advertisement and display), use in the

same manner as merchandise which defines the class, economic

practicality of so using the import, and recognition in the trade

of this use.  See: Kraft, Inc, v. United States, USITR, 16 CIT

483, (June 24, 1992)(hereinafter Kraft); G. Heilman Brewing Co.

v. United States, USITR, 14 CIT 614 (Sept. 6, 1990); and United

States v. Carborundum Company, 63 CCPA 98, C.A.D. 1172, 536 F. 2d

373 (1976), cert. denied, 429 U.S. 979.  

     Because both subheadings 7013.99.35 and 7013.99.50, HTSUS,

are use provisions, Additional U.S. Rule of Interpretation 1(a),

HTSUS, applies.  This necessitates the application of the Kraft

characteristics to the subject glassware.  Application of the

characteristics will determine to which class or kind the article

belongs; indoor decoration or candle holders.   Customs is of the

opinion that the physical characteristics of the  subject

article, as well as the manner in which it is used, prevents it

from being described by either subheading 7013.99.35 or

7013.99.50, HTSUS.    

     We are of the opinion that the subject articles are not

principally used as the class or kind of merchandise, namely

flower pots for indoor decoration, contemplated by subheading

7013.99.50, HTSUS.  Flower pots necessarily have drainage holes

either in their bottoms or on their sides.  These articles do

not.  Additionally, their small size and frosted nature is

consistent with a candle holder's purpose.  Frosted glass will

defuse the light from a flame, creating light which appears to

have a "softer glow".   Furthermore, the samples appear to be

made of thin glass, which indicates use as a flower pot may not

have been contemplated.     

     Subheading 7013.99.35, HTSUS, provides for glass votive-candle holders.  We have held that the tariff definition of a

glass votive-candle holder is a glass candle holder chiefly used

in churches, where the candles are burned for devotional

purposes.  See, Headquarters Ruling Letter (HRL) 088123 dated

February 25, 1991, HRL 088742 dated April 22, 1991, and HRL

950245 dated December 10, 1991.  Additionally, we have held that

votive-candle holders are generally of two types, large glasses

or "sanctuary lamps" which contain candles that burn for about a

week and small glasses which hold candles that burn for a few

hours.  See, HRL 950426 dated June 19, 1992.   No evidence has

been provided to indicate that the subject article is principally

used in a church or for devotional purposes.  Additionally,  the

subject receptacle is not a sanctuary lamp or  a candle holder

described in HRL 950426.  Moreover, the subject article does not

have any  physical characteristics (e.g.; screened religious

scenes) consistent with a  votive-candle holder.   Therefore,

classification under subheading 7013.99.35, HTSUS, is precluded.

     Subheading 9405.50.40, HTSUS, provides for non-electrical

lamps and lighting fittings.  In understanding the language of

the HTSUS, the Harmonized Commodity Description and Coding System

Explanatory Notes may be consulted.  The Explanatory Notes (EN),

although not dispositive, or legally binding, provide a

commentary on the scope of each heading of the HTSUS, and are

generally indicative of the proper interpretation of the HTSUS. 

See T.D. 89-80, 54 Fed. Reg. 35127, 35128, (August 23, 1989).  EN

94.05 (pg. 1581), states that lamps and light fittings of this

group can be composed of any material and use any source of

light, including candles.  In addition, EN 94.05(I)(6) states

that this heading covers "...in particular candelabra,

candlesticks, and candle brackets."  

     We are of the opinion that the terms "candlestick",

"candlestick holder", and "candle holder" are interchangeable.   

Candle holder has been defined as a candlestick, Webster's II New

Riverside University Dictionary, pg. 224 (1st ed. 1984), and as a

holder for a candle; candlestick, The Random House Dictionary of

the English Language, pg. 216 (1st Ed. 1983).  Candlestick has

been defined as a utensil for supporting a candle, whether

elaborately made or in the common form of a saucer with a socket

in the center, Webster's New International Dictionary , pg. 390

(2d ed. 1939).  Reference to lexicographic authorities is proper

when determining the meaning of a tariff term.  Hasbro

Industries, Inc. v. United States, 703 F. Supp. 941 (CIT 1988),

aff'd, 879 F.2d 838 (1989); C.J. Tower & Sons of Buffalo, Inc. v.

United States, 69 CCPA 128, 673 F.2d 1268 (1982).

     We have previously held that empty glass candle holders are

classified under subheading 9405.50.40, HTSUS, as non-electrical

lamps and light fittings.  See, HRL 953016 dated April 27, 1993,

HRL 088742 dated April 22, 1991, and HRL 089054 dated August 2,

1991, which classified glass candle holders as non-electrical

lamps and light fittings under subheading 9405.50.40, HTSUS,

pursuant to EN 94.05.

     Based on the above definitions and rulings, we find that the

subject articles are, in fact, candlesticks as the term is used

in the ENs.  They are principally used in the United States as

support for a candle.  They are not elaborate, but are of a

simple form.  Therefore, the articles are properly classified

under subheading 9405.50.40, HTSUS, as non-electrical lamps and

light fittings.   For the reasons set forth in this ruling, NYRL

896081 is revoked.

HOLDING:

     The candle holders are classified under subheading

9405.50.40, HTSUS, as non-electrical lamps and lighting fittings,

which is currently subject to the Column 1 duty rate of 7.3

percent ad valorem. 

     NYRL 896081 is revoked.   In accordance with 19 U.S.C.

625(c)(1), this ruling will become effective 60 days after its

publication in the Customs Bulletin.  Publication of rulings or

decisions pursuant to 19 U.S.C. 625(c)(1) does not constitute a

change of practice or position in accordance with section 177.10

(c)(1), Customs Regulations [19 CFR 177.10(c)(1)].

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director                                            Commercial Rulings Division

