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Andrew Podolnick, Esq.

Senior Counsel

Law Department

Chevron U.S.A. Production Co.

935 Gravier Street

New Orleans, LA 70112

RE:  46 U.S.C. App. 289, 316(a), 883; Coastwise transportation; 

Outer Continental   Shelf; Towing; Crane vessel

Dear Mr. Podolnick:

     This is in response to your letter dated September 6, 1996.  

FACTS:

     In your letter of September 5, 1996, you state as follows:

     Last year Chevron U.S.A. Inc. solicited an opinion from the

     Customs Department regarding the proposed operation of a

     semisubmerssible [sic] vessel (ssv) designed for the

     drilling and production of hydrocarbons.  The ssv was to be

     anchored on the Outer Continental Shelf 150 miles off the

     coast of Louisiana...

     Since last corresponding with Customs Department the project

     has changed and several issues have surfaced which need

     further clarification.  Rather than modify an existing ssv,

     Chevron has elected to build a spar, which is a deep draft,

     single hull floating column caisson.  The spar will be

     anchored to the OCS and, like an ssv, is capable of

     supporting both drilling and production operations.  For all

     practical purposes the spar will function identically to an

     ssv...

     The issue of primary concern is with respect to the

     installation of the topsides facilities and the drilling

     package that will be set on the spar once it has been

     anchored...

     ...

     We would appreciate a response to the following questions. 

     For the purposes of your response, please assume that the

     spar will be documented under the laws of a foreign nation.

     1.  Will the use of the foreign flagged derrick barge to

     install the topsides and the drilling package on the

     anchored spar violate the coastwise trade laws and in

     particular 46 U.S.C. App. 883?  Until the topsides and

     drilling unit are installed, the spar will be incomplete and

     cannot perform its intended functions.

     2.  Must we use barges and tugs authorized to engage in

     coastwise trade to transport the topsides and the drilling

     unit to the location?

     3.  Drilling operations will be completed in approximately 3

     years.  Must we use vessels authorized to engage in

     coastwise trade to transport the drilling unit from the

     spar?  In this regard, can we engage a foreign flagged

     derrick barge to perform the actual removal?  

     4.  If during the life of the spar, we elect to rework the

     wells and need to install a second drilling unit can the

     installation work be performed by a foreign flagged derrick

     barge?  Again, the barge that is performing the initial

     installation may be one of the only vessels world-wide that

     can perform this work.  Can the unit be transported to the

     spar aboard the derrick barge or must it be loaded onto

     barges and tugs authorized to engage in coastwise trade?

ISSUE:

     Whether the proposed activities may be accomplished in

compliance with the coastwise laws.

LAW AND ANALYSIS:

     Generally, the coastwise laws prohibit the transportation of

passengers or merchandise between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built in, documented under the laws of, and owned by

citizens of the United States.

     The coastwise laws generally apply to points in the

territorial sea, which is defined as the belt, three nautical

miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to

points located in internal waters, landward of the territorial

sea baseline.

     46 U.S.C. App. 883, the coastwise merchandise statute often

called the "Jones Act," provides in part that no merchandise

shall be transported between points in the United States embraced

within the coastwise laws, either directly or via a foreign port,

or for any part of the transportation, in any vessel other than a

vessel built in, documented under the laws of, and owned by

citizens of the United States.

     The coastwise law applicable to the carriage of passengers

is found in 46 U.S.C. App. 289 and provides that:

     No foreign vessel shall transport passengers between ports

or places in the    United States, either directly or by way of a

foreign port, under a penalty of $200   for each passenger so

transported and landed. 

     Section 4.50(b), Customs Regulations (19 CFR 4.50(b)) states

as follows:

     A passenger within the meaning of this part is any person

carried on a vessel      who is not connected with the operation

of such vessel, her navigation,         ownership, or business.

     46 U.S.C. App. 316(a) prohibits the use of a non-coastwise-qualified vessel to tow any vessel, other than a vessel in

distress, between ports or places in the United States embraced

within the coastwise laws, either directly or by way of a foreign

port, or to do any part of such towing, or to tow any such vessel

between points in a harbor of the United States.

     Section 4(a) of the Outer Continental Shelf Lands Act of

1953, as amended (43 U.S.C. 1333(a); "OCSLA"), provides in part

that the laws of the United States are extended to: "the subsoil

and seabed of the outer Continental Shelf and to all artificial

islands, and all installations and other devices permanently or

temporarily attached to the seabed, which may be erected thereon

for the purpose of exploring for, developing, or producing

resources therefrom...to the same extent as if the outer

Continental Shelf were an area of exclusive Federal jurisdiction

within a state."

     Under the foregoing provision, we have ruled that the

coastwise laws and other Customs and navigation laws are extended

to mobile oil drilling rigs during the period they are secured to

or submerged onto the seabed of the outer Continental Shelf

("OCS").  We have applied that principle to drilling platforms,

artificial islands, and similar structures, as well as to devices

attached to the seabed of the outer Continental Shelf for the

purpose of resource exploration operations.

     After a consideration of this matter, we make the following

determinations based on the facts presented.

     Your ruling request is a follow-up to Ruling 113439 dated

May 18, 1995.  Nothing contained herein changes the

determinations of Ruling 113439, which we do not repeat here.

     With respect to your first question, please be advised of

the following.  Once the spar is anchored on the outer

continental shelf, it becomes a coastwise point.   Pursuant to 46

U.S.C. App. 883 and 289, a non-coastwise-qualified vessel (e.g.,

the foreign-flag derrick barge) cannot transport merchandise

(e.g., the topsides and/or drilling package) or passengers (i.e.,

any individual not connected with the operation, navigation,

ownership, or business of the transporting vessel) from one

coastwise point (e.g., a U.S. port) to a second coastwise point

(e.g., the anchored spar).  The foreign-flag derrick barge may

participate in the installation and removal of the topsides and

drilling unit provided that such activity does not involve the

transportation of merchandise or passengers between coastwise

points.  If the foreign-flag derrick barge is stationary at the

site of the spar, it may use a crane aboard the foreign-flag

derrick barge to move the topsides and drilling unit from the

transporting vessel to the spar.  In this regard, in Ruling

109831 dated November 14, 1988, we stated:

     The Customs Service has long held that the use of a non-coastwise qualified crane vessel to load and unload cargo is

     not coastwise trade and does not violate 46 U.S.C. App. 883,

     provided, that any movement of the merchandise is effected

     exclusively by the operation of the crane and not by

     movement of the vessel, except for necessary movement which

     is incidental to a lifting operation while it is taking

     place.  (Emphasis in original.)

     With respect to your second question, pursuant to 46 U.S.C.

App. 883, a vessel which transports the topsides and the drilling

unit from a coastwise point (e.g., a U.S. port) to a second

coastwise point (e.g., the anchored spar) must be coastwise-qualified.  

     Further, pursuant to 46 U.S.C. App. 316(a), a vessel which

tows another vessel from one coastwise point (e.g., a U.S. port)

to a second coastwise point (e.g., the anchored spar) must be

coastwise-qualified.  Inasmuch as there are no structures of any

kind at the surface location, such location is not a coastwise

point until the spar is anchored at that location.  Accordingly,

46 U.S.C. App. 316(a) does not apply to the towing of the vessel

from a coastwise point to the surface location on the outer

continental shelf prior to the anchoring of the spar.

     With respect to your third question, pursuant to 46 U.S.C.

App. 883, a vessel which transports the drilling unit from a

coastwise point (e.g., the anchored spar) to a second coastwise

point (e.g., a U.S. port) must be coastwise-qualified.  You also

ask with respect to the "actual removal" of the drilling unit. 

As stated supra, the foreign-flag derrick barge may participate

in the installation and removal of the topsides and drilling unit

provided that such activity does not involve the transportation

of those items between coastwise points.  If the foreign-flag

derrick barge is stationary at the site of the spar, it may use a

crane aboard the foreign-flag derrick barge to move the drilling

unit from the spar to the transporting vessel.  

     Our response to your fourth question is the same as our

response to your first question.  The foreign-flag derrick barge

may install a drilling unit on the spar provided that it does not

transport the drilling unit between coastwise points.  The

foreign-flag derrick barge cannot transport the drilling unit

from one coastwise point (e.g., a U.S. port) to a second

coastwise point (e.g., the spar anchored on the outer continental

shelf).  Further, a vessel which tows another vessel from one

coastwise point (e.g., a U.S. port) to a second coastwise point

(e.g., the anchored spar) must be coastwise qualified.     

HOLDING:

     As detailed supra, certain of the proposed activities

constitute coastwise trade such that those activities must be

accomplished by coastwise-qualified vessels.

                         Sincerely,

                         Chief,

                         Entry and Carrier Rulings Branch

