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CATEGORY: Carriers

Martha J. Schoonover

Fulbright & Jaworski

801 Pennsylvania Avenue, N.W.

Washington, D.C. 20004-2604

RE:  Laying of Umbilicals on OCS; Coastwise Trade; 

     46 U.S.C. App. 
 883 

Dear Ms. Schoonover:

     This is in response to your letter of October 1, 1996, on

behalf of Coflexip Stena Offshore, Inc., requesting a ruling

concerning whether the laying of certain umbilicals on the Outer

Continental Shelf (OCS) violates the coastwise trade laws.

FACTS:

     You state that your client, Coflexip, has been awarded a

contract for the installation of two seabed umbilicals on the OCS

in the Gulf of Mexico.  Both umbilicals will be installed between

a subsea umbilical termination base and a platform.  The platform

is located in 280 feet of water approximately 60 miles off the

coast of Louisiana; the termination base is located in 1500 feet

of water over 65 miles off the coast of Louisiana.       

     Both umbilicals to be installed measure approximately 13.2

miles in length.  The first umbilical (E/H) is manufactured in

Newcastle, U.K.  The second umbilical (CI) is manufactured in

Channelview, Texas.  The umbilicals will be used for the

distribution of hydraulic and other fluids and transmission of

electrical control signals.  

     Due to the nature of the operations, your client proposes to

use a specialized vessel for installation of the umbilicals, most

likely the M/V CSO Flex Installer, a Cayman Island flagged

vessel.  If that vessel is not available, a similar vessel would

be used, most likely a vessel found in the North Sea area and

foreign-flagged.  

     The installation vessel will be pre-equipped with all

installation equipment and means in Europe.  The vessel will sail

to Newcastle, U.K., where the E/H umbilical will be transferred

to the vessel.  The vessel will sail from there to a U.S. port

(probably New Orleans, Louisiana or Houston, Texas).  At that

port, the reel containing the CI umbilical will be loaded on the

vessel.  A Remote Operated Vehicle (ROV) spread and specific

positioning equipment will also be loaded on board with personnel

to operate them.  

     The vessel will then sail to the site and install one

umbilical after the other from the umbilical termination base

towards the platform.  The umbilicals will be inserted in a

receptacle on the site of the termination base.  The actual

hydraulic and electrical connection of the umbilical to the

termination base will be performed at a later stage using client-

supplied U.S. equipment.  The umbilicals will be paid out from

the carrousel on the installation vessel in a process identical

to the laying of cable and pipe.  At the platform, at a water

depth of 280 feet, the umbilical is first cut to the proper

length, then abandoned on the seabed, including some additional

length, to allow for pulling up to the platform, laid in a U

pattern.  The ROV on the vessel will connect the pull-in wire

from the platform to the end of the umbilical.  

     When installing the E/H umbilical, it will be cut to the

proper required length when nearing the arrival point.  It is

anticipated that approximately 4% (3000 feet) of umbilical will

be left unused.  The full length of the CI umbilical that is

loaded onto the vessel will be installed.  

     Each umbilical is pulled through the platform I-tube, using

a winch on the platform deck, until its end reaches the deck

level.  Each umbilical is then secured on the top of the I-tube.

     Once the installation of both umbilicals is complete, the

vessel will sail back either to the same U.S. port as for

mobilization or a different U.S. port.  The ROV, positioning

equipment and installation personnel taken on at the U.S. port

will be unloaded and demobilized.  The spare length of the UK-

made umbilical will also be unloaded, to be sent by a local barge

of the client's storage area in Channelview.  The vessel will

then sail back to Europe and demobilize.  All equipment loaded on

board in Europe will leave the U.S. with the vessel and return to

Europe.  

ISSUES:

     (1)  Is the installation of the E/H umbilical manufactured  in the U.K. and transported and installed on the OCS by a   foreign-flagged installation vessel a violation of the      coastwise trade laws? 

     (2)  Is the installation of an umbilical manufactured in the

     U.S., and transported and installed on the OCS by a foreign-flagged vessel, a violation of the coastwise trade laws?

     (3)  Is the loading of auxiliary equipment on board the

     installation vessel, for use in installation of the

     umbilical (primarily the remote operated vehicle) at one

     U.S. port, and unloading it at the same port or at a second

     U.S. port upon completion of the installation, a violation

     of the coastwise trade laws?

     (4)  Is the unloading of the unused portion of the umbilical

     manufactured in the U.K. (less than 5% of the umbilical

     laden on the vessel) at a U.S. port different from the U.S.

     port of mobilization a violation of the coastwise trade

     laws?

     (5)  Is the only dutiable portion of the umbilical

     manufactured in the U.K. and installed on the OCS the

     portion that runs from the seabed through the I-tube to the

     point of attachment on the platform?

     (6)  Is the unused portion of the umbilical manufactured in

     the U.K. (less than 5% of the total umbilical) which is

     unloaded at the U.S. port dutiable?

LAW AND ANALYSIS:

     46 U.S.C. App. 
 883, the coastwise merchandise statute

often called the "Jones Act," provides in part that no

merchandise shall be transported between points in the United

States embraced within the coastwise laws, either directly or via

a foreign port, or for any part of the transportation, in any

vessel other than a vessel built in, documented under the laws

of, and owned by citizens of the United States.  In interpreting

the coastwise laws (i.e., 46 U.S.C. App. 
 289, 
 883) Customs

has ruled that a point in the United States territorial waters is

a point in the United States embraced within the coastwise laws. 

The territorial waters of the United States consist of the

territorial sea, defined as the belt, 3 nautical miles wide,

seaward of the territorial sea baseline, and to points located in

internal waters, landward of the territorial sea baseline, in

cases where the baseline and coastline differ. 

     Section 4(a) of the Outer Continental Shelf Lands Act of

1953, as amended (43 U.S.C. 1333(a)) (OCLSA) provides in part

that the laws of the United States are extended to the subsoil

and seabed of the Outer Continental Shelf (OCS) and to all

artificial islands, and all installations and other devices

permanently or temporarily attached to the seabed, which may be

erected thereon for the purpose of exploring for, developing, or

producing resources therefrom to the same extent as if the OCS

were an area of exclusive Federal jurisdiction located within a

State.  Under the foregoing provision, we have ruled that the

coastwise laws and other Customs and navigation laws are extended

to mobile oil drilling rigs during the period they are secured to

or submerged onto the seabed of the OCS.  We have applied that

principle to drilling platforms, artificial islands, and similar

structures, as well as to devices attached to the seabed of the

OCS for the purpose of resource exploration operations. 

     The Customs Service has consistently held that the laying by

a foreign vessel of underwater cable between two points embraced

within the coastwise laws of the United States is not in

violation of 46 U.S.C. App. 
 883.  See HQ 110403, dated

September 15, 1989.  Customs has held that the sole use of a

vessel for the laying of cable is not coastwise trade subject to

46 U.S.C. App. 
 883.  See HQ 105644 (dated June 7, 1982), HQ

105648 (dated July 21, 1982), and C.S.D. 79-346.  Transportation

of the cable by the cable laying vessel from a point in the

United States to another United States point where the cable is

to be laid also is not considered coastwise trade.  We have

stated that it is the fact the cable is not landed but is merely

paid out in the cable laying operation which makes this operation

permissible.  See HQ 105648.  

     Concerning issues 1 and 2, the operations you describe are

cable laying operations.  For both the E/H cable and the CI

cable, the cable will not be landed, but will be paid out during

the course of the operations.  Based on the foregoing precedents,

the cable laying operations described in issues 1 and 2 do not 

violate 46 U.S.C. App. 
 883.

     The Customs Service has ruled that small amounts of

equipment laden on a vessel at a coastwise point and used by the

vessel for reasons relating to the operation of the vessel may be

later unladen at a second coastwise point without violation of 

46 U.S.C. App. 
 883.  See HQ 108945 (dated June 26, 1987), 

HQ 110403, and HQ 105644.  Based on your submissions, the

operations you describe in issue 3 would be considered the lading

of small amounts of equipment relating to the operation of the

vessel; consequently, such operations would not violate 46 U.S.C.

App. 
 883.

     Concerning unloading the unused U.K. umbilical at a U.S.

port, issue number 4, such would not be a violation of 19 U.S.C.

App. 
 883 since the transportation of the umbilicals from the

U.K. to a U.S. port would be considered arrival from a foreign

port and not a coastwise movement.  Since the U.K.-made umbilical

unladen at a U.S. port would be foreign merchandise entering the

U.S., it would be dutiable (issue number 6).  If you have further

questions regarding dutiability of this merchandise or need to

know the specific rate of duty please contact:

                    Mr. Marvin Amernick

                    Metals & Machinery Branch

                    Office of Regulations and Rulings

                    U.S. Customs Service

                    Franklin Court

                    1313 Constitution Ave., N.W. 

                    Washington, D.C. 20229

     Concerning issue number 5, in HQ 110403 we discussed this

issue, stating the following:

     ...As stated previously, under the Outer Continental

     Shelf Lands Act (43 U.S.C. 1333(A), the cable laid on

     the seabed between the production platforms will not be

     delivered to a point to which the United States laws

     apply.  Thus, unless that part of the cable is unloaded

     in a United States port or onto one of the platforms

     before being laid on the seabed, that part of the cable

     will not be dutiable.  However, the part of the cable

     which rises along the platforms' structures, from the

     point at which it is first attached to the production

     platforms will be dutiable, under the OCLSA. 

     Headquarters Decision 106454 PH (11-16-83).   

Based on your submissions and the above precedent, we agree that

the dutiable portion of the umbilical will be the portion that

attaches to the platform through the I-tube, and the portion

lying on the OCS between the platform and the termination base is

not dutiable.  In addition, assuming it is the end of the

umbilical that is attached to the termination base and it does

not rise along the base's structures, the portion of the

umbilical attached to the termination base would not be dutiable. 

     Finally, we note that you state that when the auxiliary

equipment is loaded at a U.S. port, personnel will also board the

vessel to operate the equipment.  46 U.S.C. App. 
 289 provides

that "[n]o foreign vessel shall transport passengers between

ports or places in the United States, either directly or by way

of a foreign port, under penalty of $200 for each passenger so

transported and landed."  Pursuant to 19 CFR 
 4.80a and 
 4.50,

the term passenger, for purposes of 46 U.S.C. App. 
 289, is

defined as "any person carried on a vessel who is not connected

with the operation of such vessel, her navigation, ownership, or

business."  If the personnel you describe meet this definition of

passenger, there would be a violation of 46 U.S.C. App. 
 289. 

We will not address this issue since it has not been raised, and

there is insufficient information on which to make a

determination.   

HOLDING:

     There is no violation of 46 U.S.C. App. 
 883 for the

operations described in issues 1-4.  The umbilical installed

which rises along the platform structures, as discussed in the

preceding paragraph, will be dutiable.  In addition, the excess

U.K. umbilical unloaded at a U.S. port will be dutiable.

                              Sincerely,

                              Chief

                              Entry and Carrier Rulings Branch

