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CATEGORY: Carriers

A. X. Soto

Soto Customs Service Inc.

P.O. Box 4199

Brownsville, Texas   78523-4199

RE:  Harbor Maintenance Fee; 26 U.S.C. 4461, 4462; 19 CFR 24.24

Dear Mr. Soto:

     This is in response to your letter of December 4, 1996.

FACTS:

     You state as follows:

     A vessel (semi-submersible rig) built in Japan in the year

     1978, registered in the Bahamas, and owned by Transocean

     Offshore, Inc. of Houston, TX 75252 was loaded aboard a

     submersible vessel in Singapore to be transported to

     Brownsville, TX.  This operation was executed due to time

     savings in transit utilizing the above mentioned method.

     Upon arrival and clearance of said rig at Brownsville, TX.

     it will be entered into Foreign Trade Zone (FTZ) No. 62 for

     repairs and modifications.  After the above mentioned

     operations are performed on said rig, it will be cleared for

     a foreign destination.  

     Since the vessel (rig) meets requirements as prescribed by

     section 4 and exemptions as noted in section 24.24 of the

     U.S. Customs Regulations, it is our belief that HMF should

     not be applicable.

ISSUE:

     Whether the harbor maintenance fee is applicable in the

above-described situation.

LAW AND ANALYSIS:

     Title 26, United States Code, 

 4461 and 4462, provide for

the imposition of the HMF, including special rules regarding its

administration.  Specifically, the applicable statutory

authority, as amended, provides in pertinent part as follows:

          Section 4461.  Imposition of Tax             

                (a) General rule.--There is hereby imposed a tax

on any port use.               (b) Amount of tax.--The amount of

the tax imposed by subsection                       (a) on any

port use shall be an amount equal to 0.125 percent                      of the value of the commercial cargo involved.                       (c) Liability and time of imposition of

tax.--                                  (1) Liability.--The tax

imposed by subsection (a) shall be                     paid by--  

                         (A) in the case of cargo entering the

United States,                          the importer,...                                                 *    *    *                                  Section 4462. Definitions and

Special Rules.           

               (a) Definitions.--For purposes of this

subchapter--                            (1) Port Use.--The term

 port use' means--                                (A) the loading

of commercial cargo on, or                             (B) the

unloading of commercial cargo from,                              

           a commercial vessel at a port.                                  *    *    *                   

                    (3) Commercial Cargo.--                      

                         (A) In General.--The term  commercial

cargo' means                             any cargo transported on

a commercial vessel,..."                          *    *    *               

     The applicable regulatory authority promulgated by Customs

pursuant to 26 U.S.C.
 4462(h) to implement the above statutory

provisions is found in 
 24.24, Customs Regulations (19 CFR 


24.24).  Specifically, 
 24.24 provides, in pertinent part:

          (a) Fee. Commercial cargo loaded on or unloaded from a

          commercial vessel is subject to a port use fee of 0.125

          percent (.00125) of its value if the loading or

          unloading occurs at a port within the definition of

          this section, unless exempted under paragraph (c) of

          this section...

          (b) Definitions.  For the purpose of this section:

               ...

               (2)Commercial cargo means, unless exempted by

paragraphs               (c)(1) and (2) of this section,

merchandise transported on a                 commercial

vessel...Whenever the term "cargo" is used, it means             merchandise, but not passengers.

     In your letter, you reference the "...exemptions as noted in

section 24.24 of the U.S. Customs Regulations..." and you state

"...it is our belief that HMF should not be applicable." 

However, you do not identify which exemption you may be referring

to.

     Based on the facts presented, it is our determination that

the harbor maintenance fee applies in the situation described. 

There is no exemption therefrom which would appear to apply.

     We call to your attention 19 CFR 
24.24(e)(3)(i), which

provides:

     (e) Collections -

     ...

     (3) Import vessel movements-(i) Time and place of liability. 

     Subject to the exemptions and special rules of this section,

     when imported cargo is unloaded from a commercial vessel at

     a port within the definition of this section, and destined

     for either consumption, warehousing, or foreign trade zone

     admission, the importer of that cargo, or in the case of

     foreign trade zones, the person or corporation responsible

     for bringing merchandise into the zone, is liable for

     payment of the port use fee at the time of unloading.  The

     fee is based on the U.S. Customs appraised value of the

     shipment pursuant to 19 U.S.C. 1401a, the same basis as that

     used for duty payment.  The fee shall be collected on all

     formal entries, including warehouse entries and temporary

     importation under bond entries, and admissions into foreign

     trade zones.

HOLDING:

     The harbor maintenance fee applies to the transaction

described in your letter.

                              Sincerely,

                              Chief,

                              Entry and Carrier Rulings Branch

