                            HQ 226726

                        December 19, 1996

CON-9-RR:IT:EC 226726 PH

CATEGORY: Bonds

Port Director

U.S. Customs Service

300 South Ferry Street

Terminal Island, California 90731

RE: Internal Advice; Temporary Importation Bond (TIB);

    Anticipatory Breach; Heading 9813, HTSUS; 19 CFR 10.31; 19

    CFR 10.39(g); Treasury Decision (T.D.) 95-22

Dear Madame or Sir:

In your memorandum of November 6, 1995 (Your File: MAR 1 02

LA:S:TC:6 AS XCON-9-09), you requested internal advice on a

temporary importation bond (TIB) stated to cover the importation

of nine vehicles of which six were exported and three remain in

the United States.  You enclosed materials relating to this

matter with your memorandum.  Our ruling follows.

FACTS:

The importer imported nine vehicles under TIB subheading

9813.00.30, HTSUS, on May 15, 1993.  According to personnel in

your office and a notation in the file, the TIB was extended for

one additional year.  Six of the vehicles were exported on July

6, 1994.

By letter of February 23, 1995, the representative of the

importer sought to confirm that the importer's responsibilities

in regard to the TIB entry would be completely satisfied upon

payment of the liquidated damages in regard to the three vehicles

remaining in the United States.  Your office responded by letter

of March 7, 1995, stating that you had been advised that the

importer' responsibilities regarding the TIB entry would be

satisfied upon payment of all liquidated damages for the three

automobiles remaining in the United States.  You noted that

payment of the liquidated damages does not equate to the valid

entry of the vehicles into the United States.  You stated that

the liquidated damages would be double the duty/MPF for the three

vehicles that remaining in the United States ($1,335.14,

according to your letter).

By letter of March 27, 1995, the representative of the importer,

"[p]ursuant to [s]ection 10.39(f) of the Customs Regulations,

[presented] a voluntary tender of $1,335.14 as liquidated damages

due for anticipatory breach of the subject TIB entry."  The model

numbers for the three vehicles remaining in the United States

were listed, and the stated value and duties and fees

attributable to them, were stated.  According to this letter,

Customs files would reflect the exportation of six of the

vehicles covered by the TIB, as well as evidence of compliance

with Department of Transportation (DOT) and Environmental

Protection Agency (EPA) regulations for the three vehicles

remaining in the United States.  Enclosed in the file is a

receipt for the above amount as a "Voluntary Tender For TIB."

In the file there is a July 26, 1995, letter from the

representative of the importer stating that "... we require a

letter to be presented to the State of California in regard to

the registration of these vehicles [the vehicles are listed and

have the same VIN numbers as the vehicles listed in the March 27,

1995, letter (above)]."  There is an August 8, 1995, letter from

your office in response to the July 26, 1995, letter, advising

that the "[TIB case, with the same vehicles listed as above] was

closed on April 6, 1995 upon payment of the claim for liquidated

damages."  The letter proceeded to state that:

    The closure of this case in its administrative process is

    not to be construed as Customs release or entry of the above

    vehicles.  The TIB period has expired and any extension must

    be requested from the Chief, Entry Rulings Branch in

    Washington, D.C. as noted on the attached TIB Fact Sheet. 

    Unless such an extension is granted, these vehicles must be

    exported or destroyed, under Customs supervision, to satisfy

    the Customs regulations.

By letter of August 25, 1995, the representative of the importer

asked that you seek internal advice in this matter "so that a

letter can be issued to the importer which will facilitate lawful

registration of the vehicles covered by the case so that they can

remain in the country permanently."  In your November 6, 1995,

memorandum, you sought internal advice on this matter, as

requested.  Specifically, you asked whether payment of liquidated

damages precludes the necessity for exporting merchandise

imported on a TIB and, among other issues, you raise the question

of whether two times the duties plus merchandise processing fees

is a sufficient bond for TIB's for non-complying vehicles.

ISSUE:

Must merchandise be exported or destroyed when the merchandise

has been entered under a TIB and liquidated damages have been

assessed and paid, as a result of an anticipatory breach as

provided for in 19 CFR 10.39(g)?

LAW AND ANALYSIS:

Subheading 9813.00.30, HTSUS, provides for the temporary duty-free entry of "[a]rticles intended solely for testing,

experimental or review purposes ...."  Pursuant to U.S. Note 1(a)

of Subchapter XIII of Chapter 98, HTSUS, which contains

subheading 9813.00.30:

    The articles described in the provisions of this subchapter,

    when not imported for sale or for sale on approval, may be

    admitted into the United States without the payment of duty,

    under bond for their exportation within 1 year from the date

    of importation, which period, in the discretion of the

    Secretary of the Treasury, may be extended, upon

    application, for one or more further periods which, when

    added to the initial 1 year, shall not exceed a total of 3

    years ....

The Customs Regulations pertaining to TIB's are found in 19 CFR

10.31 through 10.40.  Under section 10.31(f), with certain

exceptions not applicable in this case, the bond amount for a TIB

is required to be "... equal to double the duties, including

fees, which it is estimated would accrue (or such larger amount

as the port director shall state in writing or by the electronic

equivalent to the entrant is necessary to protect the revenue)

had all the articles covered by the entry been entered under an

ordinary consumption entry."  Section 10.39(a) provides that

charges against bonds for TIB entries may be canceled in the

manner prescribed in 19 CFR 113.55.  Section 113.55(a) provides

that a bond to assure exportation may be canceled either upon

exportation (as described in section 113.55(a)(1)) or upon the

payment of liquidated damages.  Section 10.39(f) provides that in

instances where there has been partial compliance with the terms

of a TIB and a written petition for relief is filed, total

liability under the TIB may be canceled upon the payment of an

amount equal to double the duty or 110% percent of the duty, as

appropriate, of the articles in respect of which the default

occurred.  Under section 10.39(g) (as added by Treasury Decision

(T.D.) 95-22 (published in the Federal Register on March 20, 1995

(60 FR 14630)), after publication of a Notice of Proposed

Rulemaking in the Federal Register (57 FR 44714, September 29,

1992)):

    If an importer anticipates that the merchandise entered

    under a [TIB] will not be exported or destroyed in

    accordance with the terms of the bond, the importer may

    indicate to Customs in writing before the bond period has

    expired of the anticipated breach.  At the time of written

    notification of the breach, the importer shall pay to

    Customs the full amount of liquidated damages that would be

    assessed at the time of breach of the bond, and the entry

    will be closed.  The importer shall notify the surety in

    writing of the breach and payment.  By this payment, the

    importer waives his right to receive a notice of claim for

    liquidated damages as required by 
 172.1(a) of this

    chapter.

Section 10.39(g) was considered in a recent court case involving

TIB's (Titanium Metals Corp. v. United States, 901 F. Supp. 362

(CIT 1995)).  In this case, which upheld Customs position that

merchandise subject to antidumping duties or countervailing

duties could be entered under a TIB, the Court described section

10.39(g) as follows:

    Under the new amendment, an importer may choose not to

    export goods entered under TIB and pay liquidated damages

    equal to the amount of the bond at that time, rather than at

    the expiration of the statutory time period (generally, one

    year). [901 F. Supp. at 366]

The Court in the Titanium Metals case noted Customs position that

for purposes of quota laws, Customs has considered TIB entries to

be entered for consumption and counted such entries against the

applicable quota (901 F. Supp. 366, footnote 11).  This Customs

position was published in Treasury Decisions 54802(53) and (54). 

The reason for the position taken in these T.D.'s has been

explained in a number of subsequent letters (see quoted material

on page 4 of HQ Ruling 225642, April 3, 1995, copy enclosed; see

also C.S.D. 93-21 ("The rationale for so deeming TIB entries to

be consumption entries for purposes of administering quotas is

that to rule otherwise could allow the circumvention of the quota

laws (i.e., otherwise merchandise subject to quota for which no

visa could be obtained could be entered under a TIB entry and, if

consumed in the United States, subject only to liquidated

damages)" (emphasis added)).

The foregoing makes it clear that when merchandise is entered

under TIB and the bond is canceled upon payment of liquidated

damages, the merchandise is not required to be exported or

destroyed, nor is any entry for consumption required.  The Court

in Titanium Metals described the provision in 19 CFR 10.39(g)

(providing for anticipatory breaches of TIB's) in just those

terms (i.e., "... an importer may choose not to export goods

entered under TIB and pay liquidated damages ..." (supra))). 

This is consistent with Customs long-standing position regarding

TIB's and quota merchandise, as described above (i.e., otherwise,

if merchandise under TIB could be required to be destroyed or

exported, there would be no danger of the quota being

circumvented).  Finally, the Customs Regulations themselves

provide that once liquidated damages are assessed and paid, the

bond for the TIB entry is canceled (19 CFR 10.39(a); 19 CFR

113.55(a)(2), described above).

In regard to your question about whether the bond amount for

TIB's provided for in 19 CFR 10.39 is sufficient when the

imported merchandise may be non-complying vehicles (we assume you

mean vehicles which do not meet Environmental Protection Agency

(EPA) emission requirements and/or Department of Transportation

(DOT) safety requirements), see the applicable Customs

Regulations (19 CFR 12.73 and 12.80).  These provisions provide

for exemption from the usual bonding requirements for non-complying vehicles imported for the purpose of test or experiment

(section 12.73(h)(2); section 12.80(b)(1)(vii) and 12.80(c)(3)),

if certain conditions are met.  Those conditions are, under

section 12.73, prior approval by the EPA in writing (although a

bond may be provided for timely submission of such written

approval (section 12.73(j))) (section 12.73(h), and, under

section 12.80, a declaration and statement fully describing the

test or experiment, the estimated period of time necessary to use

the vehicle on the public roads, and the disposition to be made

of the vehicle after completion of the test or experiment

(section 12.80(c)(3)).  In the case of the latter, Customs is

required to forward the declaration and statement to the National

Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) in the DOT.

Thus, these Customs Regulations contain control mechanisms under

which the Federal Agencies primarily involved are informed and/or

involved in the importation of the vehicles for test or

experiment.  These Customs Regulations were either approved by

the other Federal Agency (see Treasury Decision (T.D.) 78-478,

signed by the then Administrator of the NHTSA) or coordinated

with the other Federal Agency (according to the file for T.D. 88-40, the regulations in section 12.73 were coordinated with the

EPA).  We note that, according to the March 27, 1995, letter from

the representative of the importer in this case, evidence of

compliance with DOT and EPA requirements for the three vehicles

remaining in the United States has allegedly been presented to

your office.  In view of the foregoing and the clear language in

the Customs Regulations setting amounts for bonds for TIB

entries, we see no authority for setting such bonds in an amount

greater than "double the duties, including fees" (19 CFR

10.31(f)).  The only exception is that given in the parenthetical

statement in section 10.31(f) (i.e., "such larger amount as the

port director shall state in writing or by the electronic

equivalent to the entrant is necessary to protect the revenue"). 

In view of the above-described regulations in 19 CFR 12.73 and

12.80 (in which the Federal Agencies primarily involved authorize

the admission of non-conforming vehicles for test or experiment

without bond, in certain conditions), protection of the revenue

does not appear to be involved.  

HOLDING:

Merchandise which has been entered under a TIB and for which

liquidated damages have been assessed and paid, as a result of an

anticipatory breach as provided for in 19 CFR 10.39(g), is not

required to be exported or destroyed (because the bond for the

TIB entry has been canceled (19 CFR 10.39(a); 19 CFR

113.55(a)(2)).

The Office of Regulations and Rulings will take steps to make

this decision available to Customs personnel via the Customs

Rulings Module in ACS and the public via the Diskette

Subscription Service, Freedom of Information Act and other public

access channels 60 days from the date of this decision.

                           Sincerely,

                           Director, International

                           Trade Compliance Division

Enclosure

