                            HQ 546033

                          March 14, 1996

RR:IT:VA  546033 EK

CATEGORY:  Valuation

Port Director

New York - JFK Area

RE:  Internal Advice No. 25/95; Dutiability of Royalty Payments;

Related Parties;

        Dutiability of Proceeds

Dear Sir:

     This is in response to your memorandum of June 2, 1995,

regarding Internal Advice No. 25/95.  The importer, through

counsel, has requested internal advice with respect to payments

made by the importer to its related party in Italy.  We have

granted confidential treatment for the name of the importer and

names of all other parties implicated in the ruling request.  We

regret the delay in responding. 

FACTS:

     The importer, ********************.,  (hereinafter referred

to as importer), is a wholly-owned subsidiary of 

************************************************************ 

(hereinafter referred to as Company A).  Company A is a wholly-owned subsidiary of  ****************************** (hereinafter

referred to as licensor).  The licensor also owns

************************************** (hereinafter referred to

as seller), which sells and supplies jewelry and silver to the

importer.  Company A owns ***************************** 

(hereinafter referred to as seller), which also sells jewelry and

watches to the importer.  The importer is related to both of the

sellers and to the licensor within the meaning of section 402(g)

of the Tariff Act of 1930, as amended by the Trade Agreements Act

of 1979 (TAA; 19 U.S.C. 1401a(g)). 

      Counsel states that the importer has previously submitted

information and documentary evidence which establishes that the

prices paid by the importer are "acceptable" within the meaning

of section 402(b) of  the TAA.  We are assuming, for purposes of

this internal advice request, that transaction value is in fact

applicable in 
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appraising the imported merchandise, and that the relationship

between the parties does not influence the price actually paid or

payable. 

     Pursuant to an agreement dated April 30, 1988, the importer

pays the licensor a license fee for the use of a trademark and

trade name on the products that it sells in the United States. 

The licensor grants the importer the right to use the tradename

and trademark in the operation of its New York store and the

right to sell products in the store.  Therefore, two separate

licenses are granted to the importer.  One is for the importer to

use the trade name in its operation of the retail store, and the

other authorizes the importer  to sell in the store jewelry,

silverware, watches and other products purchased by the importer

from the sellers of the products.  

     In exchange for these rights granted to the importer, the

importer is required to pay the licensor a license fee equal to a

percentage of its net sales, less any discounts, allowances and

sales tax.  In an addendum letter to the license agreement dated

October 17, 1990, the payments are not due with respect to any

sale of products to a company in which the licensor owns,

directly or indirectly, or to an independent franchise retailer

of the products in question.   

ISSUE:

     Whether the payments made by the importer to the related

party licensor are an addition to the price actually paid or

payable as either a royalty or as a proceed of a subsequent

resale.  

LAW AND ANALYSIS:

     The preferred method of appraising merchandise imported into

the U.S. is transaction value pursuant to section 402(b) of the

Tariff Act of 1930, as amended by the Trade Agreements Act of

1979 (TAA; 19 U.S.C. 1401a).  Section 402(b)(1) of the TAA

provides, in pertinent part, that the transaction value of

imported merchandise is the "price actually paid or payable for

the merchandise when sold for exportation to the United States",

plus enumerated statutory additions, including any royalty or

license fee related to the imported merchandise that the buyer is

required to pay as a condition of the sale for export to the

United States, section 402(b)(1)(D).  In addition, the "proceeds

of any subsequent resale, disposal, or use of the imported

merchandise that accrue, directly or indirectly, to the seller" 

must be added to the price actually paid or payable (section

402(b)(1)(E)).   

     For purposes of this internal advice, we are assuming that

the payment of the license at issue is distinct from the price

actually paid or payable for the imported merchandise. 

Therefore, this ruling addresses the issue of whether the

payments are 
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included in transaction value from the perspective of whether

they constitute additions to the price actually paid or payable.  

     Pursuant to section 402(b)(1)(D) of the TAA, an addition to

the price actually paid or payable is made for any royalty or

license fee which is "related to the imported merchandise that

the buyer is required to pay, directly or indirectly, as a

condition of the sale of the imported merchandise for exportation

to the United States."   The

Statement of Administrative Action, H.R. Doc No. 153, 96 Cong.,

St. 1st Sess., reprinted in, Department of the Treasury, Customs

Valuation under the Trade Agreements Act of 1979 (October 1981),

at 48-49, which forms part of the legislative history of the TAA,

provides for the following:

     Additions for royalties and license fees will be limited to

     those that the buyer is required to pay, directly or

     indirectly, as a condition of sale of the imported

     merchandise for exportation to the United States.  In this

     regard, royalties and license fees for patents covering

     processes to manufacture the imported merchandise will

     generally be dutiable, whereas royalties and license fees

     paid to third parties for use, in the United States of

     copyrights and trademarks related to the imported

     merchandise, will generally be considered as selling

     expenses of the buyer and therefore will not be dutiable. 

     However, the dutiable status of royalties and license fees

     paid by the buyer must be determined on a case-by-case basis

     and will ultimately depend on:  (1) whether the buyer was

     required to pay them as a condition of sale of the imported

     merchandise for exportation to the United States; and (ii)

     to whom and under what circumstances they were paid.  For

     example, if the buyer pays a third party for the right to

     use, in the United States, a trademark or copyright relating

     to the imported merchandise, and such payment was not a

     condition of sale of the merchandise for exportation to the

     United States, such payment will not be added to the price

     actually paid or payable.  However, if such payment was made

     by the buyer as a condition of sale of the merchandise for

     exportation to the United States, an addition will be made. 

     As a further example, an addition will be made for any

     royalty or license fee paid by the buyer to the seller,

     unless the buyer can establish that such payment is distinct

     from the price actually paid or payable for the imported

     merchandise, and was not a condition of sale of the imported

     merchandise to the United States.

     In a general notice on the dutiability of royalty payments,

i.e., Dutiability of Royalty Payments, Vol. 27, No. 6 Cust. B. &

Dec., February 10, 1993, Customs determined that three factors

are relevant in determining whether a royalty is dutiable.   

These factors are:  (1) whether the imported merchandise is

manufactured under patent;  (2)  whether the royalty is involved

in the production or sale of the imported merchandise, and;  (3) 

whether the importer can buy the product without paying the 
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fee.  Affirmative responses to factors one and two and a negative

response to factor three indicates that the payments are a

condition of sale and, therefore, dutiable as 

royalty payments.  In order to determine whether the payment of

the royalty is a condition of sale, it is necessary to apply the

three-question analysis set forth in the notice.  

     Based upon the information submitted, the first question is

answered in the negative, i.e., the merchandise is not

manufactured under patent.  

     Regarding question No. 2, we disagree with the importer that

the royalty is not involved with the production or sale of the

imported merchandise.  The license agreement is replete with

requirements regarding the sale of the imported merchandise.  In

the agreement between the importer and licensor, page 2 states: 

"WHEREAS, [LICENSOR] is the owner of the trademark and tradename

 [-----]' and is engaged, together with its affiliate companies,

in the business of designing, manufacturing and/or selling

jewelry, goldsmith's wares, silverware, watchmakings, antiques,

gifts and other precious objects using the name and trademark  [-----]'.  In addition, page 3 states:  "WHEREAS, [LICENSOR] and

its affiliate companies are engaged in the sale of their products

in stores operated by them or by third parties on the basis of

agreements having as object the use of the name  [-----]'  as

tradesign and the sale of  [LICENSOR]' products".  On page 4 of

the agreement, paragraph 1(b) provides for the suppliers of the

merchandise and further states that "[LICENSOR] reserves the

right to designate other Suppliers or withdraw any of them

previously designated from time to time."  The agreement between

the importer and licensor further requires that the importer

purchases a minimum amount of products (See, paragraph 5.2, pg.

7).  In addition, paragraph 5.3 on page 8 of the agreement states

that "[o]rders shall be placed in Rome in accordance with a

purchase schedule prepared by [LICENSOR] and shall be subject to

acceptance and the availability of Products.  Order confirmations

shall indicate delivery dates and prices and accepted orders

shall be filled directly by the Supplier indicated on the order

confirmation."   Paragraphs 6.1 and 6.2, respectively, provide: 

"All orders shall be subject to [LICENSOR'S] standard terms and

conditions of sale", and "Delivery of the Products and the

transfer of title and of the risk related thereto shall be at the

moment when the Products are delivered by the Supplier to the

carrier or shipping agent designated by [IMPORTER].  Expenses for

transport, insurance and customs duties payable on the Products

shall be borne by [IMPORTER]."  

     The answer to question No. 2 is clearly yes.  With regard to

question 3, i.e., whether the importer could buy the product

without paying the license fee, it is our conclusion that the fee

is in fact a condition of sale of the imported merchandise. 

Since the licensor has such control over the sale of the imported

product to the importer, it is our conclusion that the licensor

would not allow the product to be sold by its 
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wholly-owned suppliers if the importer was not paying the license

fee.  The payment of the license fee and the sale and importation

of the imported merchandise are tied together and are not

exclusive of one another.  The license fee is a condition of

sale, and the license fee paid to the licensor must be added to

the price actually paid or payable in determining transaction

value.  

     We do not need to address the issue of whether the license

payments should be added to the price actually paid or payable

pursuant to section 402(b)(1)(E) of the TAA, as proceeds of a

subsequent resale.  They are clearly added to the price actually

paid or payable pursuant to section 402(b)(1)(D) as license fees

related to the imported merchandise that the buyer is required to

pay as a condition of the sale of the merchandise.  

HOLDING:

     The license fees paid by the importer to the related party

licensor are to be added to the price actually paid or payable

for the imported merchandise when sold for exportation to the

United States by the related party suppliers.  

                              Sincerely,

                              Acting Director, 

                              International Trade Compliance

Division 

