                            HQ 546112

                           July 5, 1996

VAL RR:IT:VA 546112 CRS

CATEGORY:  Valuation

Port Director

U.S. Customs Service

JFK International Airport

Building #77

Jamaica, NY 11430

RE:  IA 43/95; transaction value not applicable; section 402(f);

pharmaceutical products

Dear Sir:

     This is in reply to your memorandum VAL-2-K:C:A2 KC, dated

August 14, 1995, under cover of which you forwarded, through the Food

and Chemicals Branch, National Commodity Specialist Division, the

above-referenced request for internal advice filed by Ross & Hardies

on behalf of Ciba-Geigy Corporation (the "importer").  Counsel made

an additional submission in a letter dated December 7, 1995, and

subsequently met with members of my staff regarding this matter.  We

regret the delay in responding.

FACTS:

     The importer is a subsidiary of Ciba-Geigy Ltd. ("Ltd"), a Swiss

company, from which it imports certain pharmaceutical products, in

particular, the drugs Trileptal and Valsartan, the appraisement of

which is the subject of this internal advice request.  Both drugs are

imported solely for purposes of testing and research since neither

has been approved for sale in the United States.  Trileptal is

produced in Britain and is being tested for use in the treatment of

epilepsy; Valsartan is produced in Switzerland and is being tested

for use in the treatment of hypertension.

     On November 23, 1994, the importer filed an entry for a shipment

of Trileptal and Valsartan that was supplied to the importer free of

charge by Ltd.  The total declared value for both drugs was U.S.

$1.00.  Your office determined that the declared values were

unacceptable and rejected the entry.  The importer resubmitted the

entry several times, the last occasion being in January 1995. 

However, you also determined that the revised values submitted by the

importer were unacceptable and, subsequently, on May 19, 1995,

notified the importer via a Form 29 Notice of Action of a proposed

value advance.  In response, counsel for the importer filed the

instant request for internal advice.

     Both your office and counsel acknowledge that transaction value

is inapplicable since the imported merchandise was not the subject of

a sale and that, consequently, one of the alternative methods of

appraisement must be used.  In this regard, counsel contends that the

appraised value of the imported merchandise should be determined with

reference to a protocol on "research and development materials"

between the importer and Ltd that became effective on April 20, 1995. 

The protocol establishes a "declaration value" to be used as the

customs value in respect of research and development materials such

as the imported pharmaceuticals.  The "declaration value" would apply

only to research and development materials that were not approved for

sale to the United States.  Products which have been approved for

sale but are supplied to the importer free of charge will be assigned

a value equal to the intended resale price of the product.

     A copy of the protocol was submitted for our review but does not

explain how the declaration value is derived.  However, according to

counsel, the "declaration value" represents the average cost

(material inputs and direct processing costs) of the products. 

Average cost is calculated by allocating gross costs to all such

items by means of simple averaging. In his letter of December 7,

1995, counsel proposed increasing the "declaration value" by a factor

of eight percent in order to incorporate some form of profit factor. 

It is your position that the importer's "declaration value" is not an

acceptable means of appraising the imported merchandise.

ISSUE:

     The issue presented is whether the importer's "declaration

value" represents an acceptable basis for determining the appraised

value of the imported merchandise.

LAW AND ANALYSIS:

     Merchandise imported into the United States is appraised in

accordance with section 402 of the Tariff Act of 1930, as amended by

the Trade Agreements Act of 1979 (TAA; 19 U.S.C. 
 1401a).  The

primary method of appraisement under the TAA is transaction value,

which is defined as the "price actually paid or payable for

merchandise when sold for exportation to the United States," plus

five statutorily enumerated additions thereto.  19 U.S.C. 


1401a(b)(1).  However, imported merchandise must have been sold for

exportation to the United States in order for transaction value to be

acceptable.  A "sale" is a transfer of ownership in property from one

party to another for a price or other consideration.  J.L. Wood v.

United States, 62 CCPA 25, C.A.D. 1139 (1974); J.H. Cottman & Co. v.

United States, 20 CCPA 344, T.D. 46114 (1932).  In the instant case,

the imported merchandise was not sold to the importer but was

supplied free of charge by Ltd, a related person as defined by

section 402(g) of the TAA.  Accordingly, transaction value is

inapplicable.

     When imported merchandise cannot be appraised on the basis of

transaction value, it is to be appraised in accordance with the

remaining methods of valuation, applied in sequential order.  The

alternative bases of appraisement, in order of precedence, are:  the

transaction value of identical merchandise; the transaction value of

similar merchandise; deductive value; and computed value.  If the

value of imported merchandise cannot be determined under these

methods, it is to be determined in accordance with section 402(f) of

the TAA.  19 U.S.C. 
 1401a(a)(1).

     The first and second alternative bases of appraisement are the

transaction value of identical merchandise and the transaction value

of similar merchandise, as determined in accordance with section

402(c) of the TAA.  Appraised values of identical and similar

merchandise are based on values that are acceptable as appraised

values under section 402(b) of the TAA.  19 U.S.C. 
 1401a(c)(1). 

However, your office has advised that it is unaware of any

merchandise that would be considered "identical" or "similar" to the

merchandise being appraised pursuant to section 402(c) of the TAA. 

Consequently, neither the transaction value of identical merchandise,

nor the transaction value of similar merchandise, is an acceptable

basis of appraisement.

     Deductive value pursuant to section 402(d) of the TAA is the

next sequentially applicable basis of appraisement and is based on

the unit price at which the merchandise concerned is sold in the

greatest aggregate quantity, generally in the condition as imported

and at or about the time of importation of the merchandise being

appraised.  However, the imported merchandise is used for testing and

is not sold after importation.  As a result, the deductive value

method of appraisement is also inapplicable under the  circumstances

of the instant case.

     The computed value method, set forth in section 402(e) of the

TAA, is the next potentially applicable basis of appraisement. 

Computed value is defined as the sum of, inter alia:  the cost or

value of the materials and the fabrication and other processing of

any kind employed in the production of the imported merchandise; and

an amount for profit and general expenses equal to that usually

reflected in sales for export to the U.S., by producers in the

country of exportation, of merchandise of the same class or kind.  19

U.S.C. 
 1401a(e)(1).  Counsel contends that an amount for profit and

general expenses cannot be reflected in the computed value

calculation because the subject pharmaceutical products are not sold

for export to the U.S.  Thus, counsel argues, there is no amount for

profit and general expenses and, this element of value lacking,

computed value is not an acceptable basis of appraisement.

     As noted above, section 402(e)(1)(B) provides that the amount

for profit and general expenses is to be equal to that usually

reflected in sales of merchandise of the same class or kind.  Customs

will accept the producer's figure, however, provided it is not

inconsistent with the amount usually observed in sales of same class

or kind merchandise.  19 U.S.C. 
 1401a(e)(2)(A).  See also, 19

C.F.R. 
 152.106.

     In this regard, we note that in certain circumstances the TAA

recognizes that the profit component of the amount for profit and

general expenses may be zero.  Section 152.106(c), Customs

Regulations, provides in pertinent part:

     The amount for profit and general expenses will be taken

     as a whole.  If the producer's profit figure is low and

     general expenses high, those figures taken together

     nevertheless may be consistent with those usually reflected

     in sales of imported merchandise of the same class or kind.

     (1) Interpretative note 1.  A product is introduced into

     the United States, and the producer accepts either no

     profit or a low profit to offset the high general expenses

     required to introduce the product into this market.  If the

     producer can demonstrate that there is a low profit on

     sales of the imported merchandise because of peculiar

     commercial circumstances, the actual profit figures will

     be accepted provided the producer has valid commercial

     reasons to justify them and his pricing policy reflects the

     usual pricing policies in the industry.

19 C.F.R. 
 152.106(c).  See also Statement of Administrative Action

(SAA), H.R. Doc. No. 153, 96 Cong., 1st Sess., pt 2, reprinted in,

Department of the Treasury, Customs Valuation under the Trade

Agreements Act of 1979 (October 1981), at 62.

     The language cited above illustrates that in certain situations,

such as the one presented by the unusual circumstances of the instant

case, computed value could still be used to appraise the imported

merchandise despite the fact that the amount for profit and general

expenses, taken as a whole, does not reflect any profit.  As noted

above, the regulations and the Statement of Administrative Action

recognize that due to peculiar commercial circumstances Customs may

accept the producer's figures, provided the producer has valid

commercial reasons to justify them and the pricing policy reflects

the usual pricing policies in the industry.  In this case, based on

the information presented, the fact that the imported merchandise is

not approved for sale and is used only for testing constitute valid

commercial reasons why the amount for profit and general expenses,

taken as a whole, does not include profit.  It is therefore our

position that computed value is an acceptable basis of appraisement

in the instant case.  Nevertheless, since the importer has declined

to provide any computed value information, we are unable to appraise

on this basis.

     If merchandise cannot be appraised under the above methods, its

value is to be determined in accordance with section 402(f) of the

TAA which provides that merchandise should be appraised on the basis

of a value derived from one of the previous methods, reasonably

adjusted to the extent necessary to arrive at a value.  19 U.S.C. 


1401a(f)(1).  To the greatest extent possible, values determined

under section 402(f) should be based on previously determined values. 

SAA at 63.  Section 402(f) precludes the use of certain methods,

however, such as methods based on minimum values, or arbitrary or

fictitious values.  Moreover, section 402(f) specifically provides

that merchandise may not be appraised on the basis of "a cost of

production, other than a value determined under subsection (e) of

this section for merchandise that is identical merchandise or similar

merchandise to the merchandise being appraised."  19 U.S.C. 


1401a(f)(2)(D).

     Under section 402(f), the importer has proposed appraising the

imported merchandise on the basis of the "declaration value"

described above.  Based on the limited information provided by the

importer, we understand that the "declaration value" represents the

average cost of the products and is calculated by allocating gross

costs to all such items by means of simple averaging.  While the

"declaration value" is an attempt at some form of modified computed

value, section 402(f)(2)(D) of the TAA unambiguously prohibits using

a cost of production, other than a value determined under section

402(e) for merchandise that is identical or similar to that being

appraised.  The importer's "declaration value", which is not

determined in accordance with section 402(e), is therefore patently

unacceptable under section 402(f).  Moreover, in regard to the

proposed "declaration value", we note once again that an actual

computed value could have been derived under section 402(e) had the

necessary information been provided.

     However, absent this data the imported merchandise must be

appraised pursuant to section 402(f) of the TAA on the basis of a

method derived from one of the methods set forth in sections 402(b)-(e).  Under section 500 of the Tariff Act of 1930, as amended, which

sets forth Customs' general appraisement authority, the appraising

officer may use "all reasonable ways and means in his power" to fix

the final appraisement of imported merchandise.  19 U.S.C. 
 1500. 

Accordingly, if the value of imported merchandise cannot be

determined on the basis of a method derived from sections 402(b)-(e),

it is our position that the value of the imported merchandise may be

determined using all other reasonable ways and means so long as the

method is not precluded by section 402(f)(2)(D).

HOLDING:

     In conformity with the foregoing, the importer's "declaration

value" is not an acceptable basis of determining the appraised value

of the imported merchandise under section 402(f) of the TAA.   The

imported merchandise should be appraised using all other ways and

means consistent with 19 U.S.C. 

 1401a(f), 1500.

     This decision should be mailed by your office to the internal

advice requester no later than sixty days from the date of this

letter.  On that date the Office of Regulations and Rulings will take

steps to make the decision available to Customs personnel via the

Customs Rulings Module in ACS and to the public via the Diskette

Subscription Service, the Freedom of Information Act and other public

access channels.

                         Sincerely,

                         Acting Director

                         International Trade Compliance Division

