                                                   HQ 546349

May 10, 1996

RR:IT:VA  546349 RSD

CATEGORY : VALUATION

Port Director

United States Customs Service

JFK Airport

Jamaica, New York 11430

RE:  Application for Further Review of Protest Number 1001-96-100720 concerning           dutiability of interest charges

Dear Sir:

     This is in response to your memorandum dated April 12, 1996,

forwarding the application for further review in the above

referenced protest; filed on behalf of Toyo Ink America, Inc.

(hereinafter Toyo) regarding the appraisement of crude pigment.

FACTS:

     Toyo purchased the merchandise from Toyo Ink  MFG, Co., Ltd.

of Japan, (hereinafter Toyo Ink) and imported it into the United

States by making three entries, which are the subject of this

protest, at John F. Kennedy Airport on July 10, 1995.  Toyo Ink's

invoices submitted with the entries provide a description of each

item purchased, indicate the quantity of each of the products

purchased, the unit C.I.F. prices, and calculate the amount of

money owed in U.S. dollars for each of the products purchased. 

The total quantity and costs of all merchandise purchased on the

invoices are also tabulated.  Ocean freight, insurance, and

interest charges are deducted from the total cost of all the

merchandise to arrive at an "FOB VALUE".  The invoices show that

the payment terms were 120 days after B/L date.  The interest

rate indicated is 4 percent.  Apparently, the interest rate was

determined based a one percent charge per month times the 4

months that Toyo Inc. afforded Toyo to pay for the goods.  The

protestant reports that in other cases the interest rate was 2.7

percent per month which figured to a total interest charge of 8.1

percent for the 4 months.   

     In appraising the imported merchandise, your office included

the interest payments as part of the transaction value. 

Protestant contends that the interest payments are non-dutiable

and should not be included in the transaction value.  Although

the protest file does not contain a separate written agreement

detailing financial arrangements, a provision regarding price in

the "Contract of General Terms and Condition of Business" between

the parties mentions interest expenses.  This provision states

that "Prices are to be quoted in U.S. dollars on the basis of

C.I.F. New York or other any other U.S.; Port including interest

expense of rate 1% per month on the price unless other specified. 

In case of wide fluctuation in interest rate, this rate could be

changed by mutual agreement."  Your office attempted to find out

how interest payments are carried on Toyo's books by sending a

request for information, Customs Form 28 (CF 28), to Toyo.  In

response to the CF 28, Toyo stated that "We record the CIF price

of the goods purchased, which includes interest as a purchase of

inventory on our books."

ISSUE:

     Whether the amounts designated as interest charges on the

seller's invoices are part of the price actually paid or payable

for the imported merchandise?

LAW AND ANALYSIS:

     As you are aware, the preferred method of appraising

merchandise imported into the United States is transaction value

pursuant to section 402(b) of the Tariff Act of 1930, as amended

by the Trade Agreements Act of 1979 (TAA), codified at 19 U.S.C.

1401a.  Section 402(b)(1) of the TAA provides, in pertinent part,

that the transaction value of imported merchandise is the "price

actually paid or payable for the merchandise when sold for

exportation to the United States" plus enumerated statutory

additions.  It appears that the parties may be related, and

pursuant to 
402(b)(2)(B) of the TAA, transaction value is

acceptable only if an examination of the circumstances of the

sale indicates that the relationship between Toyo and Toyo Ink

did not influence the price actually paid or payable or if the

transaction value of the imported merchandise approximates the

transaction value of identical or similar merchandise in sale to

unrelated buyer in the U.S. or the deductive or computed value

for identical or similar merchandise.  Although we have assumed

for purposes of this ruling that transaction value is the

appropriate basis of appraisement, no evidence has been provided

to justify its use.

     The term price actually paid or payable is defined in


402(b)(4)(A) of the TAA as:

     ... total payment (whether direct or indirect, and exclusive

     of any costs, charges, or expenses incurred for

     transportation, insurance, and related services incident to

     the international shipment of the merchandise...)  made, or

     to be made for the imported merchandise by the buyer to or

     for the benefit of, the seller.

     This case concerns whether amounts referred to on the

commercial invoice as interest should be included in the

transaction value of the imported merchandise.  Treasury Decision

(T.D.) 85-111, dated July 17, 1985, addressed the issue of the

dutiability of the interest charges paid by the importer.  In

T.D. 85-111 Customs indicated that interest payments, whether or

not included in the price actually paid or payable for imported

merchandise, should be not considered part of appraised value

provided the following criteria are satisfied:

     1. the interest charges are identified separately from the

price   

     actually paid or payable;

     2. the financing arrangement in question is made in writing;

     3. when required by Customs, the buyer can demonstrate that

the    

     goods undergoing appraisement are actually sold at the price 

     declared as the price actually paid or payable, and the

claimed 

     rate of interest does not exceed the level for such

transaction 

     prevailing in the country where, and at the time, when the   

     financing was provided.

     On July 17, 1989, Customs published a Statement of

Clarification regarding T.D. 85-111 (54 FR 29973) in which we

stated that for the purposes of T.D. 85-111, the term "interest

encompasses only bona fide interest charges, not simply the

notion of interest arising out of delayed payment."  Customs

added that "bona fide interest charges are those payments that

are carried on the importer's books as interest expenses in

conformance with generally accepted accounting principles."  This

clarification became effective October 16, 1989.  See also,

C.S.D. 91-10 which applied the Statement of Clarification for

T.D. 85-111. 

     In this case, the seller's invoices denote separate interest

charges.  The terms regarding interest are specified in a written

agreement in the provision related to the price of the goods.  

It provides for "interest expense of rate 1% per month on the

prices.  This language suggests that these alleged "interest

charges" may not be "bona fide" interest for financing the

purchase of the goods, but a fee for a delayed payment. 

Accordingly, the other factors outlined in T.D. 85-111 and the

subsequent clarification need to be carefully scrutinized to

determine whether the amounts labeled as interest are in fact

consistent with "bona fide" interest charges.

     In HRL 545094, April 1, 1993, pursuant to a written

agreement the buyer was to pay the seller five percent of the

C.I.F. price of the imported merchandise as the financing cost of

the merchandise.  A sample invoice showed a C.I.F. price,

inclusive of interest from which interest of five percent was

deducted in order to arrive at a C.I.F. price, net of interest. 

In concluding that these charges were non-dutiable as interest

expenses, we noted that the charges were distinguishable from the

price actually paid or payable and there was a written financing

agreement.  To confirm that these payments were indeed "bona

fide" interest payments, the importer provided copies of journal

entries to its general leger which showed the amounts for the

interest payments in question were debited to protestant's

deferred interest account.  Based on this evidence, it was

determined that the interest charges were not dutiable.  Crucial

to the finding that the alleged interest charges were in fact

"bona fide" interest was that the importer recorded such payments

as interest on in its books in accordance with generally accepted

accounting principles.   See also C.S.D. 91-10, Supra (the

importer does not meet the evidentiary requirements set out in

the clarification where the importer does not book the payments

to the seller as interest).

     In contrast to HRL 545094, in this case, Toyo has not

provided any evidence to establish that the alleged interest

charges are recorded on its books as interest expenses in

conformance with generally accepted accounting principles. 

Rather, according to the statement on the Customs Form  28, dated

March 22, 1995, cited previously, Toyo appears not to carry the

charges labeled as interest on the seller's invoices as interest

expenses on its books, but as part of the CIF price of the goods. 

In view of the equivocal language regarding interest charges in

the written agreement and that Toyo does not record the charges

as interest on its books, we must conclude that protestant has

not established that the charges are "bona fide" interest

charges.  In addition, Toyo  has not provided any evidence to

demonstrate that the imported merchandise actually sold at the

price declared as the "price actually paid or payable." 

Therefore, the protestant has failed to establish that the

amounts labeled on the seller's invoices as interest charges are

not included in the appraised value of the imported merchandise.

HOLDING:

     In view of the foregoing, the claimed interest charges are

included as part of the transaction value for the imported

merchandise.   

     You are directed to deny the protest.  A copy of this

decision with the Form 19 should be sent to the protestant.  In

accordance with Section 3A(11)(b) of Customs Directive 099 3550-065, dated August 4, 1993, Subject: Revised Protest Directive,

this decision should be mailed by your office to the protestant

no later than 60 days from the date of this letter.  Any

reliquidation of the entry in accordance with the decision must

be accomplished prior to mailing of the decision.  Sixty days

from the date of the decision, the office of Regulations and

Rulings will take steps to make the decision available to Customs

personnel via the Customs Rulings Module in ACS, and to the

public via the Diskette Subscription Service, the Freedom of

Information Act and other public access channels.

                         Sincerely,

                         Acting Director

                         International Trade Compliance Division

