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        pockets of jeans which are subjected to decorative

stitching abroad; L'Eggs, Mast,

        General Motors

Dear Mr. Gerdes:

     This is in reference to your letter dated November 22,

1995, on behalf of Levi Strauss & Co., requesting a ruling

on the applicability of the partial duty exemption under

subheading 9802.00.80, Harmonized Tariff Schedule of the

United States (HTSUS), to jeans assembled in countries other

than Mexico.

FACTS:

     Levi assembles jeans in various countries, including

Mexico, using fabric components of U.S. origin.  This ruling

request relates only to jeans assembled in countries other

than Mexico and specifically concerns the eligibility for a

duty allowance under subheading 9802.00.80, HTSUS, of the

jean's back pockets which are subjected to a decorative

stitching operation abroad prior to being sewn to the

garment.  You state that the decorative stitching on the

back pockets, which resembles the letter "V", constitutes an

acceptable assembly operation as it involves nothing more

than the joining of two components together--the thread to

the fabric.

     Alternatively, you contend that the stitching should be

considered a minor operation  incidental to the assembly of

the jeans.  In support of this contention, you have

submitted information indicating that, with respect to the

assembly of a particular type of Levi jeans in Guatemala,

the time required to perform the stitching represents

approximately 2% of the total labor time to assemble the

jeans, and the cost of the stitching represents less than

.4% of the total cost of the garment.

ISSUE:

     Whether the pocket components to which the decorative

stitching is applied are entitled to a duty allowance under

subheading 9802.00.80, HTSUS.

LAW AND ANALYSIS:

     Subheading 9802.00.80, HTSUS, provides a partial duty

exemption for:

     [a]rticles assembled abroad in whole or in part of

     fabricated components, the product of the United

     States, which (a) were exported in condition ready for

     assembly without further fabrication, (b) have not lost

     their physical identity in such articles by change in

     form, shape, or otherwise, and (c) have not been

     advanced in value or improved in condition abroad

     except by being assembled and except by operations

     incidental to the assembly process, such as cleaning,

     lubricating and painting.

All three requirements of subheading 9802.00.80, HTSUS, must

be satisfied before a component may receive a duty

allowance.  An article entered under this tariff provision

is subject to duty upon the full appraised value of the

imported assembled article, less the cost or value of the

U.S. components assembled therein, upon compliance with the

documentation requirements of section 10.24, Customs

Regulations (19 CFR 10.24).

     Section 10.16(a), Customs Regulations (19 CFR

10.16(a)), provides that the assembly operation performed

abroad may consist of any method used to join or fit

together solid components, such as welding, soldering,

riveting, force fitting, gluing, laminating, sewing, or the

use of fasteners.  Operations incidental to the assembly

process are not considered further fabrication operations,

as they are of a minor nature and cannot always be provided

for in advance of the assembly operations.  However, any

significant process, operation or treatment whose primary

purpose is the fabrication, completion, physical or chemical

improvement of a component precludes the application of the

exemption under HTSUS subheading 9802.00.80 to that

component.  See 19 CFR 10.16(c).

     In United States v. Mast Industries, Inc., 515 F.Supp.

43, 1 CIT 188, aff'd 69 CCPA 47, 668 F.2d 501 (1988), the

court, in examining the legislative history of the meaning

of "incidental to the assembly process," stated that: "[t]he

apparent legislative intent was to not preclude operations

that provide an  independent utility' or that are not

essential to the assembly process; rather, Congress intended

a balancing of all relevant factors to ascertain whether an

operation of a  minor nature' is incidental to the assembly

process."  The court then indicated that relevant factors

included:

     (1) whether the relative cost and time of the operation

     are such that the operation           may be considered

     minor;

     (2) whether the operation is necessary to the assembly

     process;

     (3) whether the operation is so related to the assembly

     that it is logically            

                 performed during assembly; and

     (4) whether economic or other practical considerations

     dictate that the operation be        performed

     concurrently with assembly.

     This ruling will address only the legal implications

under subheading 9802.00.80, HTSUS, of the decorative

stitching sewn onto the back pockets of the jeans.  For

purposes of this ruling, we will assume that the jeans

otherwise satisfy the conditions and requirements of this

tariff provision.

     With respect to your contention that the stitching

operation constitutes an acceptable assembly operation under

HTSUS subheading 9802.00.80, Customs held in C.S.D. 90-28,

24 Cust. Bull. 346 (1990) (Headquarters Ruling Letter (HRL)

555399 dated December 26, 1989), that an embroidered design

which penetrated two or three layers of fabric was an

acceptable assembly operation.  The embroidered design

served as binding agent, as it penetrated two or three

layers of a laminated slipper vamp and served to keep the

center of the vamp from puckering.  See, L'Eggs Products

Inc. v. United States, 704 F.Supp. 1127 (CIT 1989), which

held that thread used as a binding agent to join material to

itself qualified as a component and was eligible for a duty

allowance under subheading 9802.00.80, HTSUS.  By contrast,

we have held that where stitching is performed on one layer

of fabric only, the thread is used to ornament only and not

to join or fit together solid components, as required by the

statute.  Thus, the mere embroidery of fabric without the

requisite joining of materials does not constitute an

acceptable assembly operation.  See, e.g., HRL 555565 dated

May 14, 1990 (embroidery of a logo or trademark onto beach

towels does not constitute an acceptable assembly

operation).

     Consistent with the above, we find that the decorative

stitching involved in this case does not constitute an

acceptable assembly operation as it is performed on a single

layer of fabric.  In further support of your position on

this issue, you direct our attention to the decision in Peg

Bandage v. United States, 17 CIT 1337 (1993).  That case

involved  Ace-type elastic bandages of U.S. origin which

were shipped to Haiti where the ends were sewn with thread

to prevent unraveling.  The court found that this operation

amounted to an assembly under the precursor to HTSUS

subheading 9802.00.80, as it involved the joinder of the

unsewn bandage "with another fully fabricated component,

i.e., sewing thread."  We believe that the facts in Peg

Bandage are distinguishable from those before us here. 

While the court case concerned the necessary step of sewing

the ends of a bandage to prevent unraveling, thereby

rendering it a completed reusable elastic bandage, the

instant case involves stitching performed for the sole

purposes of decorating the jeans.  We decline to expand the

scope of the court's decision in Peg Bandage to encompass

situations involving decorative embroidery or stitching..

     With respect to whether the decorative stitching of the

jeans' pockets is an operation incidental to the overall

assembly, HRL 555565, involving the embroidery of a logo or

trademark onto a towel, is instructive.  In that case,

Customs found that, upon an examination of the Mast

criteria, the embroidery operation was not incidental to the

assembly process.  Although the cost and time to perform the

embroidery represented only 3% and 5%, respectively, of the

cost and time required to perform the entire assembly

operation, we determined that the operation was neither

necessary nor related to the assembly process, and that no

information had been submitted to indicate that economic or

other practical considerations mandated that the operation

be performed concurrently with the assembly.   However, see

HRL 555525 dated June 5, 1990 (stitching a single layer of

fabric is incidental to the assembly of curtains as the

stitching represents only 2% of the cost of the entire

assembly process, takes only a few seconds to perform, and

is sufficiently related to the assembly so that it is

logically performed concurrently with the assembly).

     In regard to this case, you advise that the cost and

time required to perform the stitching represents less than

1% and 2%, respectively, of the cost and time required to

perform the entire assembly.  Moreover, you contend that it

would make no sense from either an economic or quality

control perspective to establish a separate sewing operation

in the U.S. soley to add the stitching to the back pockets. 

In this regard, you state that "since any given garment must

be assembled from the same dye lot, such an approach would

not insure lot integrity and the decorative stitching on the

pocket might not match the other stitching on the pocket

which serves to assemble the pocket to the jeans." In

addition to the small percentages of cost and time of

assembly which you state are represented by the decorative

stitching, we are satisfied that the operation is

sufficiently related to the assembly that it is logically

performed during assembly.  Thus, based on the information

presented, we find that the decorative stitching is a minor

operation incidental to the assembly of the jeans. 

HOLDING:

     On the basis of the information presented, it is our

opinion that the decorative stitching applied to the back

pockets of jeans assembled abroad is an operation incidental

to the assembly process and will not preclude the pockets

from receiving duty allowances under subheading 9802.00.80,

HTSUS, assuming compliance with the documentation

requirements of 10 CFR 10.24.

     A copy of this ruling letter should be attached to the

entry documents filed at the time this merchandise is

entered.  If the documents have been filed without a copy,

this ruling should be brought to the attention of the

Customs officer handling the transaction.

                            Sincerely,

John Durant, Director

Tariff Classification Appeals Division                     

