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CATEGORY: Classification

Leonard M. Fertman

2049 Century Park East, Suite 1800

Los Angeles, CA  90067

RE:       Eligibility of calculators for duty-free treatment

under the Generalized    System of Preferences ("GSP"); imported

directly; 19 CFR 
10,175(b)

Dear Mr. Fertman: 

     This is in reference to your letter of October 19, 1995, on

behalf of your client, CBM America Corp., requesting a ruling on

the eligibility of calculators for duty-free treatment under the

Generalized    System of Preferences ("GSP").  We are sorry for

the delay in responding. 

FACTS:

     In your submission you state that CBM America Corp., imports

calculators from Malaysia, Thailand and other countries

qualifying under the GSP as beneficiary developing countries. 

You state that the calculators will be temporarily stored in a

warehouse in an intermediary country, such as Japan.  You state

that while in the intermediary country, the calculators will not

be sold, manipulated, offered for sale at retail, repackaged,

subdivided into lots for allocation to different customers,

undergo a change in title, or otherwise enter the commerce of the

intermediate country.  The invoices, shipping documents and bills

of lading will all show the U.S. as the final destination.  You

believe that, upon importation into the U.S., the calculators

will still qualify as being "imported directly".

ISSUE:

     Whether the calculators from Thailand and Malaysia or other

beneficiary developing country are "imported directly" for

purposes of the GSP when they are shipped through an intermediary

country to the U.S. as described above.

LAW AND ANALYSIS:

     Under the GSP, eligible articles the growth, product or

manufacture of a designated beneficiary developing country (BDC)

which are imported directly into the customs territory of the

U.S. from a BDC may receive duty-free treatment if the sum of (1)

the cost or value of materials produced in the BDC, plus (2) the

direct costs of the processing operations performed in the BDC,

is equivalent to at least 35 percent of the appraised value of

the article at the time of entry into the U.S.  See 19 U.S.C.

2463(b)(1).  The phrase "imported directly" is defined in section

10.175 of the Customs Regulations (19 CFR 10.175).  For purposes

of this ruling, we will assume that the articles are GSP

eligible, they are "products of" the GSP country, and the minimum

local value-content requirement is met.

.

     Therefore, the issue in this case concerns whether the

calculators from Thailand and Malaysia or other BDCs are

considered to be "imported directly" from the BDCs to the U.S.,

if they are shipped from the BDCs through Japan or other

intermediary country, and subsequently entered into the U.S. 

Section 10.175, Customs Regulations (19 CFR 10.175) defines the

term "imported directly" for purposes of the GSP.  Under 19 CFR

10.175(b), merchandise shipped from a BDC through a non-BDC to

the U.S. is "imported directly" if: (1) the merchandise does not

enter into the commerce of any other country while en route to

the U.S., and the invoices, bills of lading, and other shipping

documents show the U.S. as the final destination.  

     In HQ 556079 dated July 2, 1991, ethylene glycol was

produced in the Czech and Slovak Federal Republic

(Czechoslovakia).  However, as Czechoslovakia had no outlet on

the sea, the produce had to be shipped overland from

Czechoslovakia to Rotterdam, Netherlands, where it was held in

storage tanks before being loaded onto a U.S.-bound ocean carrier

and shipped to the U.S.  In HQ 556079, it was possible that the

ethylene glycol could be stored in the Netherlands for as long as

30 days.  At no time did the ethylene glycol enter the commerce

of the Netherlands or any other country of transshipment. 

Moreover, from the Czechoslovakia border until the goods were

loaded on board the U.S.-bound ship, the merchandise was held

under bond in storage.  We held in HQ 556079 that if the invoice,

bill of lading, GSP certificate, certificate of origin and other

original shipping documents issued in Czechoslovakia showed the

U.S. as the final destination, the ethylene glycol would be

considered "imported directly" pursuant to 19 CFR 10.175(b).  We

stated that this requirement is intended both to establish a

connection between the imported merchandise and its country of

origin and to show that the passage of the merchandise through

the intermediate country involved a mere transshipment rather

than entry into the commerce of the intermediate country. 

Furthermore, we also noted that whereas this requirement does not

preclude multiple modes of transportation such as air, sea or

different carriers of the same type, the documents presented as

evidence of compliance with this requirement must include the

original shipping documents issued in the BDC, showing the U.S.

as the final destination.

     In another case involving the transshipment of merchandise

from a BDC, HQ 071696 dated May 30, 1984, merchandise was shipped

from Swaziland, a landlocked BDC country, through South Africa

for shipment to the U.S.  In that case, it was deemed impractical

from a commercial standpoint to pack the merchandise for shipment

in Swaziland.  Therefore, the merchandise was transshipped by

land to South Africa for both packing and shipment to the U.S. 

We held that under the facts presented, the packing of the

merchandise in South Africa would cause the merchandise to enter

the commerce of that country.  We also stated that "assuming that

shipment by air freight would not be possible, the only solution

would be to avoid packing the merchandise in South Africa so that

the importation could fall under the terms of section 10.175(b),

Customs Regulations (19 CFR 10.175(b))."  See also HQ 557933

(September 26, 1994).

     Please note that, pursuant to 19 CFR 10.174, the port

director may require that appropriate shipping papers, invoices,

or other documents be submitted within 60 days of the date of

entry as evidence that the articles were "imported directly."  In

addition, this provision states that any evidence of direct

shipment required by the port director shall be subject to such

verification as the port director deems necessary. 

     In this instance, as the invoices, bills of lading and other

original shipping documents to be issued in the BDC will show the

U.S. as the final destination and the calculators will not enter

the commerce of the intermediate country, the shipment will meet

the requirements of 19 CFR 10.175(b).  See HQ 555039 (June 16,

1989), HQ 557640 (January 5, 1994).  Therefore, pursuant to the

submission of the appropriate documentation, the calculators will

satisfy the GSP "imported directly" requirement.

HOLDING:

     Based on the information submitted, we find that the

calculators shipped from Thailand and Malaysia or other BDC

through Japan or other intermediary country, before importation

into the U.S., will satisfy the "imported directly" requirement

under 19 CFR 
10.175(b), assuming that the commercial invoices,

bills of lading and other shipping documents show the U.S. as the

final destination, and the calculators do not enter the commerce

of the intermediate country.

     A copy of this ruling letter should be attached to the entry

documents filed at the time this merchandise is entered.  If the

documents have been filed without a copy, this ruling should be

brought to the attention of the Customs officer handling the

transaction.

                    Sincerely,

                    John Durant, Director

                    Tariff Classification Appeals Division

