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CATEGORY:  Marking

Mr. Leonard L. Fleisig

Eckert, Seamans, Cherin & Mellott

2100 Pennsylvania Avenue, N.W.

Washington, D.C. 20037

RE:  Country of origin marking of a shovel; 19 CFR 134.46; 19 CFR

134.47;

     T.D. 55033(5); T.D. 54707(9); HRL 711069: HRL 723857; 19 CFR

134.43;

     19 CFR 134.14

Dear Mr. Fleisig:

     This is in response to your letter dated April 24, 1996,

requesting a country of origin marking ruling on behalf of your

client, True Temper Hardware Company (True Temper) regarding the

country of origin marking of an imported metal shovel.  A sample

shovel was submitted with your request.

FACTS:

     The shovel head will be forged in Ireland and will be

assembled in the United States with wooden shovel handles and grips

that are manufactured in the United States.

After importation, the shovel heads will be subjected to a tumbling

process in which steel slogs are placed in a barrel with the shovel

heads.  The barrel will be rotated for 45-90 minutes during which

the steel slugs will strike the shovel heads to remove the scaled

finish and to polish the surface of the shovel heads. 

Subsequently, the shovel heads will be straightened and/or ground

to pre-assembly specifications.  A lacquer coating will then be

applied to the shovel heads.  The shovel heads will have the die

cast marking "MADE IN IRELAND TRUE TEMPER FORGED" which will remain

visible for the life of the finished shovel.  The wooden shovel

handle is then attached to the shovel head.  The words "TRUE TEMPER

U*S*A* BULLDOG" are painted on the shovel handle.  There is a

sticker on the shovel head which has product information and the

words "TRUE TEMPER BULLDOG PLUS ONE TOUGH LINE" and "U*S*A" in

small letters below.  The sample shovel handle also has a label

which reads "Assembled in USA Handle Made in USA Blade Made in

Ireland."  You state that True Temper has been considering whether

to file an application to register the "True Temper U*S*A*" mark

with the U.S. Patent and Trademark Office.  Alternatively, you

assert on behalf of True Temper that the logo on its products

constitutes a trade name.

ISSUE:

     Whether the shovel described above satisfies the country of

origin marking requirements.

LAW AND ANALYSIS:

     The marking statute, section 304, Tariff Act of 1930, as

amended (19 U.S.C. 1304) provides that, unless excepted, every

article of foreign origin imported into the U.S. shall be marked in

a conspicuous place as legibly, indelibly, and permanently as the

nature of the article will permit, in such a manner as to indicate

to the ultimate purchaser in the U.S. the English name of the

country of origin of the article.  Congressional intent in enacting

19 U.S.C. 1304 was "that the ultimate purchaser should be able to

know by an inspection of the marking on the imported goods the

country of which the goods is the product.  The evident purpose is

to mark the goods so that at the time of purchase the ultimate

purchaser may, by knowing where the goods were produced, be able to

buy or refuse to buy them, if such marking should influence his

will."  United States v. Friedlaender & Co. Inc., 27 CCPA 297, 302,

C.A.D. 104 (1940).

     In T.D. 55033(5) Customs addressed the marking requirements of

various articles including shovels.  It was held that "Tools such

as ensilage forks, hay forks, manure forks, rakes, hoes, trowels,

shovels, spades and scoops imported without handles affixed ...

must be legibly and conspicuously marked 'head made in (country of

origin)' or 'blade made in (country of origin)' as the case may

be."  Plainly, it is intended that the marking remain on the

implement after its handle has been attached, such that the

ultimate purchaser, the user of the finished tool, may be apprised

of the country of origin of its essential component, its head,

fork, or blade. 

     In T.D. 54707(9), Customs held that axe heads imported

separately or with American-made handles must be marked with the

words "Axe Head Made In (country of origin)" or words of similar

import.  Although the decision did not discuss the substantial

transformation principle, it is evident that the underlying

rationale was that the attachment of a handle to an axe head does

not change the axe head into a new article, or change its country

of origin.  To similar effect was the determination in Headquarters

Ruling Letter (HRL) 711069, dated September 20, 1976, in which

Customs ruled that foreign origin wooden handles, when combined

with axe heads of United States origin, were required to be marked.

     Customs also ruled that the assembly operation involved in

attaching a finished hammer head to a domestic wooden handle does

not constitute a substantial transformation of the finished tool. 

In HRL 723857, dated December 1, 1988, Customs ruled that finished

hammer heads imported from Brazil to be assembled to domestic

wooden handles in the United States did not constitute a

substantial transformation and required the article to be

individually marked with the country of origin. 

     The marking statute (19 U.S.C. 1304) requires articles of

foreign origin imported into the United States to be marked to

indicate to an ultimate purchaser in the United States the name of

the country of origin of the article.  Products of United States

origin are not subject to the country of origin marking

requirements set forth in 19 U.S.C. 1304 because they are not

considered articles of foreign origin.  Accordingly, the indication

of the United States as the origin of the handle is not required. 

Approval of markings such as "Made in the USA" is within the

authority of the Federal Trade Commission (FTC).  Customs is unable

to rule as to whether the use of the phrase "Made in USA" is

acceptable and we suggest that you contact the FTC Division of

Enforcement, 6th and Pennsylvania Avenue, N.W., Washington, D.C.

20508 on the propriety of the proposed marking.

     The marking on the label "Assembled in USA" is not acceptable

in light of the recent regulatory amendment to section 134.43(e),

Customs Regulations (19 CFR 134.43(e)), published as a final rule

in the Federal Register, June 6, 1996 (61 Fed. Reg. 28932). 

Section 134.43(e) authorizes the use of the marking "Assembled in"

only when the country of origin is the country of final assembly. 

Since Customs has addressed the origin marking requirements of

shovels and requires that both the shovel heads and handles be

marked to indicate their origin, the country of final assembly, in

this case, is not the country of origin of the finished shovel. 

Therefore, the language on the label "Assembled in USA" is not

proper and must be removed from the label.

     Customs has recognized that the presence of a geographic

location other than the country in which the article was produced

on an imported article or its container may mislead the ultimate

purchaser as to the true country of origin.  Therefore, in cases

where the name of a location in the United States or the name of

any foreign country or locality other than the country or locality

in which the article was manufactured or produced appears on an

imported article or its container, section 134.46, Customs

Regulations (19 CFR 134.46), provides that there shall appear,

legibly and permanently, in close proximity to such words, letters,

or name, and in at least a comparable size, the name of the country

of origin preceded by "Made in", "Product of", or other words of

similar meaning.  Customs has ruled that in order to satisfy the

close proximity requirement, the country of origin marking must

appear on the same side(s) or surface(s) in which the name of the

locality other than the country of origin appears.  The purpose of

this section is to prevent the possibility of misleading or

deceiving the ultimate purchaser as to the actual origin of the

imported good. 

     In your submission, you inquire regarding the applicability of

section 134.47, Customs Regulations (19 CFR 134.47).  Section

134.47 provides that when as part of a trademark or trade name or

as part of a souvenir marking, the name of a location in the United

States appears, the article shall be legibly, conspicuously, and

permanently marked to indicate the name of the country of origin of

the article preceded by "Made in", "Product of", or other similar

words, in close proximity or in some other conspicuous location. 

In other words, if the question concerns a trade name or trademark,

the country of origin marking needs only to meet the general

standard of conspicuousness.

     The purpose of both provisions is the same, namely to prevent

the ultimate purchaser from being misled or deceived when the name

of a country or place other than the country of origin appears on

an imported article or its container.  The critical difference

between the two provisions is that 19 CFR 134.46 requires that the

name of the actual country of origin appear "in close proximity" to

the United States reference and in lettering of at least comparable

size.  By contrast, 19 CFR 134.47 is less stringent, providing that

when as part of a trade name, trademark or souvenir mark, the name

of a location in the U.S. or "United States" or "America" appears

on the imported article, the name of the country of origin must

appear in close proximity or "in some other conspicuous location." 

In other words, the latter provision triggers only a general

standard of conspicuousness.  In either case, the name of the

country of origin must be preceded by "Made in", "Product of", or

other similar words.

     Here, although the label that appears on the shovel head

contains a very small non-origin locality reference, i.e., the

letters "U*S*A" below the words "TRUE TEMPER BULLDOG PLUS ONE TOUGH

LINE," it is inconspicuous both by its placement on the label and

the size of its typeface.  In the context in which the letters

appear on the label and on the shovel handle, we find that the

conspicuous die-cast country of origin marking on the shovel head

obviates the likelihood that an ultimate purchaser would be misled

or deceived as to the country of origin of the imported article. 

Accordingly, we find that the special marking requirements of 19

CFR 134.46 are not triggered, and the origin marking merely needs

to satisfy the general requirements of permanency, legibility, and

conspicuousness under 19 U.S.C. 1304 and 19 CFR Part 134. 

     Section 134.14 states that

          When an imported article is of a kind which is usually

          combined with another article after importation but

          before delivery to an ultimate purchaser and the name

          indicating the country of origin of the article appears

          in a place on the article so that the name will be

          visible after such combining, the marking shall include,

          in addition to the name of the country of origin, words

          or symbols which shall clearly show that the origin

          indicated is that of the imported article only and not

          that of any other article with which the imported article

          may be combined after importation.

We agree with your conclusion that the finished shovel which is

marked with the word "FORGED" die sunk into the metal will satisfy

this regulatory requirement by clearly indicating to an ultimate

purchaser that the origin reference to Ireland pertains only to the

fact that the shovel head's origin is Ireland and does not refer to

the origin of the handle to which it will be combined after

importation.

HOLDING:

     On the basis of the information and sample submitted, we find

that the country of origin marking on the shovel satisfies the

marking requirements of 19 U.S.C. 1304 and 19 CFR Part 134 provided

the language "Assembled in USA" is removed from the label on the

shovel's handle as described above.  If the label on the shovel's

handle is completely removed, the marking requirements will still

be satisfied.

     A copy of this ruling letter should be attached to the entry

documents filed at the time this merchandise is entered.  If the

documents have been filed without a copy, this ruling should be

brought to the attention of the Customs officer handling the

transaction

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Tariff Classification Appeals

Division

