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CLA-2 RR:TC:SM 559845 MLR

CATEGORY: Classification

TARIFF NO.: 9801.00.10

Mr. R. H. Fisk

Edlow International Company

1666 Connecticut Ave., N.W.

Suite 201

Washington, D.C. 20009

RE:  Applicability of duty exemption to radioactive materials 

Dear Mr. Fisk:

     This is in reference to your letter of May 10, 1996, 

requesting a ruling regarding the applicability of a duty

exemption to certain radioactive materials. 

FACTS: 

     It is stated that your client plans to import into the

U.S. fully fabricated nuclear fuel assemblies, which are no

longer usable in their existing form.  The assemblies will

be entering the U.S. for defabrication, and uranium from

these assemblies will be returned to the owners abroad.  It

is stated that the enriched uranium content of the fuel

assemblies must be exported from the U.S. within 12 months

in accordance with provisions of suspension agreements.  The

uranium contained in the individual assemblies is of German

origin and was enriched in the former Soviet Union.  Once

the uranium is removed from the fuel assembly, the remaining

components will consist of metal, 35 percent of which will

be disposed of as contaminated waste.

ISSUE:

     Whether any relief from duty may be obtained on the

complete fuel assembly imported into the U.S.

LAW AND ANALYSIS:

     U.S. Note 2, Chapter 98, Harmonized Tariff Schedule of

the United States (HTSUS), states that: 

     [i]n the absence of a specific provision to the

     contrary, the tariff status of an article is not

     affected by the fact that it was previously imported

     into the customs territory of the United States and

     cleared through customs whether or not duty was paid

     upon such previous importation.  

     In this case, no evidence is presented that the imported

fuel assemblies were previously imported into the U.S., or

that if they were previously imported that they are products

of the U.S. eligible for entry under subheading 9801.00.10,

HTSUS.  We are also unaware of any other tariff provision

allowing for a duty exemption for the subject materials. 

Accordingly, it appears that the materials will be fully

dutiable upon importation into the U.S.  

HOLDING:

     On the basis of the information submitted, it is our

opinion that the materials will be fully dutiable upon

importation into the U.S. 

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Tariff Classification Appeals

Division

