HQ 559891

October 10, 1996

CLA-2 RR:TC:SM 559891 BLS

CATEGORY: Classification

TARIFF NO.:  9802.00.80

Andrew M. Parish, P.A.

100 West Cypress Creek Road

Fort Lauderdale, Florida 33309-2181

RE:   Applicability of subheading 9802.00.80, HTSUS, to wearing

apparel

          subjected to washing process; bleaching; 19 CFR

10.14(a); incidental

          to assembly; HRL 557115; 557195; 559692; Mast

Industries

Dear Mr. Parish:

     This is in reference to your letter dated May 30, 1996, on

behalf of Sewn Products International ("International"),

requesting a ruling that wearing apparel subject to a type of

washing process while abroad is entitled to the partial duty

exemption under subheading 9802.00.80, Harmonized Tariff Schedule

of the United States (HTSUS), upon return to the U.S.   A sample

garment is submitted with this request.

FACTS:

     International intends to ship U.S.-origin cut fabric to the

Dominican Republic where it will be assembled into finished

garments.   After assembly, the garments will undergo a finishing

wash involving individual detergent, enzyme, and silicon washes.  

You state that to the best of your knowledge none of the wash

chemicals include any type of bleach. 

The assembled garments will be subjected to the following

finishing operations:

     First, the garments will be subjected to a scouring

detergent wash for approximately ten minutes at one hundred forty

degrees.   The detergent will then be drained and the garments

will then be rinsed twice for separate three minute intervals at

one hundred twenty degrees and one hundred ten degrees Farenheit.

Next the garments will be introduced to an enzyme wash for

fifteen minutes at one 
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hundred forty degrees Farenheit.  The enzyme wash will then be

drained and the garments will then be rinsed twice at different

temperatures.   Finally, the 

assembled goods will be placed in a silicon wash.  This wash will

then be extracted 

and the garments will be tumbled dry.  Included with your

submission is a report prepared by a private laboratory which

concludes that the three tested samples (powder detergent, liquid

silicone product, liquid enzyme product) do not contain any type

of bleach.

ISSUE:

     Whether the articles assembled abroad from U.S.-origin

components and subject to the wash process described above are

entitled to the partial duty exemption under subheading

9802.00.80, HTSUS, upon return from abroad.

LAW AND ANALYSIS:

      Subheading 9802.00.80, HTSUS, provides a partial duty

exemption for: 

         Articles, except goods of heading 9802.00.90, assembled 

               abroad in whole or in part of fabricated

components, 

               the product of the United States, which (a) were

exported 

               in condition ready for assembly without further

fabrication, 

               (b) have not lost their physical identity in such

articles by 

               change in form, shape or otherwise, and (c) have

not been 

               advanced in value or improved in condition abroad

except 

               by being assembled and except by operations

incidental to 

               the assembly process such as cleaning, lubricating

and 

               painting.   

     All three requirements of subheading 9802.00.80, HTSUS, must

be satisfied before a component may receive a duty allowance.  An

article entered under this tariff provision is subject to duty

upon the full cost or value of the imported assembled article,

less the cost or value of the U.S. components assembled therein,

upon compliance with the documentary requirements of section

10.24, Customs Regulations (19 CFR 10.24).

     Section 10.14(a), Customs Regulations (19 CFR 10.14(a)),

states in part that:

          [t]he components must be in condition ready for

assembly 

          without further fabrication at the time of their

exportation 

          from the United States to qualify for the exemption. 

          Components will not lose their entitlement to the

exemption 
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          by being subjected to operations incidental to the

assembly 

          either before, during, or after their assembly with

other 

          components.

     Operations incidental to the assembly process are not

considered further fabrication operations, as they are of a minor

nature and cannot always be provided for in advance of the

assembly operations.  See 19 CFR 10.16(a).  For instance, section

10.16(b)(1), Customs Regulations {19 CFR 10.16(b)(1)}, provides

that cleaning is an incidental operation.  However, any

significant process, operation or treatment whose primary purpose

is the fabrication, completion, physical or chemical improvement

of a component precludes the application of the exemption under

subheading 9802.00.80, HTSUS, to that component.  See 19 CFR

10.16(c).  The Customs Regulations expressly provide that the

chemical treatment of components or assembled articles to impart

new characteristics, such as shower-proofing, permapressing,

sanforizing, dyeing, or bleaching of textiles, is not considered

incidental to the assembly process.  19 CFR 10.16(c)(4).

     In United States v. Mast Industries, Inc., 515 F. Supp. 43,

1 CIT 188 (1981), aff'd, 69 CCPA 47, 668 F.2d (1981), the court,

in considering the legislative history of the meaning of

"incidental to the assembly process," stated that:

     [t]he apparent legislative intent was to not preclude

operations 

           that provide an "independent utility" or that are not

essential to 

           the assembly process; rather, Congress intended a

balancing of 

           all relevant factors to ascertain whether an operation

of a "minor

     nature" is incidental to the assembly process.

The court then indicated that relevant factors included:

     (1)  whether the relative time and cost of the operation are

such that the                           operation may be

considered minor; 

          (2)  whether the operation is necessary to the assembly

process; 

          (3)  whether the operation is so related to the

assembly that it is logically                          performed

during assembly; and, 

          (4)  whether economic or other practical considerations

dictate that the                              operation be

performed concurrently with assembly.     
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     You believe that the detergent, enzyme and silicon wash

treatment should be considered an operation incidental to

assembly, because it is analogous to a cleaning operation within

the meaning of  19 CFR 10.16(b)(1).  You further state that the

wash process gives the garment a softer, smoother feel, but does

not substantially change the characteristics or color of the

fabric.

     This ruling will only address the described wash process; it

is assumed that the U.S.-origin components otherwise qualify for

subheading 9802.00.80, treatment.

     In Headquarters Ruling Letter (HRL) 554676 dated November

23, 1987, dyed denim fabric was assembled into wearing apparel

articles in the Dominican Republic, and then washed in a washing

machine.  The washing operation not only cleaned the newly

assembled garments of dust and dirt but also of the excess dye,

which would prevent the dye from running and staining other

garments during the first washing.  The detergents used in the

foreign washing cycle were either plain high strength detergent

or high strength detergent containing about 10 percent bleach

substance.  We stated in that case that washing the textile

articles with high strength detergent was a process analogous to

cleaning, and considered incidental to assembly.   However, we

found that washing with a high strength detergent containing a 10

percent bleach was too substantial to be treated as merely

incidental.  The bleaching changed the color of the exported

fabric, similar to dyeing fabric, and thus was not considered an

incidental operation.  See also HRL 554232 dated August 25, 1986,

(bleaching and softening exported fabric regarded as too

substantial to be treated as merely incidental because there was

not only a change in color, but a change in texture as well); and

HRL 557115 dated May 28, 1993 (garments subjected to a "classic

wash" process in which sodium perborate, a bleaching agent and

disinfectant, was added to the wash cycle, was too substantial to

be considered an acceptable operation incidental to the assembly

process.)  

     The foregoing rulings can be distinguished from HRL 554695

dated June 16, 1989, which held that washing of assembled

garments made from U.S.-origin fabricated components abroad with

a detergent and fabric softener in hot water without any bleach

is a "minor procedure with minimal expense which results in

little change in color."  We held in HRL 554695 that washing

assembled garments with detergent and fabric softener abroad is

considered "incidental to assembly" and an allowance in duty may

be made under subheading 9802.00.80, HTSUS, for the cost or value

of the U.S. components.  See also HRL 554497 dated March 18, 1987

(washing assembled garments of U.S.-origin components in a

standard detergent and softener, tumble drying, and lightly

pressing abroad, are considered operations incidental to assembly

as they are minor in nature, related to the 
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assembly, and represent a small portion of the total assembly

cost); and HRL 554482 dated March 12, 1987 (washing with an

alkaline detergent and fabric softener, drying, and pressing of

assembled garments of  U.S.-origin components are considered

operations incidental to the assembly process.)

     In HRL 557195 dated October 14, 1993, we held that an enzyme

wash treatment which contained no bleach was an operation

incidental to assembly.  We found that the washing and softening

operation was more analogous to a cleaning operation, rather than

an operation which adds new characteristics to the garment. 

Customs distinguished washing operations which contained bleach

in the following manner:

     Unlike those cases involving washing assembled garments with 

           a detergent containing bleach, . . . . the addition of

an enzyme in 

           fabric softener does not alter the color of the fabric

or change its 

           texture.  To the extent that there is any color change

at all, it is

           caused by the washing process itself and not the

enzyme.  In 

           addition, the use of an enzyme fabric softener does

not result in a 

           change in the surface composition of the fabric, which

usually occurs 

           in situations where a garment is washed with a high

strength

     detergent containing bleach or in a stone-washing operation. 

(See also HRL 558982 dated March 3, 1995, where we found that

silicon and enzyme washes which included softeners and no sodium

perborate or bleach were considered operations incidental to

assembly.)

     We find that the facts in the instant case are analogous to

the facts in HRLs 557195 and 558982.  After the garment parts are

assembled, they are subject to  detergent, silicon, and enzyme

washes which do not contain any bleach.   As we found in HRL

557195, the addition of the enzyme and other agents in the wash

formula in the instant case does not appear (after examination of

the sample) to alter the color of the fabric, change its texture,

or result in a change in the surface composition of the fabric. 

Accordingly, washing the assembled U.S.-origin garments parts in

the Dominican Republic as described above constitutes an

operation which is incidental to the assembly of the trousers.
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HOLDING:

     Based on the information provided, we find that the

operations which include washing in detergent, silicone and an

enzyme fabric softener, are considered operations incidental to

the assembly process.   Therefore, assuming all other operations

performed in the Dominican Republic on the garments are

acceptable assembly operations or operations incidental to

assembly, the imported wearing apparel may be entered under

subheading 9802.00.80, HTSUS, with allowances in duty for the

cost or value of the U.S. components incorporated therein, upon

compliance with the documentary requirements of 19 CFR 10.24.    

     A copy of this ruling letter should be attached to the entry

documents filed at the time this merchandise is imported.  If the

documents have been filed without a copy, this ruling should be

brought to the attention of the Customs officer handling the

transaction.

Sincerely,

                                                          John

Durant, Director

                                                          Tariff

Classification Appeals Division                 

