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CATEGORY: Marking

Mr. Steven C. Karp

Rik-H„mmerle, USA

470 Seventh Avenue

New York, NY 10018

RE:  Applicability of partial duty exemption under HTSUS

     subheading 9802.00.80 to blazers made with lining

     fabrics; 19 CFR 10.25

Dear Mr. Karp:

     This is in reference to your letter of May 8, 1996,

forwarded to us from Customs in New York, requesting a ruling

concerning the applicability of subheading 9802.00.80,

Harmonized Tariff Schedule of the United States (HTSUS), to

blazers made with certain lining fabric. 

FACTS: 

     It is stated that Rik H„mmerle, USA, is a converter of

lining fabrics.  The company plans to import greige goods

woven in Lithuania.  In the U.S., you plan to dye, finish,

and inspect the fabric, and sell the lining to a U.S.

manufacturer of ladies' blazers.  It is stated that the U.S.

manufacturer will cut the lining, along with shell fabric

(believed to be of U.S. origin) in Miami, Florida, and export

these cut components for assembly into a blazer in a

Caribbean country.

ISSUE:

     Whether the ladies' blazers assembled in a Caribbean

country using lining fabric imported from Lithuania and cut-to-shape in the U.S. will qualify for the partial duty

exemption available under subheading 9802.00.80, HTSUS, when

returned to the U.S.

LAW AND ANALYSIS:

     Subheading 9802.00.80, HTSUS, provides a partial duty

exemption for:

     [a]rticles assembled abroad in whole or in part of

     fabricated components, the product of the United

     States, which (a) were exported in condition ready

     for assembly without further fabrication, (b) have

     not lost their physical identity in such articles by

     change in form, shape, or otherwise, and (c) have

     not been advanced in value or improved in condition

     abroad except by being assembled and except by

     operations incidental to the assembly process, such

     as cleaning, lubricating and painting.

All three requirements of subheading 9802.00.80, HTSUS, must

be satisfied before a component may receive a duty allowance. 

An article entered under this tariff provision is subject to

duty upon the full cost or value of the imported assembled

article, less the cost or value of the U.S. components

assembled therein, upon compliance with the documentary

requirements of section 10.24, Customs Regulations (19 CFR

10.24).

     The rules of origin for textile and apparel products, 19

U.S.C. 3592(b)(4), codifying section 334(b)(4)(A) of the

Uruguay Round Agreements Act, provides that:

     [t]he value of a component that is cut to shape (but not

     to length, width, or both) in the United States from

     foreign fabric and exported to another country,

     territory, or insular possession for assembly into an

     article that is then returned to the United States --

          (i) shall not be included in the dutiable value of

          such article.

The effect of 19 U.S.C. 3592(b)(4) is to preserve the tariff

treatment afforded by subheading 9802.00.80, Harmonized

Tariff Schedule of the United States (HTSUS), that otherwise

would no longer be available under the section 334 origin

rules since cutting fabric in the U.S. will no longer result

in the cut fabric being considered a "product of" the U.S.

     Section 10.25, Customs Regulations (19 CFR 10.25),

implements 19 U.S.C. 3592(b)(4), and incorporates by

reference the same operational, valuation, and documentation

requirements applicable to goods entered under subheading

9802.00.80, HTSUS.  Therefore, imported goods entitled to a

duty allowance under 19 CFR 10.25 are to be entered under

subheading 9802.00.8065, HTSUS, and, solely for purposes of

calculating the duty allowance under this subheading, Customs

will treat the textile components cut to shape in the U.S.

from foreign fabric as if they were "U.S. fabricated

components."

     In this case, Lithuanian lining fabric within the

definition of 19 CFR 102.21(b)(5) is imported into the U.S.

where it is cut to the shape of blazer components.  It is

also stated that the cut lining fabric and shell fabric

components, also cut in the U.S., are exported to a Caribbean

country for assembly into ladies' blazers.  For purposes of

this ruling request, we are presuming that the operations

performed in the Caribbean country on the lining components

conform to the requirements and examples set forth in 19 CFR

10.16.  Accordingly, notwithstanding that the Lithuanian

lining fabric cut to shape in the U.S. is not a "product of"

the U.S., the blazer made with the Lithuanian lining

components in a Caribbean country may qualify for the partial

duty exemption provided for in subheading 9802.00.8065,

HTSUS.  We note that whether the shell fabric cut-to-shape in

the U.S. was woven in the U.S. or not, will not affect this

determination.

     Additionally, please note that the marking statute,

section 304, Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C. 1304),

provides that unless excepted, every article of foreign

origin imported in the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of

the article (or its container) will permit, in such a manner

as to indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the

English name of the country of origin of the article. 

     For garments, the general rules set forth in paragraphs

(c)(1) through (5) of section 102.21, Customs Regulations,

which implement section 334 of the Uruguay Round Agreements

Act will be used to determine the country of origin for

country of origin marking purposes.  See 60 FR 46188

(September 5, 1995).  As the blazers in this case are not

wholly obtained or produced in a single country, territory,

or insular possession, 19 CFR 102.21(c)(1) is not applicable. 

     Section 102.21(c)(2), Customs Regulations {19 CFR

102.21(c)(2)}, provides:

     [w]here the country of origin of a textile or apparel

     product cannot be determined under paragraph (c)(1) of

     this section, the country of origin of the good is the

     single country, territory, or insular possession in which

     each foreign material incorporated in that good underwent

     an applicable change in tariff classification, and/or met

     any other requirement, specified for the good in

     paragraph (e) of this section.

     For purposes of this ruling, we are assuming that the

ladies' blazers are classified under heading 6204, HTSUS. 

     The rule set forth under paragraph (e) for products

classifiable under heading 6204, provides:

     6201-6208 (1) If the good consists of two or more

               components parts, a change to an assembled

               good of heading 6201 through 6208 from

               unassembled components, provided that the

               change is the result of the good being

               wholly assembled in a single country,

               territory, or insular possession....

     Based upon the information provided, the blazers satisfy

the rule in section 102.21(e) for 6201-6208(1) because the

blazers each consist of two or more component parts, and the

component parts are changed to an assembled good of heading

6204, as a result of being wholly assembled in a Caribbean

country.  Accordingly, pursuant to 19 CFR 102.21, the country

of origin of the ladies' blazers for country of origin

marking purposes will be the appropriate "Caribbean country." 

     Please note that section 134.43(e), Customs Regulations

(19 CFR 134.43(e)), provides that:

     [w]here an article is produced as a result of an assembly

     operation and the country of origin of such article is

     determined under this chapter to be the country in which

     the article was finally assembled, such article may be

     marked, as appropriate, in a manner such as the

     following:

          (1) Assembled in (country of final assembly);

          (2) Assembled in (country of final assembly) from

          components of (name of country or countries of

          origin of all components); or

          (3) Made in, or product of, (country of final

          assembly).

See 61 FR 28936 and 28957.  Therefore, since the blazers will

be produced as a result of an assembly operation and the

country of origin of such garments is determined under 19 CFR

102.21 to be the appropriate "Caribbean country," the

garments may be marked "Assembled in (or "Made in" or

"Product of") [the Caribbean country]."  Please note,

however, that although the lining fabric is cut-to-shape in

the U.S., the lining fabric will not be considered a U.S.

component.

HOLDING:

     On the basis of the information submitted, ladies'

blazers assembled in a Caribbean country using lining fabric

imported from Lithuania and cut-to-shape in the U.S. will

qualify for the partial duty exemption available under

subheading 9802.00.8065, HTSUS, when returned to the U.S. 

The country of origin for marking purposes will be "Caribbean

country" pursuant to 19 CFR 102.21(c)(2), and the blazers may

be marked "Assembled in  (or "Made in" or "Product of") [the

Caribbean country]" pursuant to 19 CFR 134.43(e).

     The holding set forth above applies only to the specific

factual situation and merchandise identified in the ruling

request.  This position is clearly set forth in section

177.9(b)(1), Customs Regulations {19 CFR 177.9(b)(1)}.  This

section States that a ruling letter is issued on the

assumption that all of the information furnished in the

ruling letter, either directly, by reference, or by

implication, is accurate and complete in every material

respect.  Should it be subsequently determined that the

information furnished is not complete and does not comply

with 19 CFR 177.9(b)(1), the ruling will be subject to

modification or revocation.  In the event there is a change

in the facts previously furnished, this may affect the

determination of country of origin.  Accordingly, it is

recommended that a new ruling request be submitted in

accordance with section 177.2, Customs Regulations (19 CFR

177.2).  A copy of this ruling letter should be attached to

the entry documents filed at the time the goods are entered. 

If the documents have been filed without a copy, this ruling

should be brought to the attention of the Customs officer

handling the transaction.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Tariff Classification Appeals

Division

