                            HQ 560108 

                        December 17, 1996

MAR-2-05  RR:TC:SM  560108  DEC

Category:  Marking

Mr. Gary Cooper

Horton, Whiteley & Cooper

One Kaiser Plaza, Suite 1410

Oakland, California 94612

RE:  Country of origin marking of remote keyless entry; NAFTA

Article 509;

     19 CFR Part 102; 19 CFR Part 134; HRL 953013; 19 CFR

134.35(b);

     19 CFR 134.46

Dear Mr. Cooper:

     This is in response to your letters dated September 30 and

October 24, 1996, on behalf of your client, Alps Automotive,

Incorporated (Alps), requesting a ruling with respect to the

country of origin marking requirements for certain remote keyless

entry transmitters (RKE) to be imported into the U.S.

FACTS:

     The component materials that will be used to produce the

RKE's will be shipped to Mexico from various countries.  You

state that the following components will be used to produce the

RKE transmitters:

               key ring            battery

               tact switch              resistors

               printed circuit boards   keypad

               transistors              switch seal

               inductor            housings

               SAW resonator       terminals

               microprocessor      contacts

               capacitors

     The components will be mounted on to the printed circuit

board.  The keypad and the printed circuit board are then mounted

together and a battery is placed in the bottom housing.  The top

and bottom housings, with the printed circuit board placed

between them, are snapped together.  The product is then tested

for electronic function, heat sealed in a plastic bag, labeled,

and boxed for shipment to various facilities in the U.S. and

Canada.  The individual transmitters will be in plastic bags

marked "Made in Mexico," "Assembled in Mexico" or "Mexico." and

will be shipped to various plants near Toronto, Philadelphia, New

York, Tampa, and Atlanta.

     Two RKE transmitters and one receiver are programmed in the

U.S. or Canada by pushing a programming button through the bag

without breaking the seal.  The transmitters are then taped to

their receiver which has been programmed specifically to receive

signals from that particular transmitter.  The system is then

shipped to various assembly plants throughout the U.S. and Canada

where the receiver is securely  mounted to an automobile and the

transmitters are placed in the glove box for shipment to the

dealer.  The process of mounting the receiver to the automobile

involves the connection of the receiver to the electrical systems

of various functioning units including the locking system, the

radio system, the trunk system, the power window system, and

mirror functioning systems.  The transmitter is still sealed in

the plastic labeled bag when shipped to the dealer.  The dealer

may remove the bag as part of the preparation of the automobile

for sale to consumers.

     You note that the programming process imparts each

transmitter with its unique transmitter identification code and

imparts that code into the receiver's memory so that only one

receiver (or its duplicate) will respond to the signal.  This

process is performed for safety and security requirements and to

insure that there will be no duplication.  Each transmitter will

only function with one specific vehicle which will be programmed

with the appropriate code in its receiver.  You state that the

cost of the RKE's will represent much less than 1% of the total

value of the automobile.

     You state that under Canadian law a certain frequency rating

or identification number must be provided on a product such as

the RKE transmitter.  Since automobiles manufactured in the U.S.

and Canada may be sold interchangeably, Alps would like to have

both the Federal Communication Commission (FCC) and the Canadian

required-identification numbers on the transmitters.  In the

photocopy you submitted with your request, the letters FCC ID and

CAN would precede the identification numbers assigned by the

respective U.S. and Canadian government agencies.  In a

telephonic discussion with a member of my staff on December 4,

1996, you indicated that Alps does not intend to preface the

frequency rating with "CANADA" as you originally presented in

your initial correspondence.

ISSUE:

     What are the country of origin marking requirements of the

imported transmitters described above?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), requires that, unless excepted, every article of foreign

origin (or its container) imported into the U.S. shall be marked

in a conspicuous place as legibly, indelibly and permanently as

the nature of the article (or its container) will permit in such

manner as to indicate to the ultimate purchaser the English name

of the country of origin of the article.  The regulations

implementing the requirements and exceptions to 19 U.S.C. 1304

are set forth in Part 134, Customs Regulations (19 CFR 134). 

     The country of origin marking requirements for goods of a

NAFTA country are determined in accordance with Annex 311 of the

North American Free Trade Agreement, as implemented under the

North American Free Trade Agreement Implementation Act ("NAFTA")

(Pub. L. 103-182, 107 Stat. 437 (December 8, 1993)).  The rules

used for determining whether a good is a good of a NAFTA country

are contained in regulations set forth in 19 CFR Part 102.  The

marking requirements for these goods are set forth in various

provisions of Part 134, Customs Regulations.  

     Section 134.1(b), Customs Regulations (19 CFR 134.1(b)),

defines "country of origin" as:

          The country of manufacture, production, or growth of

          any article of foreign origin entering the U.S.  

          Further work or material added to an article in another

          country must effect a substantial transformation in

          order to render such other country the "country of

          origin" within this part; however, for a good of a

          NAFTA country, the NAFTA Marking Rules will determine

          the country of origin.

     Section 134.1(j) provides that the "NAFTA Marking Rules" are

the rules promulgated for purposes of determining whether a good

is a good of a NAFTA country.   Section 134.1(g) defines a "good

of a NAFTA country" as an article for which the country of origin

is Canada, Mexico or the United States as determined under the

NAFTA Marking Rules.  Section 134.45(a)(2) provides that a "good

of a NAFTA country" may be marked with the name of the country of

origin in English, French or Spanish.

     In this case, the RKE transmitters are produced in Mexico

and imported into the U.S. or Canada so that the manufacturer may

equip automobiles with the remote keyless system in the U.S. or

Canadian production facility.  Thus, in order to determine the

appropriate marking requirements for the imported RKE

transmitters when they are imported into the U.S. and after the

automobiles are equipped with these devices, we must first

determine their country of origin pursuant to the NAFTA Marking

Rules.

     Part 102 of the regulations sets forth the "NAFTA Marking

Rules" hierarchy for purposes of determining whether a good is a

good of a NAFTA country for marking purposes.  Section 102.11(a)

of the regulations provides that "[t]he country of origin of a

good is the country in which:  

          (1)  The good is wholly obtained or produced;

          (2)  The good is produced exclusively from domestic

          materials; or

          (3)  Each foreign material incorporated in that good

          undergoes an        applicable change in tariff

          classification set out in section 102.20 and       

          satisfies any other applicable requirements of that

          section, and all        other requirements of these

          rules are satisfied."

     While you do not provide the country of origin of each

component, you state that the components used to produce the RKE

transmitters are imported into Mexico where they are manufactured

into the transmitters.  Accordingly, the completed RKE

transmitters are neither wholly "obtained or produced" (19 CFR

102.11(a)(1)) nor are they "produced exclusively from domestic

materials" (19 CFR 102.11(a)(2)) since the components are from

various countries and they are manufactured in Mexico. 

Therefore, we must determine if section 102.11(a)(3) results in

an origin determination.  Under this rule, the country of origin

of a good is the country in which each foreign material

incorporated in that good undergoes an applicable change in

tariff classification set out in section 102.20.  "Foreign

material" is defined in section 102.1(e) of the regulations as "a

material whose country of origin as determined under these rules

is not the same country as the country in which the good is

produced."  Section 102.20 of the rules sets forth the specific

tariff classification changes and/or other operations which are

specifically required in order for country of origin to be

determined on the basis of operations performed on the foreign

materials contained in a good.

     The completed RKE transmitter is classified under subheading

8526.92, HTSUS (see Headquarters Ruling Letter (HRL) 953013,

dated April 15, 1993), the applicable change in tariff

classification set out in section 102.20(o), Section XVI,

Chapters 84 through 85, 8526.10-8526.92 of the regulations

provides:

     8526.10 - 8526.92  ....  A change to subheading 8526.10

through 8526.92

                         from any other subheading, including

another 

                         subheading within that group.

In this case, since none of the components of the RKE are

classifiable individually in  subheading 8526.92, HTSUS, the

country of origin of the RKE transmitter when it is imported into

the U.S. will be Mexico because all of the components of the RKE

will meet the applicable tariff shift rule cited above.

     We note that section 134.35(b), Customs Regulations (19 CFR

134.35(b)), states that

          [a] good of a NAFTA country which is to be processed in

          the United States in a manner that would result in the

          good becoming a good of the United States under the

          NAFTA Marking Rules is excepted from marking. Unless

          the good is processed by the importer or on its behalf,

          the outermost container of the good shall be marked in

          accord with this part. 

In this case, we will look to whether the RKE transmitters are

processed in a manner that would result in the RKE transmitters

becoming a good of the U.S. pursuant to the NAFTA Marking Rules. 

If the RKE transmitter that is imported into the U.S. becomes a

good of the U.S., the Mexican-origin RKE transmitter itself will

be excepted from marking, but the outermost container of the RKE

transmitter must be marked with Mexico as its country of origin

unless the imported good is processed by or on behalf of the

importer.

     To determine the marking requirements of the RKE

transmitters that are installed in U.S.-built automobiles, we

apply the NAFTA Marking Rules hierarchy contained in 19 CFR

102.11 to the completed automobile into which the RKE system is

installed.   In this case, the automobile in which the RKE system

is installed is neither "wholly obtained or produced," or

"produced exclusively from domestic (U.S.) materials." 

Therefore, for purposes of determining the origin of the imported

good, section 102.11(a)(3) is the applicable rule that first must

be applied.  Under this rule, the country of origin of a good is

the country in which each foreign material incorporated in that

good undergoes an applicable change in tariff classification set

out in section 102.20.  As noted, the RKE transmitters imported

from Mexico are classifiable under subheading 8526.92, HTSUS. 

When the finished automobile, including the RKE system, is

manufactured, the finished automobile will be classified under

heading 8703, HTSUS.  The applicable change in tariff

classification set out in section 102.20(p), Section XVII,

Chapters 86 through 89, 8701-8705 of the regulations provides:

     8701 - 8705  ....        A change to heading 8701 - 8705

                              from any other heading except

                              heading 8706.

In this case, the RKE transmitter will undergo the applicable

change in tariff classification in the U.S.  Therefore, the RKE

transmitters that will be installed in the U.S. will become goods

of the U.S. and will not need to be separately marked as to

country of origin.

     Similarly, to determine the marking requirements of the RKE

transmitters that are installed in Canadian-built automobiles, we

apply the NAFTA Marking Rules hierarchy contained in 19 CFR

102.11 to the completed automobile into which the RKE system is

installed.   In this case, the automobile in which the RKE system

is installed is neither "wholly obtained or produced," or

"produced exclusively from domestic (Canadian) materials." 

Therefore, for purposes of determining the origin of the imported

good, section 102.11(a)(3) is the applicable rule that first must

be applied.  Under this rule, the country of origin of a good is

the country in which each foreign material incorporated in that

good undergoes an applicable change in tariff classification set

out in section 102.20.  As noted, the RKE transmitters imported

from Mexico are classifiable under subheading 8526.92, HTSUS. 

When the finished automobile, including the RKE system, is

manufactured, the finished automobile will be classified under

heading 8703, HTSUS.  The applicable change in tariff

classification set out in section 102.20(p), Section XVII,

Chapters 86 through 89, 8701-8705 of the regulations provides:

     8701 - 8705  ....        A change to heading 8701 - 8705

                              from any other heading except

                              heading 8706.

In this case, the RKE transmitters will undergo the applicable

change in tariff classification in Canada.  Therefore, the RKE

transmitters that will be installed in Canada will become goods

of Canada and will not need to be separately identified as to the

country of origin provided the automobile is properly marked when

imported into the U.S.

     In regard to the marking on the back of the RKE transmitter,

Customs does not find that the presence of the letters "CAN"

followed by a registration number amount to a foreign country or

locality reference that will trigger the special marking

requirements of 19 CFR 134.46.   Customs has specifically ruled

that "CAN" is not an acceptable  abbreviation for Canada for

country of origin marking purposes under 19 U.S.C. 1304 because

it does not unmistakably indicate Canada as the country of

origin.  HRL 722566, dated September 14, 1983.  Therefore, the

corrective language required under the regulation will not be

required.

HOLDING:

     When the RKE transmitters are imported into the U.S. to be

installed in U.S.-produced automobiles, they become goods of the

U.S. pursuant to 19 CFR Part 102, and the transmitters are

excepted from marking pursuant to 19 CFR 134.35(b).  RKE

transmitters that are installed in Canadian-manufactured

automobiles will become a good of Canada pursuant to 19 CFR Part

102 for purposes of country of origin marking and need not be

separately marked with their country of origin assuming that the

automobile is properly marked.  We find that the letters "CAN" on

the back of the transmitter do not trigger the special marking

requirements of 19 CFR 134.46.

     A copy of this ruling letter should be attached to the entry

documents filed at the time the goods are entered.  If the

documents have been filed without a copy, this ruling should be

brought to the attention of the Customs officer handling the

transaction.

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Tariff Classification Appeals

Division

