                            HQ 959018

                          April 12, 1996

CLA-2 RR:TC:TE 959018 CAB

CATEGORY: Classification

Siegel, Mandell & Davidson, P.C.

One Astor Plaza

1515 Broadway

43rd Floor

New York, NY 10036-8901

RE: Country of origin determination for a hat and scarf set;

Section 102.21, Customs Regulations

Dear Sirs:

     This is in response to your inquiry of March 7, 1996,

requesting a country of origin determination, on behalf of your

client, Liz Claiborne, Inc., (LCI) pursuant to Section 102.21,

Customs Regulations, for a hat and scarf set.  No sample was

submitted for examination.  

FACTS:

     LCI intends to import a set consisting of a hat and scarf. 

It is requested that for the purposes of this country of origin

request that Customs assume that the hat and scarf are

classifiable under Heading 6505.90 of the Harmonized Tariff

Schedule of the United States Annotated and Heading 6214,

(HTSUSA), respectively.  

     The proposed manufacturing begins with the weaving of fabric

in Country "A".  The fabric for each article will then be shipped

to Country "B" where: 1) all of the hat components will be cut to

size and shape and then sewn together to form a finished hat; and

2) all manufacturing operations (e.g. cutting and hemming)

necessary to form a finished scarf will be completed.  The

completed hat and scarf will then be exported to the United

States.  Countries "A" and "B" will not include Israel or a

signatory of the North American Free Trade Agreement (NAFTA). 

Customs will assume that the finished scarf consists of one piece

of fabric which is simply cut and hemmed in Country "B".

ISSUES:

1.   Will one origin determination collectively govern for the

hat and scarf set or will a   separate origin determination be

                              made for each article of the set?

2.   a)  If one country of origin determination is made, will the

     set be considered a product of Country "A" or Country "B"?

     b) If the country of origin for the hat and scarf will be

determined separately, what will be     the respective countries

                                        of origin under the new

                                        rules?  

3.   If we conclude that the origin of either article is Country

     "A", would a visa from Country  "A" (the country in which

     the fabric was formed) or Country "B" (the country in which

     all further manufacturing operations were performed) be

     required?

4.   If we conclude that the origin of either article is Country

     "A", would the applicable quota category for that article be

     the category associated with the woven fabric produced in

     Country "A" or that associated with the finished article

     completed in Country "B"?

LAW AND ANALYSIS:

     Pursuant to Section 334 of the Uruguay Round Agreements Act,

new rules of origin will be effective on textile products

entered, or withdrawn from warehouse, for consumption on or after

July 1, 1996.  These rules were published in the Federal

Register, 60 Fed. Reg. 46188 (September 5, 1995).  Section

102.21, Customs Regulations (19 CFR Section 102.21), sets forth

the general rules to determine country of origin.  Thus, the

country of origin of a textile product will be determined by a

hierarchy of rules set forth in paragraphs (c)(1) through (c)(5)

of Section 102.21.  Section 102(c)(1) sets forth the general rule

for determining the country of origin of a textile or apparel

product in which the good was wholly obtained or produced. 

Section 102.21(c)(2) provides for instances where the country of

origin of a textile or apparel product cannot be determined under

Section 102.21(c)(1).

     Section 102.21(c)(2) provides, in pertinent part:

          Where the country of origin of a textile or apparel

          product cannot be determined under paragraph (c)(1) of

          this section, the country of origin of the good is the

          single country, territory, or insular possession in

          which each foreign material incorporated in that good

          underwent an applicable change in tariff

          classification, and/or met any other requirement,

          specified for the good in paragraph (e) of this

          section.

1.   Will one origin determination collectively govern for the

     hat and scarf set or will a separate origin determination be

     made for each article of the set?

     In this instance, the importer states that a hat and scarf

will be imported as part of a set.  Thus, for reasons of

determining the country of origin of the subject articles,

Customs is assuming these articles meet the requirements

necessary for classification as a set pursuant to the General

Rules of Interpretation (GRI).

     Section 102.21(d) addresses the treatment of sets for

country of origin purposes.  Section 102.21(d) provides the

following:

     Treatment of sets.  Where a good classifiable in the HTSUS

     as a set includes one or more components that are textile or

     apparel products and a single country of origin for all of

     the components of the set cannot be determined under

     paragraph (c) of this section, the country of origin of each

     component of the set that is a textile or apparel product

     shall be determined separately under paragraph (c) of this

     section.  

     Specific rules by tariff classification.  The following

     rules shall apply for purposes of determining the country of

     origin of a textile or apparel product under paragraph

     (c)(2) of this section:

     6213-6214 The country of origin of a good classifiable under

               heading 6213 through 6214 is the country,

               territory, or insular possession in which the

               fabric comprising the good was formed by a fabric-making process.

     6505.90   (1) If the good consists of two or more

               components, a change to subheading 6505.90 from

               any other heading, provided that the change is the

               result of the good being wholly assembled in a

               single country, territory, or insular possession.  

                          *     *     *

     The fabric used to construct the subject articles will be

woven in Country "A".  The fabric will then be shipped to Country

"B", where all of the hat pieces will be cut to size, shape, and

then sewn into a finished hat.  All of the manufacturing

operations required to form the finished scarf including cutting

and hemming will also occur in Country "B".  The finished hat is

classifiable in subheading 6505.90 of the Harmonized Tariff

Schedule of the United States Annotated (HTSUSA), while the

finished scarf is classifiable under Heading 6214, HTSUSA.  In

accordance with the tariff shift rule which applies to goods

classifiable in subheading 6505.90, the finished hat undergoes a

change in tariff classification as a result of the hat being

wholly assembled in Country "B".  The fabric used to construct

the finished scarf is woven in Country "A"; therefore, the fabric

comprising the scarf is formed by a fabric-making process in

Country "A".  In this case, each article of the set undergoes a

tariff shift in two separate countries.  A single country of

origin cannot be determined for both the hat and scarf.  Pursuant

to Section 102.21(d), the country of origin of each component of

the set shall be determined separately.  Accordingly, the country

of origin of the scarf is Country "A" and the country of origin

of the hat is Country "B".

2.   a)  If one country of origin determination is made, will the

     set be considered a product of     Country "A" or Country

                                        "B"?

     b) If the country of origin for the hat and scarf will be

     determined separately, what will be     the respective

                                             countries of origin

                                             under the new rules? 

     In this case, the country of origin of each component of the

set is determined separately.  Therefore, no country of origin

decision is made for the set as a whole.  This conclusion is in

accordance with Section 102.21(d) and Customs long held position

that tariff treatment of textile articles as a set is not

determinative for country of origin purposes.  As stated above,

the country of origin for the hat and scarf is countries "B" and

"A", respectively.    

3.   If we conclude that the origin of either article is Country

     "A", would a visa from Country  "A" (the country in which

     the fabric was formed) or Country "B" (the country in which

     all further manufacturing operations were performed) be

     required?

     Since we have determined that the country of origin of the

scarf is Country "A" a visa from Country "A" is required for the

scarf.  The visa is required from the country determined to be

the country of origin.  

4.   If we conclude that the origin of either article is Country

     "A", would the applicable quota category for that article be

     the category associated with the woven fabric produced in

     Country "A" or that associated with the finished article

     completed in Country "B"?

     Each article of the set is subject to the quota category

applicable to that particular finished article.  

HOLDING:

     The country of origin of the hat is Country "B".  The

country of origin of the scarf is Country "A".

     This ruling is issued pursuant to the provisions of Part 177

Customs Regulations (19 CFR Part 177).  If the specific factual

situation is not as described above, this ruling may not be

valid.  In such an event, it is recommended that a new ruling

request be submitted.

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Tariff Classification Appeals

Division  

