                            HQ 959184

                        November 13, 1996

CLA-2 RR:TC:TE 959184 CAB

TARIFF NO.: 5209.51.6090

CATEGORY: Classification

T. Randolph Ferguson, Esq.

Glad & Ferguson

One Sutter Street

Tenth Floor

San Francisco, CA 94104

RE: Country of origin and tariff classification of a hand painted

canvas; Section 102.21(c)(2), Customs Regulations; Heading 5209;

Heading 9701

Dear Mr. Ferguson:

     This is in response to your inquiry of April 17, 1996,

requesting (1) reconsideration of Headquarters Ruling Letter

(HRL) 953931, dated September 29, 1993, (2) a country of origin

determination for a hand painted canvas, (3) and the

determination of whether textile quota restrictions apply to the

canvas.  Your request is on behalf of ST Design, Inc.  A sample

was submitted for examination.   

     Customs will address the proper tariff classification and

whether quota restrictions apply to the subject merchandise under

the Harmonize Tariff Schedule of the United States Annotated

(HTSUSA), and make a determination as to the proper country of

origin of the subject merchandise pursuant to Section 102.21,

Customs Regulations.  Customs will not, however, reconsider HRL

953931.  Section 177.2(b), Customs Regulations, 19 CFR

177.2(b)(2)(ii)(C), provides that if a person to whom a ruling

letter is issued disagrees with the tariff classification set

forth in the ruling issued by the New York Region or other Area

or District offices, he may petition this office for review of

the ruling.  HRL 953931 was not issued to your client or an agent

of your client and therefore, you do not have standing to request

its reconsideration under 19 CFR 177.

FACTS:

     The merchandise at issue is a hand painted 100 percent

starch impregnated cotton canvas fabric and measures 16  " x 20". 

The canvas is intended for use as a needlepoint canvas.  The

canvas depicts a scene of a lamb.  Other imported canvases might

depict various animals, humans, landscapes, or still life figures

and might be imported in rectangular shape measuring

approximately 14 ¬" x 13 «" .  You state that the canvases are

painted entirely by hand, in limited number, under license. You

further contend that the subject canvas is properly classifiable

under Heading 9701, the provision for paintings, drawings and

pastels, executed entirely by hand.     

     The merchandise is manufactured as follows: Cotton canvas is

sourced in either Switzerland or Germany; In Switzerland or

Germany, the 100 percent cotton canvas which weighs more than

200g/m2 is impregnated with starch (amylaceous); The cotton

canvas is then transported to the Philippines where it is cut to

size and thereafter hand painted with a brush, using acrylic

paints.  

ISSUES:

1.   What is the proper tariff classification and applicable

quota restraints for the subject canvas?

2.   What is the proper country of origin of the subject

merchandise?

LAW AND ANALYSIS:

TARIFF CLASSIFICATION

     Classification of goods under the HTSUSA is governed by the

General Rules of Interpretation (GRI's).  GRI 1 provides that

classification shall be determined according to the terms of the

headings and any relative section or chapter notes.  Merchandise

that cannot be classified in accordance with GRI 1 is to be

classified in accordance with subsequent GRI's taken in order.

     The subject merchandise is potentially classifiable under

two different headings, Heading 5209, HTSUSA and Heading 9701,

HTSUSA.  

     Heading 5209, HTSUSA, is the provision for woven fabrics of

cotton, containing 85 percent or more by weight of cotton,

weighing more than 200 grams per square meter.  Subheading

5209.51.60, HTSUSA, specifically provides for other printed woven

fabrics of cotton, containing 85 percent or more by weight of

cotton, weighing more than 200 grams per square meter.  

     As stated above, you contend that the subject hand painted

canvas is properly classifiable under Heading 9701, HTSUSA, the

provision for paintings, drawings and pastels, executed entirely

by hand.  The Explanatory Notes to the Harmonized Commodity

Description and Coding System (EN), although not legally binding,

are the official interpretation of the tariff at the

international level.  The EN to Heading 9701, HTSUSA,

specifically excludes certain articles from classification under

Heading 9701, HTSUSA.  The EN specifically excludes, "hand-decorated manufactured articles such as wall coverings consisting

of hand-painted woven fabrics, holiday souvenirs, boxes and

caskets, ceramic wares (plates, dishes, vases, etc.), these are

classified under their own appropriate headings."  

     Similar language was found under the previous tariff, Tariff

Schedules of the United States (TSUS), in defining "work of art". 

Though the HTSUSA has replaced the TSUS, the TSUS is sometimes

consulted for guidance due to the similarity of terms and

definitions of certain provisions.  In HRL 025378, dated February

16, 1973, under the TSUS, Customs considered the dutiable status

of 100 percent silk embroidered pictures.  Customs determined the

following:

     Item 76525, TSUS, of this subpart, provides for the free

     entry of original works of the free fine arts in any media

     including, but not limited to, applied paper and other

     materials, manufactured or otherwise, such as are used on

     collages.  Hand-embroidered pictures may be considered as a

     media of the free fine arts under this provision.  However,

     this provision is limited to creations that are original in

     design, conception, and execution.  The creation must be of

     such fine quality and high artistic talent so as to be

     recognized as examples of the free fine art by recognized

     art authorities, as distinguished from works that are

     representative of the decorative or industrial

     arts....Embroidered pictures which do not qualify under the

     provision for original works of the free fine arts would

     probably be classified under the provision for silk

     furnishings.

     Similarly, in HRL 088091, dated November 9, 1990, regarding

the classification of bridal garments made of goat skin and glass

beads, and HRL 087771 dated November 15, 1990, concerning hand

embroidered articles, it was determined that neither of those

articles qualified as "works of art" under Chapter 97, HTSUSA. 

In both instances, despite the evident craftsmanship and beauty

of the articles, the merchandise was classified according to its

constituent materials.  Moreover, in HRL 951170, dated May 26,

1992, Customs encountered the issue of whether ordinary jackets

and vests were classifiable under Heading 9701, HTSUSA, after an

artist attached a variety of paints, beads, jewels, lace, and

small wooden figures for artistic purposes.  Customs concluded

the following:

     Despite the ability of the artist to transform ordinary

     men's jackets or vests into art clothing, their

     classification does not appear to be within the Works of Art

     provision.  The determinative factors which lead us to this

     conclusion can be summed up as follows:      (1) the

     wearable art is still worn as clothing (2) the merchandise

     is excluded by EN of heading 9701, Section XXI, A(d), which

     excludes hand decorated manufactured articles (3) the

     garments, though of fine craftsmanship and aesthetic appeal,

     are not of the fine quality recognized as examples of free

     fine art by recognized art authorities.

     You cite HRL 955200, dated October 21, 1993, to support your

claim that the subject painted canvas is properly classifiable

under Heading 9701, HTSUSA.  In HRL 955200, Customs determined

that batik paintings completed by hand were classifiable under

Heading 9701, HTSUSA.  You state, "[i]n the instant case, the

paintings on the cotton canvas material are produced entirely by

hand.  Each painting is done with a brush using acrylic paint on

the heavy canvas."  Despite your contention, Customs is of the

opinion that the batik of HRL 955200 is significantly different

from the subject canvas.  Granted, the canvas in this case is

painted entirely by hand.  However, after the canvas is

embroidered using the needlepoint technique, the hand painting

will not be seen.  The chief reason for one to purchase the

subject canvas is not for its hand painted canvas, instead its

for the needlepoint embroidery that will result from using the

painted canvas as an outline.  Whereas, in the case of the batik,

whether it is framed or unframed, the hand painting remains

visible.  In fact, the painting is the principal reason for

purchasing such a batik.  In essence, the batik is a work of art

displayed for its artistic appeal, while the hand painted canvas

is intended as a diagram that is concealed after its embroidered.

     As stated above, the EN are not legally binding, however

they are consulted by Customs for guidance in interpreting the

nomenclature at the international level.  The EN to Heading 9701,

HTSUSA, specifically excludes hand-decorated manufactured

articles such as wall coverings consisting of hand-painted woven

fabrics.  You assert that due to Subheading Note 1 (ij), Section

XI, HTSUSA, the subject canvas is precluded from classification

in subheading 5209.51.60, HTSUSA, which is the subheading for

other printed woven fabrics of cotton, containing 85 percent or

more by weight of cotton, weighing more than 200 grams per square

meter.  Subheading Note 1 (ij), Section XI, HTSUSA, defines

"printed woven fabric" as: 

     Woven fabric which has been printed in the piece, whether or

     not made from yarns of different colors.

     (The following are also regarded as printed woven fabrics:

     woven fabrics bearing designs made, for example, with a

     brush or spray gun, by means of transfer paper, by flocking

     or by the batik process.)

     The process of mercerization does not affect the

classification of yarns or fabrics within    the above

                                             categories.     

     You state each painting is done on the canvas after the

canvas has been cut into a rectangular shape.  Thus, the

paintings are not made while the canvas is "in the piece," but

only after the canvas has been cut and thus, the cut canvas

cannot be considered as "in the piece".  As a result, the process

falls outside of the definition for "printed woven fabric"

("woven fabric which has been printed in the piece...") found in

subheading Note 1 (ij) of Section XI of the HTSUSA, which

controls classification under textile subheading 5209.51.60.

     It is your contention that the paintings are not completed

while the canvas is in the piece.  Instead the paintings are made

only after the canvas has been cut.  While there is no specific

definition in the tariff or the EN that discusses the meaning of

fabric in the piece, it is helpful to look to Note 7, Section XI,

HTSUSA, which discusses made up textile articles and states the

following, in pertinent part:

     For the purposes of this section, the expression "made up"

     means:

     (a) Cut otherwise than into squares or rectangles;

     (b) Produced in the finished state, ready for use (or merely

needing separation by cutting           dividing threads) without

                                   sewing or other working (for

                                   example, certain dusters,      

                                             towels, tablecloths,

                                   scarf squares, blankets)

                          *     *     *

     The EN to Section XI, HTSUSA, sheds light on the factors

that convert fabric from "fabric in the piece" to a made up

article. The EN state, in pertinent part: 

     (2)  Produced in the finished state, ready for

          use...However, rectangular (including square) articles

          simply cut from larger pieces without other working and

          not incorporating fringes formed by cutting dividing

          threads are not regarded as "produced in the finished

          state" within the meaning of this note.  The fact that

          these articles may be presented folded or put up in

          packing (e.g., for retail sale) does not affect their

          classification.  

     Based on Note 7, Section XI, HTSUSA, and the applicable EN,

merely cutting to a square or rectangle, as in this case, does

not preclude the cotton canvas from being fabric in the piece. 

As stated above, subheading 5209.51.60, HTSUSA, is the provision

for other printed woven fabrics of cotton, containing 85 percent

or more by weight of cotton, weighing more than 200 grams per

square meter.  The subject article is a woven printed 100 percent

cotton canvas which weighs more than 200g/m2, thus, it meets all

of the requirements provided in the cited subheading.  Therefore,

based on the aforementioned reasons, it is Customs opinion that

these goods are properly classifiable in subheading 5209.51.60,

HTSUSA. 

     Similarly, in HRL 953931, September 29, 1993, Customs had

occasion to determine the proper tariff classification of a hand

painted needlepoint canvas comparable to the subject canvas.  In

HRL 953931, the canvas was classified in subheading 5209.51.60,

HTSUSA.  

COUNTRY OF ORIGIN

     Pursuant to Section 334 of the Uruguay Round Agreements Act

(codified at 19 USC Section 3592), new rules of origin were

effective for textile products entered, or withdrawn from

warehouse, for consumption on or after July 1, 1996.  These rules

were published in the Federal Register, 60 Fed. Reg. 46188

(September 5, 1995).  Section 102.21, Customs Regulations 

(19 CFR Section 102.21), sets forth the general rules to

determine country of origin.  Thus, the country of origin of a

textile product is determined by a hierarchy of rules set forth

in paragraphs (c)(1) through (c)(5) of Section 102.21.  

     Section 102.21(c)(1) sets forth the general rule for

determining the country of origin of a textile or apparel product

when the good was wholly obtained or produced in a single

country, territory, or insular possession.  As the subject canvas

has not been wholly obtained or produced in a single country,

territory, or insular possession, this section is inapplicable.

     Section 102.21(c)(2) provides for instances where the

country of origin of a textile or apparel product cannot be

determined under Section 102.21(c)(1).

     Section 102.21(c)(2) provides, in pertinent part:

          Where the country of origin of a textile or apparel

          product cannot be determined under paragraph (c)(1) of

          this section, the country of origin of the good is the

          single country, territory, or insular possession in

          which each foreign material incorporated in that good

          underwent an applicable change in tariff

          classification, and/or met any other requirement,

          specified for the good in paragraph (e) of this

          section.

     As stated above, the subject canvas is classifiable within

subheading 5209.51.60, HTSUSA.      

     Section 102.21(e) provides, in pertinent part:

     Specific rules by tariff classification.  The following

     rules shall apply for purposes of determining the country of

     origin of a textile or apparel product under paragraph

     (c)(2) of this section:

     5208-5212 A change to heading 5208 through 5212 from any

heading outside that               group provided the change is

                                   the result of a fabric-making

                                   process.  

     In this case, the change to Heading 5209, HTSUSA, results

from a heading outside the aforementioned group and the change is

the result of a fabric-making process.  Therefore, in accordance

with Section 102.21(e) and Section 102.21(c)(2), the country of

origin of the subject canvas is either Switzerland or Germany,

depending on where the cotton canvas fabric is sourced.   

HOLDING:

     The subject painted canvas is classifiable in subheading

5209.51.6090, HTSUSA, which is the provision for other printed

woven fabrics of cotton, containing 85 percent or more by weight

of cotton, weighing more than 200 grams per square meter, plain

weave duck.  The applicable rate of duty is 8.8 percent ad

valorem and the textile restraint category is 219.

     The country of origin of the subject canvas is Switzerland

or Germany, depending on where the cotton canvas fabric is

sourced, in accordance with Section 102.21(c)(2).

     The designated textile and apparel category may be

subdivided into parts.  If so, visa and quota requirements

applicable to the subject merchandise may be affected.  Since

part categories are the result of international bilateral

agreements which are subject to frequent renegotiations and

changes, to obtain the most current information available, we

suggest that you check, close to the time of shipment, The Status

Report on Current Import Quotas (Restraint Levels), an internal

issuance of the U.S. Customs Service, which is available for

inspection at your local Customs office.

     Due to the changeable nature of the statistical annotation

(the ninth and tenth digits of the classification) and the

restraint (quota/visa) categories, you should contact your local

Customs office prior to importation of this merchandise to

determine the current status of any import restraints or

requirements.

     The holding set forth above applies only to the specific

factual situation and merchandise identified in the ruling

request.  This position is clearly set forth in section 19 CFR

177.9(b)(1).  This section states that a ruling letter is issued

on the assumption that all of the information furnished in the

ruling letter, either directly, by reference, or by implication,

is accurate and complete in every material respect.

     Should it be subsequently determined that the information

furnished is not complete and does not comply with 19 CFR

177.9(b)(1), the ruling will be subject to modification or

revocation.  In the event there is a change in the facts

previously furnished, this may affect the 

determination of country of origin.  Accordingly, if there is any

change in the facts submitted to Customs, it is recommended that

a new ruling request be submitted in accordance with 19 CFR

177.2.

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Tariff Classification Appeals

Division        

