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CATEGORY: Classification

William J. LeClair

Trans-Border Customs Services, Inc.

P.O. Box 800

Champlain, NY 12919

RE:  Country of origin determination for elastic braided belt;

General Note 12, HTSUS;  NAFTA

Dear Mr. LeClair:

     This is in reply to your letter, dated July 22, 1996, on

behalf of your client, Accessories By Rae Inc., requesting a

country of origin determination for an elastic braided belt which

will be imported into the United States.  

FACTS:

     The subject elastic braided belt, referenced style 1124, is

made of braid in the piece.  In your original letter you

requested that we provide you information regarding the proper

country of origin for this merchandise and the eligibility of

this merchandise for duty free treatment under the North American

Free Trade Agreement (NAFTA).   The proper country of origin for

this merchandise was addressed in HQ 959671, dated September 20,

1996.  Accordingly this letter will only address the issue of

NAFTA eligibility.

     The subject belt is made of  cords of cotton with a rubber

core which have been braided together to form a textile fabric. 

The belt also features leather fittings and a brass buckle. 

The manufacturing operations are as follows:

     CHINA

     - webbing (made of 90 percent cotton fabric and 10 percent

rubber material) is formed and        sent to Canada in rolls.

     CANADA

     - webbing is cut to length;

     - leather fittings are added;

     - buckle is added.

ISSUE:

     Whether the subject merchandise is eligible for duty free

treatment under the North   American Free Trade Agreement

(NAFTA)?

LAW AND ANALYSIS:

NAFTA eligibility

     The subject belt undergoes processing operations in Canada

which is a party to the North American Free Trade Agreement

(NAFTA).  General Note 12, Harmonized Tariff Schedule of the

United States Annotated (HTSUSA), incorporates Article 401 of the

NAFTA into the HTSUSA.  Note 12(a) provides, in pertinent part:

                                   *   *   *

     (i)  Goods that originate in the territory of a NAFTA party

under the terms of subdivision           (b) of this note and

that qualify to be marked as goods of Canada under the terms           of the marking rules... and are entered under a

subheading for which a rate of duty           appears in the

"Special" subcolumn followed by the symbol "CA" in parentheses,

are        eligible for such duty rate... . [Emphasis added]

Accordingly, the belt at issue will be eligible for the "Special"

"CA" rate of duty provided it is a NAFTA "originating" good under

General Note 12(b), HTSUSA, and it qualifies to be marked as a

good of Canada.  Note 12(b) provides in pertinent part,

     For the purposes of this note, goods imported into the

     customs territory of the United States are eligible for the

     tariff treatment and quantitative limitations set forth in

     the tariff schedule as "goods originating in the territory

     of a NAFTA party" only if--

     (i) they are goods wholly obtained or produced entirely in

the territory of Canada, Mexico         and/or the United States;

or

           (ii) they have been transformed in the territory of

Canada, Mexico and/or the United States                  so that--    

          (A) except as provided in subdivision (f) of this note,

each of the non-originating              materials used in the

production of such goods undergoes a change in tariff            

classification described in subdivisions (r), (s) and (t) of this

note or the rules              set forth therein, or

          (B) the goods otherwise satisfy the applicable

requirements of subdivisions (r), (s)                    and (t)

where no change in tariff classification is required, and the

goods satisfy            all other requirements of this note; or

           (iii) they are goods produced entirely in the

territory of Canada, Mexico and/or the United           States

exclusively from originating materials; or

                              *   *   *

     The subject merchandise qualifies for NAFTA treatment only

if the provisions of General Note 12(b)(ii)(A) are met, that is,

if the merchandise is transformed in the territory of Canada so

that the non-originating material (the fabric formed in China)

undergoes a change in tariff classification as described in

subdivision (t).

     As the belt is classifiable in subheading 6217.10.9050,

HTSUSA, subdivision (t), Chapter 62, rule 38, applies.  That note

states that:

     A change to headings 6213 through 6217 from any other

     chapter, except from headings 5106 through 5113, 5204

     through 5212, 5307 through 5308 or 5310 through 5311,

     chapter 54, or headings 5508 through 5516, 5801 through 5802

     or 6001 through 6002, provided that the good is both cut and

     sewn or otherwise assembled in the territory of one or more

     of the NAFTA parties.

     When the fabric for the subject belt leaves China it is

classifiable in the provision for braid in the piece in

subheading 5808, HTSUS.  As heading 5808 is not excepted by

subdivision (t), chapter 62, rule 38, and the merchandise is both

cut and assembled in Canada, it meets the terms of the note. 

Accordingly, the subject belt qualifies for NAFTA treatment.   

HOLDING:

     As was stipulated in HQ 959671, the country of origin of the

subject belt, referenced style number 1124, is Canada.

     The subject belt is eligible for the NAFTA preference.

.

     The holding set forth above applies only to the specific

factual situation and merchandise identified in the ruling

request.  This position is clearly set forth in section 19 CFR

177.9(b)(1).  This section states that a ruling letter is issued

on the assumption that all of the information furnished in the

ruling letter, either directly, by reference, or by implication,

is accurate and complete in every material respect.

     Should it be subsequently determined that the information

furnished is not complete and does not comply with 19 CFR

177.9(b)(1), the ruling will be subject to modification or

revocation.  In the event there is a change in the facts

previously furnished, this may affect the determination of

country of origin.  Accordingly, if there is any change in the

facts submitted to Customs, it is recommended that a new ruling

request be submitted in accordance with 19 CFR 177.2.  

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Tariff Classification Appeals

Division

