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                        December 23, 1997

CLA-2 CO:R:I 004207 SK                                 

CATEGORY: NAFTA

Andrew Doornaert, Esq.

Tower Group International

6730 Middlebelt Road

Romulus, MI 48174-2039

RE: Advance NAFTA Ruling; 19 CFR 
 181.93; Non-Originating Brake

Shoe Parts; Brake Shoe Subassemblies Manufactured in Canada;

Article 401(b) and (d)(ii) of the NAFTA; GN 12(b), HTSUS; GN

12(t)/87.21, HTSUS; 19 CFR 
 181.131 App.; ROR, Section

4(4)(b)(ii); Exception to the Change in Tariff Rule Not

Applicable.

Dear Mr. Doornaert:

This is in response to your letter of February 24, 1997, on

behalf of Rockwell International of Canada ("Rockwell"),  in

which you request an advance ruling determining whether certain

automotive brake parts qualify as originating goods for purposes

of preferential tariff treatment under the North American Free

Trade Agreement (NAFTA).  

FACTS:

In your submission, you provide the following information:

Non-originating brake shoe parts are imported into Canada where

they are manufactured into brake shoe subassemblies by Rockwell. 

The brake shoe subassemblies are exported to the U.S. through the

port of Detroit.  They are used in the manufacture of brake

assemblies, whereby they serve to control the friction applied by

the brake lining to the brake drum in heavy-duty vehicles.

For the purposes of this ruling, the term "brake shoe

subassembly" refers to brake shoes to which brake linings have

not been mounted. 

ISSUE:

Whether the brake shoe subassemblies are covered by the

exceptions to the change in tariff classification requirement, as

set forth in the Appendix to Part 181.131, Customs Regulations

(19 CFR 181.131 App., the NAFTA Rules of Origin Regulations

(ROR)), at Section 4(4)(b), such that they qualify as originating

goods for purposes of the NAFTA?

LAW AND ANALYSIS:

                          Classification

Heading 8708, Harmonized System (HS), provides for "[P]arts and

accessories of the motor vehicles of headings 8701 to 8705."  

Subheading 8708.31, HS, provides for "[B]rakes and servo-brakes

and parts thereof: Mounted brake linings."  

Subheading 8708.39, HS, provides for "[B]rakes and servo-brakes

and parts thereof: Other."  

The non-originating brake shoe parts and the brake shoe

subassemblies are both classifiable under subheading 8708.39, HS. 

Accordingly, no change in classification takes place as a result

of the Canadian assembly operation.

         The North American Free Trade Agreement (NAFTA)

Chapter 4 of the NAFTA sets forth the rules for determining

whether an imported good qualifies as an originating good of the

United States, Canada or Mexico for purposes of being eligible

for preferential tariff treatment as provided for under Article

302(2) and Annex 302.2 of the NAFTA.

Article 401 of the NAFTA, paragraphs (b) and (d)(ii), state that

except as otherwise provided in Chapter 4, a good shall originate

in the territory of a Party where:

     "(b) each of the non-originating materials used in the

          production of the good 

          undergoes an applicable change in tariff classification

          set out in Annex 401 as a result of production

          occurring entirely in the territory of one or more of

          the Parties, or the good otherwise satisfies the

          applicable requirements of that Annex where no change

          in tariff classification is required and the good

          satisfies all other applicable requirements of this

          Chapter. 

                                   *    *    *

     (d)  except for a good provided for in Chapters 61 through

          63 of the Harmonized System, the good is produced

          entirely in the territory of one or more of the Parties

          but one or more of the non-originating materials

          provided for as parts under the Harmonized System that

          are used in the production of the good does not undergo

          a change in tariff classification because

                              *    *    *

          (ii) the heading for the good provides for and

               specifically describes both the good itself and

               its parts and is not further subdivided into

               subheadings, or the subheading for the good

               provides for and specifically describes both the

               good itself and its parts,

          provided that the regional value content of the good,

          determined in accordance with Article 402, is not less

          than 60 percent where the transaction value method is

          used, or is not less than 50 percent where the net cost

          method is used, and that the good satisfies all other

          applicable requirements of this Chapter."

The rules set forth in Chapter 4 and Annex 401 of the NAFTA have

been promulgated in the United States through General Note (GN)

12, Harmonized Tariff Schedule of the United States (HTSUS).  For

a good imported into the United States to be eligible for

preferential tariff treatment under the NAFTA, it must be deemed

as originating in the territory of a NAFTA Party within the rules

of origin set forth in GN 12(b), HTSUS.  Two of the rules pertain

to situations where a good is produced entirely in the territory

of a NAFTA Party or Parties  from one or more non-originating

materials.  GN 12(b)(ii) and (iv) provide, in pertinent part,

that such goods will be deemed as originating in the territory of

a NAFTA Party if:

"(ii)     they have been transformed in the territory of Canada,

     Mexico and/or the United States so that--

     (A)  except as provided in subdivision (f) of this note,

     each of the non-originating materials used in the production

     of such goods undergoes a change in tariff classification

     described in subdivision (r), (s) and (t) of this note or

     the rules set forth therein, or 

                              *    *    *

(iv) they are produced entirely in the territory of Canada,

     Mexico and/or the United States but one or more of the

     non-originating materials falling under provisions 

     for  parts' and used in the production of such goods does

     not undergo a change in tariff classification because--

                              *    *    *

     (B)  the tariff headings for such goods provide for and

     specifically describe both the goods themselves and their

     parts and is not further divided into subheadings, or the

     subheadings for such goods provide for and specifically

     describe both the goods themselves and their parts, provided

     that such goods do not fall under chapters 61 through 63,

     inclusive, of the tariff schedule, and provided further that

     the regional value content of such goods, determined in

     accordance with subdivision (c) of this note, is not less

     than 60 percent where the transaction value method is used,

     or is not less than 50 percent where the net cost method is

     used, and such goods satisfy all other applicable provisions

     of this note... ." 

The initial determination is whether the non-originating

materials at issue, i.e., the brake shoe parts, are transformed

in Canada pursuant to the terms set forth in GN 12(b)(ii)(A),

HTSUS.  As the completed brake shoe subassemblies are

classifiable under subheading 8708.39, HS, a transformation will

be deemed to have occured when a change in tariff classification

occurs that is authorized by GN 12(t)/87.21(A) or (B), HTSUS.  GN

12(t)/87.21, HTSUS, states:

     "(A) A change to subheading 8708.39 from any other heading;

or

          (B)  A change to subheading 8708.39 from subheadings

               8708.31 or 8708.99, whether or not there is also a

               change from any other heading, provided there is a

               regional value content of not less than 50 percent

               under the net cost method."

Pursuant to this rule, any non-originating materials must be

classifiable in a heading other than 87.08 or in either

subheading 8708.31 or 8708.99, provided there is a regional value

content of not less than 50 percent under the net cost method. 

In this case, the non-originating brake shoe parts are

classifiable under subheading 8708.39, HS.  Accordingly, a change

in tariff classification does not occur under either GN

12(t)/87.21(A) or (B), HTSUS, and the brake shoe subassemblies

are ineligible for preferential tariff treatment under the NAFTA

pursuant to GN 12(b)(ii), HTSUS.

With regard to the application of GN 12(b)(iv)(B) to the facts at

issue, we direct your attention to the Appendix to Part 181.131,

Customs Regulations (19 CFR 181.131 App., (ROR)), at Section 4,

which implements the rules of origin provisions of GN 12, HTSUS,

and Chapter 4 of the NAFTA.  Section 4(4)(b) sets forth certain

exceptions to the change in tariff classification requirement

provided for in GN 12(b)(ii) and Article 401(b) of the NAFTA,

cited supra.  Section 4(4)(b) provides, in pertinent part, that

with the exception of a good of Chapters 61 through 63, a good

originates in the territory of a NAFTA country where:

"(i) the good is produced entirely in the territory of one or

     more of the NAFTA countries, 

(ii) one or more of the non-originating materials used in the

     production of the good do not undergo an applicable change

     in tariff classification because 

     (A)  those materials are provided for under the Harmonized

          System as        parts of the good, and 

     (B)  the heading for the good provides for both the good and

          its parts and          is not further subdivided into

          subheadings, or the subheading for the           good

          provides for both the good and its parts,

In applying the above regulation to the facts at issue, we find

that the exception to the change in tariff classification

requirement set forth in Section 4(4)(b)(ii) has not been met. 

That regulation sets forth a two-pronged test which requires, at

subparagraph (b)(ii)(A), that the non-originating materials be

"provided for under the Harmonized System as parts of the good"

and, at subparagraph (b)(ii)(B), that "the subheading for the

good provides for both the good and its parts.  

With regard to subparagraph (b)(ii)(A), the "good" for which

tariff preference is claimed is the brake shoe subassembly.  The

"materials" are the parts used in the production of that

subassembly.  Since both the good and the materials are

classified as parts of brakes in 8708.39, the HS does not provide

for the materials as parts of the good.  

Subparagraph (b)(iii) supports this interpretation of

subparagraph (b)(ii)(A) and states that, for purposes of the

applicability of the exception in subparagraph (b)(ii), the non-originating materials and the good for which preference is

claimed shall not both be classified as "parts" in the same

subheading.  That is, for purposes of the application of the

exception, the subheading must provide for (1) classification of

the non-originating materials as "parts" of the good into which

they are incorporated, and (2) classification of the "good" as a

specific good and not as a part.  In this case, subheading

8708.39 provides for brakes and servo-brakes and parts thereof

(other than mounted brake linings of 8708.31).  The brake shoe

subassembly and the non-originating materials are both

classifiable in subheading 8708.39 as parts of brakes.

Based on the foregoing, it is clear that the requirements of

subparagraph (b)(ii) have 

not been met in the instant case.

As the transaction described in the facts of this case fails to

satisfy the requirements for application of the exception set out

in Article 401(d)(ii) of the NAFTA, the brake shoe subassemblies

do not qualify as originating goods for purposes of the NAFTA.

HOLDING:

The subject brake shoe subassemblies do not originate in the

territory of a NAFTA country in accordance with Article

401(d)(ii) of the NAFTA and its implementing regulations, 19 CFR


181.131 App.; the NAFTA Rules of Origin Regulations, at Section

4(4)(b)(ii).

A copy of this ruling letter should be attached to the entry

documents filed at the time this merchandise is entered.  If the

documents have been filed without a copy, this ruling should be

brought to the attention of the Customs officer handling this

transaction.

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Rulings Division

