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CATEGORY: NAFTA

Richard M. Belanger

Powell, Goldstein, Frazer & Murphy LLP

1001 Pennsylvania Avenue, N.W., 6th floor

Washington, D.C. 20004

RE: Advance NAFTA Ruling; 19 CFR 
181.93; Non-Originating Tuner

Subassemblies; 8529.90.0100, HTSUS; Printed Circuit Assembly;

8529.90.2400, HTSUS; 

Articles 302(2), 401(b) of the NAFTA; General Note 12(b), HTSUS;

General Note 12(t)/85.94, HTSUS.

Dear Mr. Belanger:

This is in response to your letter of February 20, 1997, on

behalf of SCI Systems, Inc. of Huntsville, Alabama ("SCI"), in

which you request an advance ruling, pursuant to Section 181.93

of the Customs Regulations (19 CFR 
181.93), determining whether

certain printed circuit assemblies qualify as originating goods

for purposes of preferential tariff treatment under the North

American Free Trade Act (NAFTA).  

FACTS:

In your submission you provide information regarding the

prospective transaction and proffer classification determinations

for the subject merchandise.  Absent a sample of the goods at

issue, Customs is unable to issue a binding classification

determination for the merchandise.  For the purposes of this

advance NAFTA ruling, however, Customs will presume the

classifications you have proffered are correct.

The product in question is a printed circuit assembly,

classifiable in subheading 8529.90.2400, Harmonized Tariff

Schedule of the United States (HTSUS).  The printed circuit

assembly is manufactured in Mexico by SCI Systems de Mexico S.A.

from components of various origins.  One of these components is a

Japanese-origin tuner subassembly, classifiable in subheading

8529.90.0100, HTSUS.  The remaining non-originating components

are classifiable in tariff provisions other than 8529.90.01,

8529.90.03, 8529.90.06, 8529.90.09, 8529.90.13, 8529.90.16,

8529.90.19, 8529.90.22 and 8529.90.24. HTSUS.  

It is anticipated that SCI will import the printed circuit

subassemblies into the United States through the ports at

Houston, Dallas and Dayton.

ISSUE:

Whether the printed circuit assemblies qualify as originating

goods so as to be eligible for preferential tariff treatment as

provided for under Article 302(2) and Annex 302.2 of the NAFTA?

LAW AND ANALYSIS:

         The North American Free Trade Agreement (NAFTA)

Chapter 4 of the NAFTA sets forth the rules for determining

whether an imported good qualifies as an originating good of the

United States, Canada or Mexico (the "Parties") for purposes of

being eligible for preferential tariff treatment as provided for

under Article 302(2) and Annex 302.2 of the NAFTA.

Article 401 of the NAFTA, at paragraph (b), states that except as

otherwise provided in Chapter 4, a good shall originate in the

territory of a Party where:

"(b) each of the non-originating materials used in the production

     of the good 

     undergoes an applicable change in tariff classification set

     out in Annex 401 as a result of production occurring

     entirely in the territory of one or more of the Parties, or

     the good otherwise satisfies the applicable requirements of

     that Annex where no change in tariff classification is

     required and the good satisfies all other applicable

     requirements of this Chapter."

The rules set forth in Chapter 4 and Annex 401 of the NAFTA have

been promulgated in the United States through General Note (GN)

12, HTSUS.  For a good imported into the United States to be

eligible for preferential tariff treatment under the NAFTA, it

must be deemed as originating in the territory of a NAFTA Party

within the rules of origin set forth in GN 12(b), HTSUS.  

Pursuant to GN 12(b)(ii)(A), imported goods will be deemed as

originating in the territory of a NAFTA Party where:

"(ii)     they have been transformed in the territory of Canada,

     Mexico and/or the United States so that--

     (A)  except as provided in subdivision (f) of this note,

     each of the non-originating materials used in the production

     of such goods undergoes a 

     change in tariff classification described in subdivision

(r), (s) and (t) of this note      or the rules set forth

therein, ... ."

In the instant case, the determinative issue is whether the

subject non-originating materials are transformed in Mexico

pursuant to the terms set forth in GN 12(b)(ii)(A).   As the

printed circuit assemblies are classifiable under subheading

8529.90.24, HTSUS, a transformation will be deemed to have

occurred if there has been a change in tariff classification

authorized by GN 12(t)/85.94, HTSUS.  GN 12(t)/85.94 provides:

     "A change to tariff items 8529.90.01, 8529.90.03,

     8529.90.06, 8529.90.09, 8529.90.13, 8529.90.16, 8529.90.22

     or 8529.90.24 from any other tariff item."

     [emphasis added]

Throughout GN 12(t) and Annex 401(B) to the NAFTA, certain rules

of origin at the tariff item level are constructed in the manner

of GN 12(t)/85.94, whereby they use the phrase "from any other

tariff item" and are silent as to whether they permit a tariff

change from within the designated tariff item group or whether

such shift must occur from outside the group.  For example, as

set forth in Annex 401(B), the specific rule of origin for tariff

item 8529.90.aa reads:

     "[A] change to Canadian tariff item 8529.90.11, 8529.12,

8529.90.13 or       8529.90.14, U.S. tariff item 8529.90.15A,

8529.90.20A, 8529.90.30A,          8520.90.35A, 8529.90.40A,

8529.90.40B, 8529.90.45A or 8529.90.50A or   Mexican tariff item

8529.90.16 from any other tariff item."

In your submission to Customs, you state that the rule of origin

set forth in GN 12(t)/85.94 is satisfied in the instant case

inasmuch as none of the non-originating components are

classifiable under the same tariff item as the imported

merchandise, i.e., 8529.90.24, HTSUS.  You interpret 12(t)/85.94

as requiring a shift to tariff item 8529.90.24, HTSUS, from any

other tariff item, including those from within the group

enumerated in the rule.  You contend that this construction "is

consistent with the plain meaning of the provision, ..." and that

this "plain meaning should be regarded as conclusive absent a

clear expression of contrary legislative intent."  Madison

Galleries v. United States, 870 F.2d, 627, 629-30 (Fed. Cir.

1989) cited. 

The plain language of GN 12(t)/85.94 also suggests a contrary

interpretation; namely, that a shift to tariff item 8529.90.24,

HTSUS, must be made from a tariff item other than those

enumerated in the rule.

Where a specific rule of origin based on tariff item change is

ambiguous as to whether it permits a change to a designated

tariff item group from within that group or whether a shift to

the designated tariff item group must originate from outside that

group, the rule shall be interpreted in accordance with the

intent of the drafters of the NAFTA, i.e., the uniform

application of the specific rules of origin.  To interpret those

rules of origin which are silent as to the scope of permissible

tariff shifts as permitting shifts from within the designated

tariff item group would result in their disparate application. 

Importations into the territory of those NAFTA Parties with a

larger number of designated tariff items within a particular

group would have greater opportunity to satisfy the rule and thus

greater opportunity to qualify for preferential tariff treatment

under the NAFTA.  Consequently, in the interest of ensuring the

uniform application of the NAFTA, specific rules of origin at the

tariff item level shall be understood as requiring that all

changes to the designated tariff item group be made from outside

that group.  

Based on the foregoing, GN 12(t)/85.94 requires that all

non-originating materials be classifiable in tariff items other

than 8529.90.01, 8529.90.03, 8529.90.06, 8529.90.09, 8529.90.13,

8529.90.16, 8529.90.22 or 8529.90.24, HTSUS.  In the instant

case, as one of the non-originating materials, i.e., the

Japanese-origin tuner, is classifiable in tariff item 8529.90.01,

HTSUS, no tariff shift is deemed to occur under GN 12(t)/85.94. 

Accordingly, the printed circuit assemblies are not eligible for

preferential tariff treatment under the NAFTA pursuant to GN

12(b)(ii). 

HOLDING:

The subject printed circuit assemblies do not originate in the

territory of a NAFTA Party in accordance with General Note 12(b),

HTSUS.  

A copy of this ruling letter should be attached to the entry

documents filed at the time this merchandise is entered.  If the

documents have been filed without a copy, this ruling should be

brought to the attention of the Customs officer handling this

transaction.

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Rulings Division

