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CATEGORY: Carriers

G.W. Birkhead, Esq. 

Vandeventer, Black, Meredith & Martin

500 World Trade Center 

Norfolk, VA 23510-1699

RE: Voyage to Nowhere; Coastwise Trade; 46 U.S.C. App. 
 289

Dear Mr. Birkhead:

     This is in response to your letter of February 12, 1997, on

behalf of General Ship Cruising Corporation, requesting a ruling

on the voyage of the REGAL STAR. 

FACTS:

     You state that the REGAL STAR is an Italian-flagged vessel. 

The intended use of the vessel will be to sail from Miami to

outside of the three-mile territorial limit and return to the

Miami.  You state that the passengers will not go ashore, even

temporarily, at any other coastwise point.  In addition,

according to your submissions, there will be gambling on board

the vessel, which will not take place within the territorial

waters of the United States.   You request a ruling letter "that

the vessel would not be required to obtain a coastwise

endorsement (46 CFR 67.19) from the U.S. Coast Guard, but rather

will be eligible to engage in the above described activity with a

registry endorsement (46 CFR 67.17).

ISSUE:

     Whether the transportation of the passengers in the subject

vessel is a voyage to nowhere and therefore not in violation of

46 U.S.C. App. 
 289.

LAW AND ANALYSIS:

     46 U.S.C. App. 
 289, the passenger coastwise law, prohibits

the transportation of passengers between points embraced within

the coastwise laws of the United States, either directly or by

way of a foreign port, in a non-coastwise-qualified vessel (i.e.,

any vessel not built in and documented under the laws of the

United States and owned by persons who are citizens of the United

States).  For purposes of 46 U.S.C. App. 
 289, the term

passenger is defined as "... any person carried on a vessel who

is not connected with the operation of such vessel, her

navigation, ownership, or business."  19 CFR 4.50(b).

     In interpreting the coastwise laws (i.e., 46 U.S.C. App. 


289, 
 883) Customs has ruled that a point in the United States

territorial waters is a point in the United States embraced

within the coastwise laws.  The territorial waters of the United

States consist of the territorial sea, defined as the belt, 3

nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and

to points located in internal waters, landward of the territorial

sea baseline, in cases where the baseline and coastline differ. 

     In its administration of 46 U.S.C. App. 
 289, the Customs

Service has ruled that the carriage of passengers entirely within

territorial waters, even though the passengers disembark at their

point of embarkation and the vessel touches no other coastwise

point, is considered coastwise trade subject to the coastwise

laws.  However, the transportation of passengers to the high seas

(i.e., beyond the 3 mile territorial sea) and back to the point

of embarkation, assuming the passengers do not go ashore, even

temporarily, at another United States point, often called a

"voyage to nowhere," is not considered coastwise trade.  29

O.A.G. 318 (1912). 

     Concerning the proposed use of the REGAL STAR, the

transportation of passengers from a U.S. point to international

waters (i.e., beyond the 3 mile territorial sea) and back to the

point of embarkation, without the passengers disembarking, would

constitute a voyage to nowhere.  Consequently, such a use of the

vessel would not violate 46 U.S.C. App. 
 289.

     Concerning your requests about endorsements, we defer to the

U.S. Coast Guard since the vessel documentation laws of the

United States are administered by that agency.  We note, however,

since the use of your vessel as described above will not

constitute coastwise trade, a coastwise endorsement would not be

necessary for such use.

     Finally, although not specifically made a subject of the

ruling request by you, we recognize the potential for certain

issues regarding the conduct of gambling operations aboard the

vessel.   Consequently, we are enclosing a copy of HQ 113479,

dated June 29, 1995, which addresses these issues.  

HOLDING:

     The transportation of the passengers in the subject vessel

is a voyage to nowhere and therefore is not in violation of 46

U.S.C. App. 
 289.

                              Sincerely,

                              Acting Chief

                              Entry and Carrier Rulings Branch  

Enclosure  

