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Charles S. Donovan, Esq.

Walsh, Donovan, Lindh & Keech LLP

595 Market Square

Suite 2000

San Francisco, CA 94105-2831

RE:  46 U.S.C. App. 883;   Coastwise transportation of

merchandise;   Use of crane   barge

Dear Mr. Donovan:

FACTS:

     This is in response to your letter of February 24, 1997, in

which you state:

          Our client has several questions relating to the

          possible use of lightering barges to load ships at

          anchor in San Francisco Bay. Our client intends to use

          the lightering barges to move cargo from dockside to

          anchorage and then to lift the cargo onto an export

          ship via a crane barge.

          1.   Must the lightering barges themselves be coastwise

          eligible under the Jones Act?...

          2.   Must the crane barge - which will be used solely

          to effect the transfer from lightering barge to ship -

          be coastwise eligible under the Jones Act?...

          3.   If the crane barge must be coastwise eligible, can

          our client, who is not a coastwise citizen,

          nevertheless own the crane?  Note: if your response to

          the preceding paragraph is that the crane barge need

          not be coastwise eligible (i.e., that it can be built

          and registered foreign, and owned by a non-citizen),

          please disregard the questions in this paragraph. 

ISSUE:

     The applicability of 46 U.S.C. App. 883 to the movement of

merchandise, as described above.

LAW AND ANALYSIS:

     Generally, the coastwise laws prohibit the transportation of

passengers or merchandise between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built in, documented under the laws of, and owned by

citizens of the United States.  A vessel built in, documented

under the laws of, and owned by citizens of the United States is

said to be "coastwise-qualified."  The owner of such a vessel may

obtain a coastwise endorsement from the U.S. Coast Guard.

     46 U.S.C. App. 883, the coastwise merchandise statute often

called the "Jones Act", provides in part that no merchandise

shall be transported between points in the United States embraced

within the coastwise laws, either directly or via a foreign port,

or for any part of the transportation, in any vessel other than a

vessel built in, documented under the laws of, and owned by

citizens of the United States.

     The coastwise laws generally apply to points in the

territorial sea, which is defined as the belt, three nautical

miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to

points located in internal waters, landward of the territorial

sea baseline. 

     The lightering barges described above must be coastwise-qualified because they will be transporting merchandise from one

coastwise point to a second coastwise point.

     You state that the crane barge will be used solely to

transfer merchandise from the lightering barge to the ships at

anchor in the San Francisco Bay.  It is Customs' position that

the use of a non-coastwise-qualified crane vessel to load and

unload cargo is not coastwise trade and does not violate 46

U.S.C. App. 883, provided that any movement of merchandise is

effected exclusively by the operation of the crane and not by

movement of the vessel, except for necessary movement which is

incidental to a lifting operation while the lifting is taking

place.  However, the movement of merchandise while the

merchandise is suspended from the crane, even between two points

within a harbor, which is effected by a movement of the vessel

which is neither necessary nor incidental to a lifting operation

by the crane would constitute coastwise transportation of

merchandise within the scope of 46 U.S.C. App. 883.  An example

of necessary or incidental movement is the mere pivoting of a

vessel while it remains at one location.

     It is not clear from the facts presented whether the crane

barge will be self-propelled or towed.  In the case of a tow,

please note the applicability of 46 U.S.C. App. 316(a), the

coastwise towing statute, which provides in pertinent part:

          It shall be unlawful for any vessel not wholly owned by

          a person who is a citizen of the United States within

          the meaning of the laws respecting the documentation of

          vessels and not having in force a certificate of

          documentation issued under section 12106 or 12107 of

          Title 46 to tow any vessel other than a vessel in

          distress, from any port or place in the United States,

          its Territories or possessions, embraced within the

          coastwise laws of the United States, to any other port

          or place within the same, either directly or by way of

          a foreign port or place, or to do any part of such

          towing, or to tow any such vessel, from point to point

          within the harbors of such places.

     As your third question indicates, the answer to such

question would appear to be unnecessary based on our response to

your second question.  For your information, any questions

relating to citizenship requirements for vessels registered in

the United States should be addressed to:

          U.S. Coast Guard

          National Vessel Documentation Center

          2039 Stonewall Jackson Drive

          Falling Water, West Virginia

          800-799-8362.

HOLDINGS:

     1.   The lightering barges described above must be

coastwise-qualified because they will be transporting merchandise

from one coastwise point to a second coastwise point.

     2.   A non-coastwise-qualified crane barge may be used to

transfer merchandise from the lightering barge to the ships at

anchor in the San Francisco Bay provided that any movement of

merchandise is effected exclusively by the operation of the crane

and not by movement of the vessel, except for necessary movement

which is incidental to a lifting operation while the lifting is

taking place. 

                              Sincerely,

                              Jerry Laderberg

                              Acting Chief,

                              Entry and Carrier Rulings Branch

