                              HQ 113935

                                   May 9, 1997

VES-3/3-02-RR:IT:EC    113935 GOB

CATEGORY:   Carriers

Mimi Bornhorst

Marine Surveyors and Consultants, Ltd.

677 Ala Moana Blvd.

Suite 812

Honolulu, Hawaii 96813

RE:  Coastwise transportation; 46 U.S.C. App. 289, 883;

Passengers; Merchandise;      Movie set

Dear Ms. Bornhorst:

FACTS:

     This is in response to your letter dated May 1, 1997 in

which you state:

          The vessel KA'IMIKAI-O-KANOLA (hereinafter the vessel)

          is owned by the University of Hawaii, is normally used

          as a research vessel and is registered with the State

          of Hawaii under the research vessel designation.

          The University has been approached by a motion picture

          company which would like to use the vessel for

          approximately four days as a movie set, and it is this

          operation that I solicit a ruling as to the required

          endorsements.

          The intended operation is with the vessel being

          operated by a crew of approximately 13, with

          approximately 20 employees of the motion picture

          company aboard, the movie crew will include both

          production personnel and actors and actresses.  All

          motion picture personnel as well as vessel crew will be

          paid employees.

          The vessel will leave Pier 45 in Honolulu, Hawaii each

          day, motor to a location approximately five miles

          offshore of Oahu, conduct their operation and at the

          end of each day the vessel will return to Pier 45 in

          Honolulu Harbor.

          At no time during the operation of the vessel for the

          subject project will the vessel dock at any pier other

          than Pier 45 or enter any port other than Honolulu

          Harbor.

     Your office advised telephonically that the vessel was built

in the United States and that at one time it was under Panamanian

registry. 

ISSUE:

     The relationship between the proposed activity and the

coastwise laws.

LAW AND ANALYSIS:

     Generally, the coastwise laws prohibit the transportation of

passengers or merchandise between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built in, documented under the laws of, and owned by

citizens of the United States.  A vessel that is built in,

documented under the laws of, and owned by citizens of the United

States, and which obtains a coastwise endorsement from the U.S.

Coast Guard, is referred to as "coastwise qualified."

     The coastwise laws generally apply to points in the

territorial sea, which is defined as the belt, three nautical

miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to

points located in internal waters, landward of the territorial

sea baseline.

     46 U.S.C. App. 883, the coastwise merchandise statute often

called the "Jones Act," provides in part that no merchandise

shall be transported between points in the United States embraced

within the coastwise laws, either directly or via a foreign port,

or for any part of the transportation, in any vessel other than a

vessel built in, documented under the laws of, and owned by

citizens of the United States.  The first proviso to 46 U.S.C.

App. 883, as amended by Public Law 104-324, states:  

          Provided, That no vessel of more than 200 gross tons

          having at any time acquired the lawful right to engage

          in the coastwise trade, either by virtue of having been

          built in, or documented under the laws of the United

          States, and later sold foreign in whole or in part, or

          placed under foreign registry, shall hereafter acquire

          the right to engage in the coastwise trade...

     The coastwise law applicable to the carriage of passengers

is found in 46 U.S.C. App. 289 and provides that:

          No foreign vessel shall transport passengers between

          ports or places in the United States, either directly

          or by way of a foreign port, under a penalty of $200

          for each passenger so transported and landed.

     Section 4.50(b), Customs Regulations (19 CFR 4.50(b)) states

as follows:

          A passenger within the meaning of this part is any

          person carried on a vessel who is not connected with

          the operation of such vessel, her navigation,

          ownership, or business. 

     In interpreting the coastwise laws as applied to the

transportation of passengers, the Customs Service has ruled that

the carriage of passengers entirely within territorial waters,

which include the internal waterways of the United States, even

though the passengers disembark at their point of embarkation and

the vessel touches no other point, is considered coastwise trade

subject to the coastwise laws.  However, the transportation of

passengers to the high seas or foreign waters and back to the

point of embarkation, assuming the passengers do not go ashore,

even temporarily, at another United States point, often called a

"voyage to nowhere," is not considered coastwise trade.  In such

a situation, the vessel may not stop at a point in territorial

waters other than the place where the passengers boarded the

vessel.

     The first of these positions, regarding transportation of

passengers entirely within territorial waters on a voyage in

which they embark and disembark at the same coastwise point, is

based on a 1900 decision, Treasury Decision 22275.  Our rulings

have consistently followed this position.

     The second of these positions, regarding the transportation

of passengers from a point in the United States to the high seas

or foreign waters and back to the same point, is based on a 1912

opinion of the Attorney General (29 Opinions of the Attorney

General 318).  We have consistently followed this position as

well.

     You will have to consult with the U.S. Coast Guard as to

whether the vessel is eligible for a coastwise endorsement.  See

the first proviso to 46 U.S.C. App. 883, above.  You may contact

the U.S. Coast Guard at:

          National Vessel Documentation Center

          2039 Stonewall Jackson Drive

          Fallingwater, West Virginia 25419

          1-800-799-8362.

     Customs has held that members of a movie cast and movie

technicians are "passengers" within the meaning of 46 U.S.C. App.

289 and 19 CFR 4.50(b).  Crewmembers are not passengers.  If the

vessel is not eligible for and does not obtain a coastwise

endorsement, it would appear from the facts presented that the

vessel may engage in a "voyage to nowhere," as described above,

with respect to 46 U.S.C. App. 289 and the transportation of the

passengers, i.e., the members of the cast and the technicians. 

The facts which you present state that the vessel will go to the

high seas and will return to the point of embarkation.   

     It would appear from the facts presented that the vessel

will be carrying such articles as movie equipment, cameras, etc. 

These articles are "merchandise," which is defined in 19 U.S.C.

1401(c) as "...goods, wares, and chattels of every

description..."  If the vessel is not eligible for and does not

obtain a coastwise endorsement, pursuant to 46 U.S.C. App. 883,

this merchandise may not be transported between U.S. points on

the vessel.  However, this merchandise may be carried by the

vessel if it is laden on the vessel and unladen from the vessel

at the same point.

HOLDING:

     If the vessel is not eligible for and does not receive a

coastwise endorsement, it may not transport passengers or

merchandise between two U.S. points.  The vessel may engage in a

"voyage to nowhere."   Further, the vessel may transport

merchandise ( i.e., movie equipment, cameras, etc.) if the

merchandise is laden on the vessel and unladen from the vessel at

the same point.

                         Sincerely,

                         Jerry Laderberg

                         Acting Chief,

                         Entry and Carrier Rulings Branch

