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CATEGORY:  Carriers

Sandra Hunt

Office Manager

Herndon & Thompson Leasing Co.

41745 Bear Creek Court

Homer, Alaska 99603-9439

RE: Coastwise Trade; 46 U.S.C. App. 
 289, 
 883

Dear Ms. Hunt:

     This is in response to your letter of May 19, 1997,

requesting a determination whether the use of your vessel is

considered coastwise trade.

FACTS:

     You state that the vessel recently purchased by the

construction company for which you work will be used to transport

employees, equipment, and supplies to various job sites.  The job

sites are located on the Kachemak Bay and the Cook Inlet in

Alaska; therefore, the vessel will be transporting merchandise

between points in those areas.  When you sought documentation of

the vessel, you state that the U.S. Coast Guard requested that

you seek a determination concerning whether the vessel would be

engaging in coastwise trade.  According to your submission, the

vessel will also be used for pleasure from time to time. 

ISSUE:

     Whether the subject vessel is engaged in coastwise trade.

LAW AND ANALYSIS:

     Generally, the coastwise laws (i.e., 46 U.S.C. App. 
 289, 


883) prohibit the transportation of passengers or merchandise

between points embraced within the coastwise laws of the United

States, either directly or by way of a foreign port, in a non-coastwise-qualified vessel (i.e., any vessel not built in and

documented under the laws of the United States and owned by

persons who are citizens of the United States). 

     In interpreting the coastwise laws Customs has ruled that a

point in the United States territorial waters is a point in the

United States embraced within the coastwise laws.  The

territorial waters of the United States consist of the

territorial sea, defined as the belt, 3 nautical miles wide,

seaward of the territorial sea baseline, and to points located in

internal waters, landward of the territorial sea baseline, in

cases where the baseline and coastline differ. 

     The Kachemak Bay and Cook Inlet are within the U.S.

territorial waters and are thus coastwise points.  Transportation

of supplies and equipment on the vessel between points in those

areas would constitute transportation of merchandise between

coastwise points.  Thus, use of the vessel in that manner would

be a violation of the coastwise trade laws and would be

prohibited,  unless the vessel is U.S.-owned and U.S.-built, and

is properly documented (a coastwise endorsement) by the U.S.

Coast Guard.

     The use of the vessel for pleasure purposes would not be in

violation of the coastwise trade laws if there is no

transportation of merchandise or passengers.  For purposes of the

coastwise trade law, the term passenger is defined as "... any

person carried on a vessel who is not connected with the

operation of such vessel, her navigation, ownership, or

business."  19 CFR 4.50(b).  We have held that the family and

legitimate guests of the owner or bareboat charterer of a vessel

used for pleasure purposes are not considered passengers.  See,

e.g., Headquarters Ruling (HQ) 111731 of February 19, 1992. 

HOLDING:

     The subject vessel is engaged in coastwise trade, which

would be prohibited by the coastwise laws unless it is a U.S.-owned and US.-built vessel, and is properly documented by the

U.S. Coast Guard.  

                              Sincerely,

                              Jerry Laderberg

                              Acting Chief

                              Entry and Carrier Rulings Branch

