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Gerson M. Joseph, Esq.

Sandler, Travis & Rosenberg, P.A.

The Waterford

5200 Blue Lagoon Drive

Miami, Florida 33126-2022

RE: Request for Ruling; Solicitation of Business for Broker by

Independent Agents; 19 U.S.C. 1641; 19 CFR 111.36, 111.37;

Adequate Supervision and Control; C.S.D. 79-111.

Dear Mr. Joseph:

     This is in response to your ruling request, dated May 21,

1997, made on behalf of your client, Customs and Trade Services,

Inc. ("CTS").

FACTS:

     CTS, a licensed broker, plans to engage retired Customs

employees and customs brokers to sell customs brokerage services

offered by CTS.  Counsel for CTS advises that some, if not all,

of the customs brokers approached by CTS may have current

licenses.  These individuals will operate as independent agents,

and will be compensated on a commission basis.  They will sell

exclusively for CTS and will not provide or bill any services for

their own account to any importer.  Although independent, the

salespeople will present CTS business cards and will disclose

their association with CTS to prospective customers.

ISSUE:

     Whether a licensed customs broker may use independent agents

to market brokerage services to importers?

LAW AND ANALYSIS:

     Several regulatory provisions govern the relationship

between licensed customs brokers, importers, and third parties. 

These are sections 111.36 and 111.37 of the Customs Regulations

(19 CFR 

111.36 and 37).  A violation of these provisions may

lead to penalties or other sanctions being imposed under 19

U.S.C. 1641(b)(6) and/or 19 U.S.C. 1641(d)(1)(C).

     Section 111.36(a) of the Customs Regulations precludes a

broker from entering into an agreement with an unlicensed person

to perform Customs business for a third party when fees generated

from the transaction inure to the benefit of the unlicensed

person.  The question is whether the arrangement proposed by CTS

falls within this provision.  To analyze this thoroughly, the

method of paying the independent agents must be examined, and a

distinction must be drawn between the independent agents of CTS

who are licensed brokers and those who are unlicensed.

     Under the proposed arrangement, CTS will compensate the

independent agents by paying them a commission.  As a general

rule, commissions are a percentage of the fee paid for services

rendered.  Section 111.36(a), which bars the payment of fees to

unlicensed persons, would thus prevent retired customs employees

and brokers whose licenses have lapsed or been suspended from

accepting a commission that was derived from fees paid by clients

for customs business performed by CTS.  See Headquarters Ruling

Letter (HRL) 113715, dated January 9, 1997; HRL 225023, dated

February 23, 1994; HRL 225507, dated December 7, 1994; HRL

221330, dated May 20, 1991; and HRL 305499, dated February 10,

1978.  It is possible that a different payment method, such as a

flat amount paid by CTS to its agents that is not tied to any

particular transaction, would not trigger the regulation. 

However, the commission as proposed is unacceptable as a way to

compensate the unlicensed agents.

     Technically, the receipt of a commission by an independent

agent who is a licensed broker for services performed by CTS is

not a violation of 19 CFR 111.36(a).  This is because the

commission paid to the salesperson does not benefit an unlicensed

person, but rather, a licensed one, and the regulation applies

only to agreements with unlicensed persons.  However, although

not prohibited by 111.36(a), such an arrangement does potentially

raise questions about the adequacy of supervision and control. 

     Counsel for CTS has stressed that the function of the

independent agents will be to sell brokerage services provided by

CTS.  The agents will not perform, or bill, any of these services

themselves.  We caution, however, that they must take care to

restrict their function to marketing activities and not to

undertake any action that could be construed as customs business. 

The concern is that because of the absence of a bona fide

employer-employee relationship between CTS and the licensed

agent, any customs work done by the broker/agent for CTS's

clients would lack the oversight and direction of CTS as required

by 19 U.S.C. 1641(b)(4).  The Customs Service, in addressing this

issue in a Position Statement appearing in 54 Federal Register

13136, March 30, 1989, expressly forbade licensed customs brokers

from conducting customs business for another licensed broker's

client, in the absence of either a bona fide employer-employee

relationship or the establishment of a new broker-client

relationship under C.S.D. 79-111.

     By authorizing the sales agents to reveal their association

with CTS, that company is obligated to ensure that no violation

of 19 CFR 111.37 will occur.  This regulation prevents a broker

from allowing his license or his name to be used by or for any

unlicensed person, other than his own employees authorized to act

for him, or by or for any broker whose license has been

suspended, in the solicitation, promotion or performance of any

customs business or transaction.  In 54 FR 13136, Customs stated

that: 

          If an independent contractor relationship is

          claimed between two brokers, and the customs

          transaction is performed in the name of the

          hiring broker by an employee of the

          independent contractor who is not a licensed

          broker, the hiring broker is in violation of

          19 CFR 111.37 and 19 U.S.C. 1641(d)(1)(C).

Applied to CTS's situation, this means that licensed sales agents

hired by CTS must advise their own employees not to perform any

task for CTS's clients that would be considered customs business. 

A failure to follow these precautions could result in the

imposition of penalties against CTS.

     Finally, if a satisfactory compensation method is found and

implemented for the unlicensed agents, thus avoiding the

application of section 111.36(a), section 111.37 would not

necessarily serve to prevent their promotional activities on

behalf of CTS.  This is because of the interpretation of that

regulation by Customs in HRL 225023, supra.  In that particular

case, Customs allowed a Canadian customs broker that was not

licensed in the United States to solicit clients for its licensed

U.S. subsidiary broker.  Customs explained that "the purpose of

[111.37] is to prevent a licensed broker from serving as broker

in name only.  That is, the actual Customs entry would be

prepared by an unlicensed person."  The solicitation activities

of the Canadian broker were found not to violate section 111.37

because the actual entry documents were filed by the U.S. broker. 

This means that CTS's unlicensed agents could carry out functions

in CTS's name that did not rise to the level of "customs

business".

HOLDING:

     Independent agents who are licensed brokers may solicit

business for CTS, and receive commissions as compensation,

provided their activities do not fall under the definition of

"customs business".

     Unlicensed independent agents, including licensed agents

whose licenses have been suspended, may not accept commissions

from CTS for promoting CTS's brokerage services.

                              Sincerely,

                              Jerry Laderberg

                              Chief

                              Entry and Carrier Rulings Branch

