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CATEGORY: Carriers

John B. Gibson

Program Coordinator

The Mountain Workshop

P.O. Box 625

Ridgefield, Connecticut 06877

RE:  Coastwise Trade; Canadian-built Canoes less than 5 net tons;

Navigation and 

        Seamanship Instruction; 46 U.S.C. App. 
 289

Dear Mr. Gibson:

     This is in response to your letter of August 6, 1997,

regarding your fleet of four Canadian-built Voyageur canoes. 

Your letter enclosed information pertaining to the manufacture

and proposed use of these vessels.  Our ruling in this matter is

set forth below.

FACTS: 

     The Mountain Workshop is a U.S. company specializing in

instruction in outdoor skills.  It proposes to use its fleet of

four Canadian-built Voyageur canoes for teaching navigation and

seamanship.  The waters in which this instruction would take

place include those of the Long Island Sound, the Hudson River

and the Maine coast.  The admeasurement of these canoes does not

equal or exceed five net tons.  

ISSUE:

     Whether the use of Canadian-built canoes of less than five

net tons for instruction in navigation and seamanship in the

above-described U.S. waters violates 46 U.S.C. App. 
 289.
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LAW AND ANALYSIS:

     The U.S. Customs Service enforces various navigation laws

which deal with the use of vessels in what is recognized as

coastwise trade.  Included among these laws is the Act of June

19, 1886, as amended (24 Stat. 81; 46 U.S.C. App. 
 289,

sometimes called the coastwise passenger law), which provides

that:

          No foreign vessel shall transport passengers between

ports or

          places in the United States either directly or by way

of a foreign

          port, under a penalty of $200 for each passenger so

transported

          and landed.

     Pursuant to 
 4.50(b), Customs Regulations (19 CFR 


4.50(b)), the word "passenger," for purposes of the above-cited

statute, is defined as "...any person carried on a vessel who is

not connected with the operation of such vessel, her navigation,

ownership, or business."

     Customs has consistently interpreted the prohibition set

forth in 46 U.S.C. App. 
 289 to apply to all vessels except

United States-built, owned, and properly documented vessels (see

46 U.S.C. 
 12106, 12110; and 46 U.S.C. App. 
 883). 

Furthermore, Customs has promulgated regulations pursuant to 46

U.S.C. App. 
 289.  These regulations may be found in title 19,

Code of Federal Regulations, 
 4.80a.  

     The coastwise laws generally apply to points in the

territorial sea, defined as the belt, three nautical miles wide,

seaward of the territorial sea baseline, and to points located in

internal waters, landward of the territorial sea baseline, in

cases where the baseline and coastline differ.

     In regard to your inquiry, we note that pursuant to


67.9(a), Coast Guard Regulations (46 CFR 67.9(a)), vessels which

are of less than 5 net tons cannot be documented under the United

States flag by the U.S. Coast Guard.  However, such vessels are

not precluded from engaging in the coastwise trade pursuant to 


4.80(a)(2), Customs Regulations (19 CFR 4.80(a)(2)), provided

they are otherwise considered to be coastwise-qualified (i.e.,

U.S.-built and owned). 

     Notwithstanding the applicability of 
 4.80(a)(2), Customs

Regulations (19 CFR 4.80(a)(2)), to vessels of less than 5 net

tons, we note that in our interpretation of 46 U.S.C. App. 
 289,

Customs has long-held that a person transported on a vessel as a

student in bona fide instructional courses in oceanography or

sailing and navigation/seamanship, when the presence of that

person is required on board the vessel as a part of his or her

course or training, is not a passenger for purposes of the

coastwise laws.  (Customs ruling letter 108166, dated February

27, 1986)  This is so regardless of whether a fee is charged for

the aforementioned instruction.  

     Accordingly, the use of your company's foreign-built canoes

as described above is not a use in the coastwise trade in

violation of 46 U.S.C. App. 
 289.
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HOLDING:

     The use of Canadian-built canoes of less than five net tons

for instruction in navigation and seamanship in the above-described U.S. waters does not violate 46 U.S.C. App. 
 289.

                              Sincerely,

                              Jerry Laderberg

                              Acting Chief

                              Entry and Carrier Rulings Branch

