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CATEGORY:  Entry

Port Director of Customs

9 North Grand Avenue

Nogales, Arizona 85621

RE:  Revocation of HQ 225410; Date of Entry; 19 CFR 
 141.68;  

     Tariff Rate Quota

Dear Sir or Madam:

     Headquarters Ruling (HQ) 225410, dated September 20, 1994,

was issued in response to your request for advice concerning the

date of entry for produce released prior to the opening of a

quota period.  You used as an example the importation of eggplant

in your port.  We found in that decision that when the

merchandise was released in a time period when it was not under

any quota restrictions, and entry summary is subsequently filed

when the merchandise is subject to a tariff rate quota, the date

of entry is the date that the entry summary was filed in proper

form, with estimated duties attached (unless ABI procedures are

used).  Therefore, the eggplant was found to be subject to quota. 

We have reviewed HQ 225410 and believe it is incorrect.  

     Pursuant to section 625(c)(1), Tariff Act of 1930 (19 U.S.C.

1625(c)(1)), as amended by section 623 of Title VI (Customs

Modernization) of the North American Free Trade Agreement

Implementation Act (Pub.L. 103-182, 107 Stat. 2057), notice of

the proposed revocation of HQ 225410 was published on October 8,

1997, in the CUSTOMS BULLETIN, Volume 31, Number 41. 

FACTS:

     It was stated in your request that on the Mexican /United

States border all produce is normally released under the

immediate delivery procedures.  Before implementation of NAFTA,

when a vegetable or fruit changed from a lower duty rate to a

higher duty rate, the broker would request that for a week to 10

days before the change, the particular product be released under

the entry procedures in 19 CFR 
 141.68(a).

     The general rate of duty for eggplant was increased on April

1, 1994, but under NAFTA eggplant also went from a non-quota to a

tariff rate quota (citing subheadings 0709.30.4000, 0709.30.2000,

9906.07.35, and 9906.07.36, Harmonized Tariff Schedule of the

United States (HTSUS)).  You stated that all eggplant entered

after April 1 is considered to be subject to a tariff rate quota

and reported as such but, since the quota is not an absolute one,

eggplant may be released through an immediate delivery or entry

procedures in 19 CFR 
 141.68(a).

     In the middle of March, in anticipation of the April change

in duty, some brokers in your (then) district asked that for the

last week in March all of their eggplant releases be released

under 19 CFR 
 141.68(a).  Eggplant subject to such requests was

released in March, and the broker filed the entry summary in

April with a March date of entry and a free rate of duty.  

ISSUE:

     When merchandise is released without filing the entry

summary, pursuant to 19 CFR 
 141.68(a), in a time period when

the merchandise is not under any quota restrictions, but the

entry summary is subsequently filed when the merchandise is

subject to a tariff rate quota, what is the date of entry.

LAW AND ANALYSIS:

     The effective rates of duty for merchandise imported into

the United States are provided for in 19 U.S.C. 
 1315.  That

statute, as amended, provides, in pertinent part, the following:

     (a) Except as otherwise specially provided for, the

     rate or rates of duty imposed by or pursuant to this

     chapter or any other law on any article entered for

     consumption or withdrawn from warehouse for consumption

     shall be the rate or rates in effect when the documents

     comprising the entry for consumption or withdrawal from

     warehouse for consumption and any estimated or

     liquidated duties then required to be paid have been

     deposited with the Customs Service by written,

     electronic or such other means as the Secretary by

     regulation shall prescribe, except that--

          (1) ...

          (2) ...

          (3) any article for which duties may, under

     section 1505 of this title, be paid at a time later

     than the time of making entry shall be subject to the

     rate or rates in effect at the time of entry.

     19 U.S.C. 
 1505(a) provides, in pertinent part, "[u]nless

merchandise is entered for warehouse or transportation, or under

bond, the importer of record shall deposit with the Customs

Service at the time of making entry or at such later time as the

Secretary may prescribe by regulation, the amount of duties and

fees estimated to be payable thereon.... 

     Customs Regulations issued pursuant to, or that are relevant

to, the above statutes, are set forth, in part, below.  19 CFR 


141.69 provides, "[t]he rates of duty applicable to merchandise

shall be the rates in effect at the time of entry, as specified

in 
 141.68, except [in cases not pertinent in this case]..."

     As stated in HQ 225410, 19 CFR 
 141.68 provides the time of

entry for merchandise imported into the United States. 

Subsection (a) of section 141.68 provides the general rule for

establishing the time of entry when entry documentation is filed

without an entry summary, and subsection (b) of section 141.68

provides the rule for establishing the time of entry when an

entry summary serves as both the entry documentation and entry

summary.  Subsection (c) specifically provides for merchandise

released under the immediate delivery procedure (the time of

entry is the time the entry summary is filed in proper form, with

estimated duties attached).  Subsection (d) specifically provides

for the time of entry for quota-class merchandise (i.e., "[t]he

time of entry for quota-class merchandise shall be the time of

presentation of the entry summary or withdrawal for consumption

in proper form, with estimated duties attached or, if the

entry/entry summary information and a valid scheduled statement

date... have been successfully received by Customs via [ABI],

without estimated duties attached, as provided in [19 CFR 


132.11a]").

     19 CFR 
 142.12 provides the following:

          (b) If the importer is not required to file the

     entry summary documentation at the time of entry under

     the provisions of 
 142.13, or if he does not elect to

     do so, the entry summary documentation shall be filed,

     with estimated duties attached, within 10 working days

     after the time of entry.

     In HQ 225410 we stated, "[i]n interpreting these provisions,

we are guided by the rule of interpretation that a general rule

will not be held to apply to a matter specifically dealt with in

another part of the same provision."  We found that because

141.68(d) specifically applies to the date of entry for quota-class merchandise, it applied to the factual situation presented. 

Consequently, we concluded that in application of 
 141.68(d),

the date of entry for the eggplant was the date of presentation:

the date entry summary was filed with estimated duties attached

(unless ABI procedures are used). 

     After reconsideration of that decision, we believe it is

incorrect.  Section 141.68(d) equates the date of entry for

quota-class merchandise as the time of presentation. 

Presentation is only applicable to quota-class merchandise.  The

time of presentation is the delivery to Customs in proper form of

the entry summary with estimated duties attached (unless ABI

procedures are used).  The time of presentation is important

because it determines quota-status, and becomes particularly

important when a quota becomes nearly filled.  

     Thus, 19 CFR 
 141.68(d) applies only to quota class

merchandise and serves to reiterate what the time of presentation

is for quota-class merchandise.  To determine that 141.68(d)

applies, it must first be determined that the merchandise in

question is subject to quota.  To determine whether merchandise

is subject to quota, it must be determined what is the date of

entry for the merchandise, and what quota restraints apply at

that time.

     As stated above, 19 CFR 
 141.68(a) applies to a situation

in which entry documentation is filed without entry summary. 

Depending on the particular situation, 19 CFR 
 141.68(a)

provides the date of entry is the time (1) Customs authorizes

release of the merchandise, (2) the entry documentation is filed,

or (3) the time the merchandise arrives in the port limits.  

Entry summary, with estimated duties attached, is required to be

filed within 10 working days of the date of entry.  Absent any

applicable law or regulation that states the date of entry is the

date the entry summary is filed for a class of merchandise that

becomes subject to quota after it is released with entry

documentation having been filed, and the date of entry is prior

to the opening of the quota period pursuant to 19 CFR 


141.68(a), then 19 CFR 
 141.68(a) must apply.  In this

situation, section 141.68(d) does not apply because the

merchandise is not considered quota-class merchandise.   

     Consequently, for the example of the importation of

eggplant, the date of entry would be in March when the entry

documentation was filed and the eggplant was released, pursuant

to section 141.68(a).  The date the entry summary was filed, in

April, would not serve as the date of entry.  Thus, the eggplants

should not have been subject to quota since that class of

merchandise did not have any quota constraints until April 1. 

Since duties are determined on the date of entry, the applicable

subheadings would be those that applied to the eggplant in March.

HOLDING:

     When merchandise is released without filing the entry

summary, pursuant to 19 CFR 
 141.68(a), in a time period when

the merchandise is not under any quota restrictions, but the

entry summary is subsequently filed when the merchandise is

subject to a tariff rate quota, the date of entry is not when the

entry summary is filed, but the date of entry provided by 19 CFR


 141.68(a).  The merchandise would not be subject to quota, and

the dutiable rate would be that applicable at the date of entry

as provided by 19 CFR 
 141.68(a).

     HQ 225410 is revoked.

     In accordance with 19 U.S.C. 1625(c)(1), this ruling will

become effective 60 days after its publication in the CUSTOMS

BULLETIN.  Publication of rulings or decisions pursuant to 19

U.S.C. 1625(c)(1) does not constitute a change of practice or

position in accordance with section 177.10(c)(1) of the Customs

Regulations (19 CFR 177.10(c)(1)).

                         Sincerely,

                         Acting Director,

                    International Trade Compliance Division

