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CATEGORY: Carriers

Matthew Ruane

P.O. Box 148

24 Union Street

St. Helier, Jersey  JE4 8QL

England

RE:  Cruising License; 19 CFR  
 4.94; "Sovereign Sea"

Dear Mr. Ruane:

     This is in response to your facsimile transmission of

December 17, 1997, concerning your request that a vessel be

issued a cruising license.  

FACTS:

     You state that the British Registered Yacht "Sovereign Sea"

is a pleasure vessel currently en-route to the United States from

the Caribbean.  You state that the yacht is operating under a

bareboat charter agreement with Charter Yachts (UK) Limited, and

currently has on board a skipper, crew, and two "charter guests." 

You ask whether the yacht may obtain a cruising permit.

ISSUE:

     Whether the subject yacht may be issued a cruising license.

LAW AND ANALYSIS:

     46 U.S.C. App. 
 289, the passenger coastwise law, prohibits

the transportation of passengers between points embraced within

the coastwise laws of the United States, either directly or by

way of a foreign port, in a non-coastwise-qualified vessel (i.e.,

any vessel not built in and documented under the laws of the

United States and owned by persons who are citizens of the United

States).  For purposes of 46 U.S.C. App. 
 289, the term

passenger is defined as "... any person carried on a vessel who

is not connected with the operation of such vessel, her

navigation, ownership, or business."  19 CFR  
 4.50(b).

     Concerning bareboat charters, the Customs Service has

consistently held that when a vessel is chartered under a bona

fide bareboat charter, the bareboat charterer is treated as the

owner of the vessel for the period of the charter, and, because

the owners are not considered "passengers" for the purposes of

the coastwise laws, the charterer is not proscribed by the

coastwise laws from using the vessel during the charter for

pleasure purposes only.  A vessel chartered under a charter

arrangement other than a bareboat charter (e.g., a time or voyage

charter) and used in coastwise transportation would be subject to

penalties under the coastwise laws.  A vessel chartered under a

bareboat charter would also be subject to penalties if the

bareboat charterer used it in the coastwise trade (e.g., to

transport passengers (other than bona fide guests) between

coastwise points or entirely within territorial waters).

     In our review of charter arrangements to determine whether

or not they are bareboat charters, we have generally held the

following:

          The nature of a particular charter arrangement is

     a question of fact to be determined from the

     circumstances of each case.  Under a bareboat charter

     or demise charter the owner relinquishes complete

     management and control of the vessel to the charterer. 

     On the other hand, if the owner retains a degree of

     management and control, however slight, the charter is

     a time or voyage charter, and the vessel is deemed to

     be engaged in trade.  The crux of the matter is whether

     complete management and control have been wholly

     surrendered by the owner to the charterer so that for

     the period of the charter the charterer is in effect

     the owner.  Although a charter agreement on its face

     may appear to be a bareboat or demise charter, the

     manner in which its covenants are carried out and the

     intention of the respective parties to relinquish or to

     assume complete management and control are also factors

     to be considered. 

     We have insufficient information before us to determine

whether bona fide bareboat charters exists in the factual

situation you have presented.  

     Concerning the entry and clearance of foreign registered

pleasure vessels, the applicable law and regulations require a

master of any foreign vessel arriving in a United States port,

whether from a foreign port or another United States port, to

make an immediate report of arrival (19 U.S.C.  
 1433, 19 CFR  


4.2), and to make vessel entry (19 U.S.C.  
 1434, 19 CFR  


 4.3). 

     46 U.S.C. App.  
 104 authorizes the issuance of cruising

licenses to exempt pleasure vessels of foreign registry from

these formal entry and clearance procedures.  That exemption,

however, is limited to pleasure vessels of countries that extend

reciprocal privileges to United States pleasure vessels. 

Countries that have satisfied this reciprocity requirement are

listed in section 4.94(b) of the Customs Regulations (19 CFR  


4.94(b)).  Great Britain is listed in 19 CFR  
 4.94(b);

therefore, vessels of British registry may be issued a cruising

license.  Please be aware that a cruising license does not exempt

the master or owner of a foreign vessel from the requirement that

a report of arrival be made immediately upon arrival at a port in

the United States.  19 U.S.C.  
 1433.

     The regulations restrict the issuance of a cruising license

to a period of one year. 19 CFR

 
 4.94(c).  In addition, that regulation states that a cruising

license shall be granted subject to the condition that the vessel

shall not engage in trade or violate the laws of the United

States in any respect.  

HOLDING:

     If a bona fide bareboat charter exists and the guests on

board are bona fide guests and not passengers, then the subject

vessel may be issued a cruising license pursuant to 19 CFR  


4.94.

                              Sincerely,

                              Jerry Laderberg

                              Chief

                              Entry Procedures and Carriers

Branch

