                            HQ 226929

                           June 4, 1997

DRA-1-06-DRA-2-02-RR:IT:EC 226929 IOR

CATEGORY: Drawback

Director, Passenger/Outbound Compliance

U.S. Customs Service

2323 South Shepard, Ste. 1211

Houston, TX 77019

RE:  Internal Advice Request; unsigned bills of lading; drawback;

     documentation of exportation; 19 CFR 191.52(c)(2); C.S.D.

     82-59; C.S.D. 79-254; C.S.D. 80-99; T.D. 83-212

Dear Sir or Madame:

     This request for internal advice was initiated by a letter

dated April 8, 1996 from Gulf Coast Drawback Services, Inc.

("GCDS"), on behalf of Constar International, Inc. ("Constar"),

which you forwarded by your memorandum dated April 25, 1996. 

GCDS has requested that the copies of ocean bills of lading,

submitted on August 30, 1996, be granted confidentiality under

Customs Regulations, 177.2(b)(7) (19 CFR 177.2(b)(7).  We have

reviewed the request for confidentiality and grant the request.

FACTS:

     Constar files drawback claims pursuant to a contract

approved under 19 U.S.C. 
1313(b), T.D. 96-26-F (HQ 226406). 

Constar has routinely filed drawback claims utilizing unsigned

vessel or airway bills of lading to support an Uncertified Notice

of Exportation.  Such claims have been approved in the past by

Customs.  Constar is currently under audit by the Regulatory

Audit Division, and the use of unsigned bills of lading are being

challenged as valid proof of export.  GCDS states that the

validity of the bills of lading is challenged on the basis that

the "stamped-in" or "type-in" date shown on the bills of lading

could have been done by any interim party.  GCDS has submitted

two ocean bills of lading, each with an accompanying Notice of

Exportation of Articles With Benefit of Drawback (CF 7511). 

Neither 7511 includes a date of exportation, or is signed by

anyone.  There is a typewritten date on each bill of lading on

the bottom of the form next to the word "DATE:" on one and

"DATED" on the other.  One of the bills of lading includes a

statement of "clean on board" followed by a date, and a

typewritten name of an individual on the signature line for the

carrier.  The second bill of lading has nothing on the signature

line and although it includes a date, it does not have an "on

board" date.  Both bills of lading include a bill of lading

number. 

     GCDS has also submitted four letters from persons who GCDS

states are licensed freight forwarders and international

carriers, however, it is difficult to determine from the letters

which one is from a freight forwarder and which one is from an

international carrier.  Two of the four letters are unsigned. 

According to the four letters, the freight forwarder prepares a

master bill of lading which is submitted to the steamship line. 

The steamship line or steamship agent then uses the master bill

of lading to create a bill of lading for the specific

merchandise, and assigns a bill of lading number, affixes (some

by stamping or printing) an "on board date" and runs the

information off onto the specified carrier's bill of lading form,

by either computer or photocopying.  The letters all indicate

that only the three "original" bills of lading are signed, and

these become negotiable instruments.  One of the letters states

that a steamship company does not issue or sign a bill of lading

until it is certain that the cargo covered by the bill of lading

has in fact sailed on the exporting vessel.  Three of the letters

indicate that the "original" bills of lading are either returned

to the freight forwarder or exporter.  According to one letter

the "original" bills of lading may also be delivered with the

vessel to the port of discharge, or may not even be issued, if

"express" bills of lading are issued.  All four of the letters

state that unsigned non-negotiable copies of the bill of lading

are returned to the shipper or forwarder.  According to the

letters all three of the original bill of lading are required by

a bank for credit purposes, and in some cases three non-negotiable copies as well.  

ISSUE:

     Whether the submitted bills of lading satisfy the regulatory

requirements for proof of exportation for purposes of claiming

drawback.

LAW AND ANALYSIS:

     The available procedures for establishment of exportation of

articles for drawback purposes are set forth in 19 CFR 191.51(a)

through (e).  One of the procedures is (a) "Notice of

exportation," the requirements of which are set forth in 19 CFR

191.52.

     Under 19 CFR 191.52(c), two types of documentation are

accepted for compliance with the notice of exportation procedure. 

Constar has chosen to use the "uncertified notice of

exportation," under 191.52(c)(2), which consists of an

uncertified notice of exportation supported by "documentary

evidence of exportation, such as the bill of lading, air waybill,

freight waybill, Canadian Customs manifest, cargo manifest, or

certified copies thereof, issued by the exporting carrier." 

(Emphasis added).  The supporting documentary evidence must

establish fully the time and fact of exportation and the identity

of the exporter.  19 CFR 191.52(c)(2).

     In this case, the documents provided are neither the

originals nor certified copies.  From the statements submitted by

the freight forwarders and international carriers, it is apparent

that the original bill of lading cannot customarily be saved to

provide to Customs, as it is a document of title, and all

originals may be required for completing commercial transactions. 

This is supported by U.C.C., Article 7, 
7-104, which provides

that a bill of lading is a negotiable document of title. 

According to Incoterms, 1990, "it is customary to issue bills of

lading in several originals but it is, of course, of vital

importance for a buyer or a bank acting upon his instructions in

paying the seller to ensure that all originals are surrendered by

the seller (so-called  full set')."  Id. at 15.  

     If a drawback claimant chooses to support an uncertified

notice of exportation with a bill of lading, and cannot provide

Customs with the original, the claimant must provide Customs with

a certified copy.  With respect to certification, in C.S.D. 79-254, Customs stated that in support of an uncertified notice of

exportation, company invoices are not acceptable to prove

exportation, however, "[o]ther documents such as inland bills of

lading certified by the carrier, customs officer, or another

disinterested third party having knowledge of the exportation,

are acceptable."  "Certified copy" is defined as a "copy

certified as true by the officer to whose custody the original is

entrusted."  Ballentine's Law Dictionary, 1969, at 188.  Based on

the definition and C.S.D. 79-254, certification by the carrier or

freight forwarder to whom the originals have been given, would be

acceptable certification, as these are disinterested third

parties who are entrusted with the original bills of lading for a

period during the transaction.  

     Customs stated in C.S.D. 80-99, that perforated and other

facsimile signatures on bills of lading and other documents used

to support an uncertified notice of exportation are "sufficient

for certification or authentication if the person or entity

affixing that signature intends to be bound by it."  In C.S.D.

82-59, Customs stated that a bill of lading "in the possession of

the exporter, showing receipt of the goods by the export shipper,

would be a bill of lading  issued' by that shipper" within the

meaning of section 22.7(c) of the Customs Regulations (now

section 191.52(c)(2) of the Customs regulations).  With respect

to the term "issued", the C.S.D. stated that "issued" does not

mean "signed,", "certified," or "authenticated," but means

"emitted or sent forth."  In C.S.D. 82-59, Customs also

reaffirmed the decision in C.S.D. 80-99, stating that perforated

and other facsimile signatures on supporting documents suffice. 

Nothing in C.S.D. 82-59 states that supporting documents "issued"

by the exporting carrier, do not need to be signed or certified

copies.

     GCDS has cited T.D. 83-212 in support of the argument that

"since certified copies are acceptable proof of exportation, and

in view of the clear language in the Treasury Decision...of what

constitutes a certified copy," whether an ocean bill of lading is

signed or unsigned is a moot point.  T.D. 83-212 published

Customs analysis of comments pertaining to proposed revision of

drawback regulations.  The comment and response referred to by

GCDS was in reference to section 191.52(c)(2).  The comment

suggested that the reference in section 191.52(c)(2) to "or

certified copies thereof" be removed in order to conform to

C.S.D. 82-59.  Customs response was:

     Customs disagrees.  That ruling merely stated that

     copies of bills of lading, etc., which indicate that

     the goods were received by the exporting carrier, would

     be sufficient to support a notice of exportation.  This

     is the "certification" to which section 191.52(c)

     refers.

The statement in T.D. 83-212 does not state that unsigned copies

of the subject documents are sufficient to support a notice of

exportation.  Customs position, as stated in T.D. 83-212, is not

inconsistent with accepting a signed copy of a bill of lading. 

According to C.S.D. 80-99, a signed bill of lading is sufficient

to support an uncertified notice of exportation.  Therefore the

question of whether or not the bills of lading are signed is not

moot.   However, we believe that the statement regarding

certification could have been more clearly made.  What was

intended was a statement that the term "certification" refers to

the documents at issue.   That is, that the copies of bills of

lading, etc., which indicate that the goods were received by the

exporting carrier, and which would be sufficient to support a

notice of exportation are the documents, copies of which should

be certified, in order to support an uncertified notice of

exportation.

     Nothing in prior Customs decisions or the Customs

Regulations indicates that an unsigned and uncertified copy of a

bill of lading is sufficient to support an uncertified notice of

exportation.  Furthermore, 19 CFR 191.62(b), pertaining to the

filing of drawback claims, requires a drawback entry covering

exports under 19 CFR 191.52(c)(2), to include the notice of

exportation and the original or certified copy of the supporting

document.  In the proposed drawback regulations, Notice of

Proposed Rulemaking, published in the Federal Register, January

21, 1997 (62 FR 3082), and Customs Bulletin, January 29, 1997, at

p. 21, the language in proposed section 191.72(a) pertaining to

documentary evidence of exportation refers to " original bill of

lading, air waybill, freight waybill, Canadian Customs manifest,

and/or cargo manifest, or certified copies thereof, issued by the

exporting carrier".  Therefore, no change in the general

requirements of supporting documents is proposed.

     Finally, GCDS also suggests that the signed declaration made

on the CF 331 and/or the CF 7539 are sufficient as

"certification."  We do not agree.  The language of 19 CFR

191.52(c)(2) clearly requires certified copies of the subject

documents, if original or signed copies are not available, and an

alternative declaration is not sufficient.

     Of the two bills of lading submitted, the one with the

individual's name typed on the signature line and the "clean on

board" date, is sufficient to support an uncertified notice of

exportation.  The typed name is sufficient certification or

authentification, in accordance with C.S.D. 80-99, and the date

reflects that the goods were received by the exporting carrier. 

The second bill of lading, however, which has no form of

signature on the signature line, and no other certification or

authentification, and no "on board" date, is insufficient to

support an uncertified notice of exportation.

     We note that the CF 7511s submitted do not include a date of

exportation in the space provided, and are unsigned.  Without

signatures and without a date of exportation being included, and

if no date is provided in the supporting documentation, Customs

may not consider the drawback claim complete, as it does not

establish "fully the time and fact of exportation," in accordance

with 19 CFR 191.52(c)(2).

HOLDING:

     Bills of lading which are not original, and have neither

perforated, typewritten or other facsimile signatures nor other

certification of authenticity, are not sufficient to support an

uncertified notice of exportation under 19 CFR 191.52(c)(2).

     This decision should be mailed by your office to the

internal advice requester no later than 60 days from the date of

this letter.  On that date the Office of Regulations and Rulings

will take steps to make the decision available to Customs

personnel via the Customs Rulings Module in ACS and the public

via the Diskette Subscription Service, Freedom of Information Act

and other public access channels.

                            Sincerely,

                              Director,

                              International Trade Compliance

Division

