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CATEGORY: Carriers

Cynthia L. Valli

P.O. Box 6997

San Diego, CA 92166

RE:  Voyage to Nowhere; Coastwise Trade; 46 U.S.C. App. 
 289 

Dear Ms. Valli:

     This is in response to your letter, a follow-up to our

letter of May 3, 1996, 226740, concerning the voyage of your

vessel "EOLO."

FACTS:

     You state that the EOLO will be operated under a license of

uninspected passenger vessels (6 passengers or less).  Passengers

(6 or less) continuously will embark (up to 2 voyages per day, up

to 5 days per week) the EOLO at a United States point.  The EOLO

will proceed seaward beyond the three-mile territorial U.S. limit

and return to same U.S. point of embarkation.  The passengers

will not go ashore, even temporarily, at any other coastwise

point or engage in any charter party fishing.  You request that

we issue an endorsement to permit you to engage in the above-described voyages.  

ISSUE:

     Whether the transportation of the passengers in the subject

vessel is a voyage to nowhere and therefore not in violation of

46 U.S.C. App. 
 289?

LAW AND ANALYSIS:

     46 U.S.C. App. 
 289, the passenger coastwise law, prohibits

the transportation of passengers between points embraced within

the coastwise laws of the United States, either directly or by

way of a foreign port, in a non-coastwise-qualified vessel (i.e.,

any vessel not built in and documented under the laws of the

United States and owned by persons who are citizens of the United

States).  For purposes of 46 U.S.C. App. 
 289, the term

passenger is defined as "... any person carried on a vessel who

is not connected with the operation of such vessel, her

navigation, ownership, or business."  19 CFR 4.50(b).

     In interpreting the coastwise laws (i.e., 46 U.S.C. App. 


289, 
 883) Customs has ruled that a point in the United States

territorial waters is a point in the United States embraced

within the coastwise laws.  The territorial waters of the United

States consist of the territorial sea, defined as the belt, 3

nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and

to points located in internal waters, landward of the territorial

sea baseline, in cases where the baseline and coastline differ. 

     In its administration of 46 U.S.C. App. 
 289, the Customs

Service has ruled that the carriage of passengers entirely within

territorial waters, even though the passengers disembark at their

point of embarkation and the vessel touches no other coastwise

point, is considered coastwise trade subject to the coastwise

laws.  However, the transportation of passengers to the high seas

(i.e., beyond the 3 mile territorial sea) and back to the point

of embarkation, assuming the passengers do not go ashore, even

temporarily, at another United States point, often called a

"voyage to nowhere," is not considered coastwise trade.  29

O.A.G. 318 (1912). 

     Concerning the proposed use of the EOLO, the transportation

of passengers from a U.S. point to international waters (i.e.,

beyond the 3 mile territorial sea) and back to the point of

embarkation, without the passengers disembarking, would

constitute a voyage to nowhere.  Consequently, such a use of the

vessel would not violate 46 U.S.C. App. 
 289.

     Concerning your request that an endorsement be issued to

permit the above-described use of the vessel, we are uncertain as

to the nature of your request.  We note that an endorsement for

coastwise trade permits a vessel to be used to transport persons

or merchandise from one coastwise point to another.  Since the

use of your vessel as described above will not constitute

coastwise trade, a coastwise endorsement would not be necessary. 

In any event, since the vessel documentation laws of the United

States are administered by the U.S. Coast Guard, we defer to that

agency concerning their certification requirements.  

HOLDING:

     The transportation of the passengers in the subject vessel

is a voyage to nowhere and therefore is not in violation of 46

U.S.C. App. 
 289.

                              Sincerely,

                              Acting Chief

                              Entry and Carrier Rulings Branch

